Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven om Hägglunds förslag: Helt fel ingång

Statsminister Stefan Löfven är starkt kritisk till Göran Hägglunds förslag på asylområdet.Foto: Henrik Montgomery / Tt

Statsminister Stefan Löfven var starkt kritisk mot KD-ledaren Göran Hägglunds utspel om att minska kostnaderna för flyktingmottagande när han anlände till toppmötet med EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel.

– Om man vill ha förändringar ska man sätta sig ner och diskutera, säger han.

Är det här ett sätt att flörta med Sverigedemokraternas väljare?

– Det ska Hägglund svara på.

Stefan Löfven anlände till Europeiska rådets byggnad i Bryssel vid 15-tiden på torsdagen. Där ska han under dagen diskutera bland annat tillväxt, Ukrainakrisen och ebola.

Men journalisternas frågor handlade nästan uteslutande om Kristdemokraternas och Göran Hägglunds utspel om att minska kostnaderna för flyktingmottagande i Sverige.

Göran Hägglund hade redan i förväg informerat de övriga partiledarna i alliansen om sin debattartikel, så för dem kom det inte som en överraskning.

Löfven Starkt kritisk

Stefan Löfven fick läsa KD-ledarens debattartikel i Dagens Nyheter och var starkt kritisk:

– Det är fel ingång överhuvudtaget. Det verkar som att de människor som flyr för sina liv till Sverige tycker om att sitta där med några tusen kronor, att det är det som gör livet behagligt. Men dom vill inget hellre än att också komma i arbete och få användning av sina kunskaper. Så det är en konstig ingång, tycker jag, säger han till Expressen.

Är det här ett sätt att flörta med Sverigedemokraternas väljare?

– Det vet jag inte. Det ska Hägglund svara på själv, men om det är det så är det misslyckat. Det kommer aldrig att gå. Det har aldrig varit någon framgångsfaktor att kopiera den typen av partier, säger Löfven till Expressen.

Till TT sa statsministern:

– Det riskerar att spela Sverigedemokraterna i händerna.

Fel ingång

Kommer du på något sätt att börja diskutera det kristdemokratiska förslaget?

– Eftersom det är fel ingång, man har ingången att människor som flyr för sina liv sitter i Sverige och är glada för att dom får några tusen kronor i månaden. Det är helt fel ingång.

Nu kommer det ett förslag från ett alliansparti och du vill inte ens diskutera?

– Om det finns en överenskommelse så börjar man inte med att skriva en debattartikel. Det är väl bättre att man sätter sig ner och diskuterar med dom partier som står bakom överenskommelsen, det vore en riktig ordning. Om man vill ha förändringar ska man sätta sig ner och diskutera.

Andra intresserade

Kan det bli några diskussioner före valet?

– Nu får dom i så fall fråga om det finns andra som är intresserade. Nu är ju frågan tillbaka: gäller den här överenskommelsen som har omfattats av sex partier, gäller den fortfarande för de fyra borgerliga partierna?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.