Det är kommunals medlemmar som bestämmer, säger statsminister Stefan Löfven. Foto: Pelle T Nilsson
Det är kommunals medlemmar som bestämmer, säger statsminister Stefan Löfven. Foto: Pelle T Nilsson

"Det är medlemmarna som bestämmer"

Publicerad

DAVOS. I eftermiddag väntas Kommuals ordförande Annelie Nordström presentera en åtgärdsplan för framtiden.

Samtidigt kommer uppgifter på att nästan 10 000 medlemmar lämnat förbundet efter att skandalerna uppdagats.

– Det är kommunals medlemmar som bestämmer, säger statsminister Stefan Löfven.

Den senaste veckans uppdagade skandaler om fackförbundet Kommunal har dominerat nyhetsflödet i Sverige. Mitt i avslöjandena visade det sig även att utrikesminister Margot Wallström var inblandade, genom att Kommunal ordnat en lägenhet till henne i Stockholms innerstad.

På onsdagen håller Kommunal en presskonferens om situationen som fått nära 10 000 medlemmar att lämna förbundet. Men statsminister Stefan Löfven har inga – och bör inte heller ha några – förväntningar på Kommunal och hur de arbetar. Det säger han själv i Expressen TV.

– Det är Kommunals medlemmar ... det är deras organisation. En statsminister ska inte ha några förväntningar på en facklig organisation mer än att de ska kunna bidra i det man gör i Sverige på arbetsmarknaden. Vara en del av arbetsmarknaden, starkt par tillsammans med arbetsgivaren. Det är den svenska modellen.

Löfven: Ingen uppfattning

Löfven fortsätter:

– Men att en statsminister skulle gå in och ha några förväntningar på organisationen i övrigt undanhåller jag mig från, säger statsministern.

Efter skandalerna har krav på avhopp och timeout riktats både mot Kommunals ordförande Annelie Nordström och utrikesminister Margot Wallström.

Vad gäller Wallström står Stefan Löfven på motsatt sida och menar att Wallström ska stanna på sin post. Annelie Nordströms post vägrar han däremot kommentera.

– Allt som har med kommunal och deras ledarskap och förtroendevalda – det är det Kommunals medlemmar som bestämmer. Det ska inte statsministern ha någon uppfattning om, och jag har det inte, säger Löfven i Expressen TV.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag