Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven om angreppen mot M och SD: Behövs

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den senaste tiden har exemplen på när socialdemokrater går till angrepp mot SD och M duggat tätt. 

Samtidigt menar kritiker – som SD:s partiledare Jimmie Åkesson – att det handlar om att säkra regeringsmakten och flytta fokus från skjutningar och pandemin. 

– För att det behövs, säger statsminister Stefan Löfven (S), till GP.  

Socialdemokraternas retorik mot Sverigedemokraterna och Moderaterna har skruvats upp. Bland exemplen står bland annat Lena Rådström Baastad (S) ut. Partisekreteraren oroade för en dryg månad sig för att Moderaterna skulle vara på väg bort från ”fundamentala värden kring demokratin” i en debattartikel.

Även Peter Hultqvist (S), har fått mycket uppmärksamhet sedan han var skarp mot SD i en debatt i SVT:s Aktuellt. Han tog upp Jimmie Åkessons (SD) uttalanden om att kriga i riksdagen och under nästa valrörelse.  

– Jag accepterar inte detta, jag vill dra en röd linje mot detta. Det här är inte ett parti som Kristersson och Busch kommer klara av att tämja, sa Peter Hultqvist i Aktuellt. 


I en intervju i Expressen häromdagen sade också justitieminister Morgan Johansson

– Moderaterna och Sverigedemokraterna flyter samman. De är som tvillingar. Inte ens ett tränat öga kan skilja dem åt längre. 

”Det är så uppenbart”

I en intervju med GP säger nu Stefan Löfven att Moderaterna riskerar att normalisera Sverigedemokraterna som parti och att det finns mängder av exempel som visar att partiet inte står upp för demokratin som resten av partierna i riksdagen. 

– Det är så uppenbart. Den som inte ser det är faktiskt blind. Man måste se vad som händer i andra länder när den här typen av krafter får inflytande. Det finns inget exempel i historien där det gått väl och att de bara gått in och tjänstgjort som röstboskap. Jag tycker Åkesson har varit oerhört tydlig med att det naturligtvis kommer att kosta dem som ska samarbeta med SD, säger Stefan Löfven till GP. 

Kritiker menar att det snarare handlar om att göra det svårare för Liberalerna att överge samarbetet mellan S, MP, C och L. 

Beskylls för fokusförflyttning

Enligt Jimmie Åkesson handlar det om att flytta fokus från egna misslyckanden.  

– Det här handlar om att Peter Hultqvist, Stefan Löfven, Morgan Johansson och de andra i regeringen inte vill prata om att vi i genomsnitt har en skjutning om dagen och över 12 000 döda i covid-19, sa han i Agenda. 

I GP vänder sig Stefan Löfven mot att det skulle bottna i något annat än värderingar, och säger att mittenpartierna förenas av en vilja att stå upp för demokrati. 

– Det kittar ihop oss, sen får vi kompromissa för att klara det. Med ett regeringsalternativ med SD kommer det inte att vara på det sättet, säger han. 

Stefan Löfven: ”Den punkten är inte med i avtalet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.