Löfven om insatsen: 'Professionell och bra'

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Thierry Tronnel

BRYSSEL. Stefan Löfven hävdar att Försvarsmakten har gjort "en professionell och bra insats" i Stockholms skärgård - och det var värt pengarna.

I en intervju för Expressen.se på fredagseftermiddagen säger statsministern:

– Det är klart att alla hade velat få reda på vad det är för någonting. Det är det inget snack om. Men jag kan inte vara besviken på insatsen.

På frdagsmorgonen kom beskedet från Försvarsmakten om att jakten på den misstänkta utländska undervattensfarkosten avbryts.

– Den eller de som kränkt våra vatten har lämnat, sa ställföreträdande insatschef Anders Grenstad.

Efter det avslutade EU-toppmötet mötte Expressen.se statsminister Stefan Löfven i Bryssel.

– Försvaret har gjort en professionell och bra insats. Man ska komma ihåg att det är oerhört svårt att hitta, identifiera och få upp någonting. Det är stora ytor som ska täckas och det är en svår operation. Försvaret har gjort ett bra jobb, slog han fast.

Men kan du förstå att det finns de som ifrågasätter den militära förmågan i Sverige?

– Jo, men det är oerhört stora ytor som ska täckas. Man får gå långt tillbaka i historien för att hitta något exempel där det faktiskt har lyckats att båda identifiera och få upp någonting. Det är mycket få fall. Det är en mycket svår operation, och det ska vi ha respekt för.

Löfven: Måste få en analys

På fredagsmorgonen kallade Rysslands försvarsdepartement den svenska underrättelseoperationen för "grundlös" och ett "fiasko". Generalmajor Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, hävdade samtidigt att operationen kommer att "leda till en ökad spänning i regionen".

Ett påstående som Stefan Löfven slår undan.

– Jag tänker inte förhålla mig till det. Men om vi får indikationer och signaler på att det är något främmande i våra vatten, så måste det undersökas. Det är en uppgift för försvaret, det är ju därför vi har försvaret. Och det är en uppgift för regeringen att se till att vårt territorium respekteras. När försvaret säger att det här är en observation som man vill titta på, då ska vi göra det.

– Det är absolut ingenting som ökar någon spänning.

Hur förvånande är det som har skett?

– Det är klart att det alltid är förvånande om vi har främmande undervattensverksamhet på våra vatten. Det är oroande. Nu är det förmodat att det är så, det är klart att det är ju inte bra. Men vi måste få en analys av resultat.

Kostnaderna för operationen beräknas till 20 mkr. Var det värt pengarna?

– Ja, självfallet. Om försvaret får signaler om att här är något som pågår och drar slutsatsen att här måste något göras. Det är klart att det är värt det. Det vore ett direkt korkat beslut att inte göra något.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.