"Jag tycker att det är ett märkligt agerande", säger Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Julia Reinhart"Jag tycker att det är ett märkligt agerande", säger Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Julia Reinhart
"Jag tycker att det är ett märkligt agerande", säger Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Julia Reinhart
Vidare säger han: "Det främjar inte trygghet och säkerhet i vårt område. Jag tycker vi ska fortsätta att behandla och uppträda med respekt för varandra på internationellt luftrum. " Foto: FRAVidare säger han: "Det främjar inte trygghet och säkerhet i vårt område. Jag tycker vi ska fortsätta att behandla och uppträda med respekt för varandra på internationellt luftrum. " Foto: FRA
Vidare säger han: "Det främjar inte trygghet och säkerhet i vårt område. Jag tycker vi ska fortsätta att behandla och uppträda med respekt för varandra på internationellt luftrum. " Foto: FRA

Löfven om facklorna mot svenska planen

Publicerad

I går avslöjade ÖB Sverker Göranson att ryska militärplan sätter in motmedel mot svenskt flyg över Östersjön.

Statsminister Stefan Löfven kände inte till agerandet förrän ÖB berättade om det.

– Jag tycker att det är ett märkligt agerande, säger han.

Överbefälhavare Sverker Göranson deltog i går måndag i ett seminarium arrangerat av Försvarspolitisk Arena under Almedalsveckan i Visby. Han avslöjade då att ryska militärplan har fällt så kallat motmedel mot svenska stridsplan. Försvarsmakten bekräftade senar nyheten för Expressen och uppgav att motmedlet som använts har varit facklor.

– Man har brutit flygformationer för oss, man har satt in motmedel när man flyger så här så att det nästan studsar i plåten hos oss, sa Sverker Göranson under seminariet.

"Visste inte om det"

Statsminister Stefan Löfven kände inte till hur ryska flygplan har agerat mot svenskt flyg innan ÖB:s uttalande i går.

– Jag visste inte om det, säger han.

Stefan Löfven är i dag mycket kritisk till Rysslands agerande.

– Jag tycker att det är ett märkligt agerande. Jag utgår från att det har skett på internationellt luftrum, det är den information jag har. Men jag tycket att den mer aggressiva tonen man använder överlag är märklig. Det främjar inte trygghet och säkerhet i vårt område. Jag tycker vi ska fortsätta att behandla och uppträda med respekt för varandra på internationellt luftrum.

Kommer du att agera på något sätt mot Ryssland efter den här nyheten?

– Det är den här korta informationen jag har nu, säger Stefan Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag