Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven om den ryska övningen: "Inte okej"

När Expressen mötte Stefan Löfven hade han precis hört talas om den ryska övningen. Foto: Sven Lindwall
Ryssland ska ha övat på att inta Gotland och Öland, bland annat. Detta enligt en amerikansk tankesmedja. Foto: Sergei Karpukhin

BRYSSEL. Strax efter klockan tolv i dag mötte Expressen statsminister Stefan Löfven i Bryssel.

Han kommenterade då för första gången uppgifterna om att Ryssland övat på att inta bland annat Gotland.

– Det är inte okej att överhuvudtaget planera sådana saker.

Stefan Löfven deltog under torsdagsförmiddagen i ett rundabordsamtal i Belgiens huvudstad om ordning och reda på arbetsmarknaden, med stats- och premiärministrarna från Belgien, Luxemborg och Nederländerna.

Efter mötet mötte Expressen statsministern i Résidence Palace i centrala Bryssel.

Han kände då inte till den rapport om ryska militärövningar som säkerhetsexperten Edward Lucas skrivit på uppdrag av den amerikanska tankesmedjan Center for European Policy Analysis.

Stefan Löfven: "Inte okej överhuvudtaget"

Som Expressen under förmiddagen rapporterat ska Ryssland bland annat ha övat på att inta Åland, Gotland, Bornholm och norra Norge.

– Det är en uppgift och en spekulation som jag hör precis nu. Det som gäller nu för oss är att stå upp för de principer och regler som vi har för folkrätten och internationell rätt, inte minst som vi gör i Ukraina. Det är inte okej att överhuvudtaget planera sådana saker, säger Stefan Löfven.

– Vi lever sida vid sida i våra olika länder, och vi ska se till att ha ett utbyte som befrämjar olika länder. Det vi ska koncentrera oss på är att se till att skapa säkerhet och stärka freden, det är det som är allas vår uppgift.

Mer än så vill statsministern i nuläget inte säga om Rysslands militärövningar.

Klockan 15 anländer han till rådsbyggnaden Justus Lipsius för det stora sommartoppmötet, med EU:s 28 stats- och regeringschefer. Greklandsfrågan väntas ta mycket plats trots att den egentligen inte står på dagordningen.

Men huvudfrågan är ändå regler för flyktingmottagande.