Löfven om Iranresan: ”Det är bra att åka hit”

För första gången någonsin besöker en svensk statsminister Iran. Stefan Löfven välkomnades av president Hassan Rouhani. Enligt S-ledaren väntar nu fler svenska besök framöver.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

TEHERAN. Stefan Löfvens och Ann Lindes resa till Iran för att pusha svenska företag har ifrågasatts från flera håll.

Mänskliga rättigheter, kvinnors situation och svårigheterna att organisera sig fackligt, är besvärande anser kritikerna.

Men dialog är bättre än att sitta hemma, lyder det svenska budskapet från Teheran.

– Det är bra om vi kan vara med och bidra, säger statsministern.

Det hade precis slutat snöa över presidentpalatset Sadabad i Teheran när Stefan Löfven klev ur den svarta Mercedesen för att möta Irans president Hassan Rouhani.

En blåsorkester spelade ”Du gamla, du fria” och hedersvakten stod i prydliga rader när ledarna poserade framför svenska och iranska journalister.

De stegade mot palatsets korridorer, genom ett kaklat förmak och in i en smyckad sal.

I mitten ett långbord. Elva män på Rouhanis sida, åtta kvinnor på Stefan Löfvens.

Att jämställdhets-frågan låg på bordet kom knappast som en överraskning.

Men det är inte därför den första svenska statsministern någonsin besöker Iran.

Huvudskälen för resan är business och världspolitik.

Den svenska delegationen på plats är ovanligt stor. Utöver ett tiotal tjänstemän finns också en handelsdelegation med 19 företag samt flera myndigheter på plats.

Företagens 32 representanter, på hög nivå, har kommit till Iran för att göra affärer. Det handlar om jättar som Volvo cars,  Ericsson, SEB och Scania.

Efter att en stor del av de ekonomiska sanktionerna i landet hävdes förra året, ser många utländska bolag ett fönster.

Möte mellan statsminister Stefan Löfven, S, och Irans president Hassan Rouhani i presidentpalatset.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Jobben en kärnfråga

Öppningen kom efter kärnteknikavtalet mellan Iran, USA och flera andra länder som syftade till att stoppa Iran från att utveckla kärnvapen.

I slutändan handlar det om jobb, menar statsministern. Svenska jobb.

– Det är klart att det blir jobb. Om du kan tillverka och sälja mer så blir det mer jobb, det är den enkla kalkylen. En delegation med 40 företag är med i Iran. Det kommer säkert också bli en del produktion här, det kan vara underleverantörer men sist och slutligen säkerställer vi jobb hemma i Sverige, säger Löfven.

Redan på kvällens jippo på det svenska residenset – invigning av Business Swedens Iran-kontor – presenterades resultatet:

En mångmiljonaffär för Scania med 350 bussar till Iran för 110 miljoner euro.

Dock omges läget i Iran av en viss osäkerhet efter att den amerikanske presidenten Donald Trump skruvat upp tonläget mot Iran efter landets missilprovskjutning. Den frågan var dock inget som Löfven och Rouhani fördjupade sig i, enligt statsministern. I stället låg fokus på konflikten i Syrien. Redan innan resan stod det klart att Sverige skulle framföra önskemål om en politisk lösning.

– Iran är en viktig spelare. Förväntningarna är vi ska gå mot mindre stridigheter och mot en ihållande långsiktig vapenvila och därefter fred. Sen måste det till en politisk lösning i Syrien och då måste alla aktörer, inte minst Iran, vara med och bidra, så att det blir en långsiktig politisk lösning, sa Löfven när han mötte svensk press i en separat byggnad i anslutning till palatset.

Rouhani själv sa på lördagens presskonferens, där journalisterna inte tilläts ställa några frågor till ledarna, att de är eniga om vapenvila.

– Vi har sagt att Assad inte är en långsiktig trovärdig ledare av det landet och att det måste till något annat. Men det kräver också en politisk lösning. Så en dialog, en diskussion och en riktigt seriös förhandling måste, säger statsministern.

Både statsministern, handelsministern och vd Ylva Berg talade under lördagkvällens invigning av Business Swedens kontor i Iran på svenska residenset.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Presidenten hyllar Sverige

Rouhani hyllade Sveriges roll i EU, Europa och i FN:s säkerhetsråd och berömde det svenska agerandet under sanktionstiden.

–Sverige har alltid haft en sansad framtoning och även under sanktionerna fortsatte Sverige relationerna på vissa områden, sa Rouhani.

Det svenska budskapet var mer återhållsamt: länderna ska fördjupa sin relation även om S-ledaren hyllade sin värd:

– En vänlig man. Vi har en bra och öppenhjärtig dialog och det känns bra, säger Löfven.

Samtidigt som svensk export ska gynnas maximalt går statsministern samma balansgång som under sitt besök i Saudiarabien i oktober.

Båda länderna mottar massiv kritik för sina brott mot mänskliga rättigheter och Löfven lovade redan innan resan att lyfta frågan. Iran är ett av de länder med högst antal avrättningar i världen och har ett stort antal politiska fångar.

Tonläget har varit högt inför resan och kraven på regeringsföreträdarna hårda från både opposition och människorättsorganisationer att vara transparenta med vilken kritik man riktar mot landet under besöket.

Stefan Löfven möttes av president Hassan Rouhani och svenska nationalsången i Iran.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Lyfter fallet med KI-forskaren

Efteråt ville Löfven inte svara på exakt vilka specifika delar som diskuterades utöver kvinnors situation,

– Jag tar upp de här frågorna och vi gör det under besöket. Man kan göra det på olika sätt och man måste välja det bästa sättet för den personen, de personerna eller den saken. Det är det absolut viktigaste. Att vi tar upp det råder det ingen tvekan om, säger han.

Delegationen har också lovat att lyfta fallet med KI-forskaren Ahmadreza Djalali med permanent uppehållstillstånd i Sverige som sitter fängslad i Iran sedan april förra året och riskerar avrättning.

Svenska ambassaden har för en tid sedan begärt så kallat ”konsulärt tillträde” till forskaren. Än så länge utan något svar.

Förväntar du dig ett besked innan du lämnar landet?

– Det spelar ingen roll. Huvudsaken är att det blir ett besked. Det är därför vi för fram det. Vi menar att vår ambassadpersonal ska få tillträde att träffa personen, säger han.

Svårigheterna att organisera sig fackligt i Iran är besvärliga för en statsminister som har ett förflutet som förbundsordförande för IF Metall och statsministern intygar att frågan lyftes.

Löfvens efterträdare Anders Ferbe, som också är med på resan, lyfte frågan om fängslade fackliga företrädare under sina möten med flera iranska ministrar.

– Jag säger samma sak oavsett vem som lyssnar eller ej. Vill man ha bra utveckling i landet och bra företag då måste man ha en bra relation mellan företag och anställda, säger han.

En av punkterna under besöket berör kvinnors situation i landet.

Att EU- och handelsminister Ann Linde, precis som resten av kvinnorna i Iran, täcker sitt hår under besöket väckte frågor i sociala medier under lördagen.

– Det är ingenting jag tycker om men det är lag i Iran på att kvinnor måste bära slöja. Man kan knappast komma hit och bryta mot lagarna så jag insåg att jag måste följa det, säger hon.

EU- och handelsminister Ann Linde skrev på fem samförståndsavtal.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Skrev under avtal

Symboliken var tydlig när Ann Linde och Irans kvinnliga vice president Shahindokht Molaverdi under lördagen undertecknade ett samförståndsavtal om ”women empowerment”, det uttryck som används i Iran, även om den svenska regeringen föredrar ”gender equality”.

Avtalet listar fem områden där man ska förbättra kvinnors situation; kvinnors position på arbetsmarknaden, våld mot kvinnor, kvinnligt företagande, hälsa och sport.

Avtalstiden är på fem år men ingen vet vad som händer efter valet i maj.

Ann Linde var inte helt nöjd efteråt och hade svårt att dölja sin otålighet.

– Jag hoppas att man ska komma längre än vad man hittills gjort. Vi är en feministisk regering, jag är feminist. Men alla har inte kommit lika långt, säger hon.

KD-ledaren Ebba Busch Thor ifrågasatte inför resan att Iran-besöket överhuvudtaget genomförs.

– Det är en märklig prioritering att en regering som säger sig vara feministisk redan har haft tre ministerresor till Iran och att statsministern nu åker dit, säger hon.

När Ann Linde hör det har hon svårt att hålla sig för skratt.

– KD är kanske inte dom som varit bäst på att prata feminism och reproduktiv hälsa. Det är alltid bättre att ha en dialog så länge det är möjligt och när man upplever att det går att påverka på olika sätt än att bara sitta hemma. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.