Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven om alliansen: Börjar bli patetiskt hur de håller på

Stefan Löfven går hårt ut mot alliansen – och menar att de börjar bli patetiska.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Statsministern menar också att Centerpartiet och Liberalerna måste börja markera mot Sverigedemokraterna.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I en intervju med SVT:s Morgonstudion går statsminister Stefan Löfven hårt ut mot alliansen – som han menar börjar bli patetiska.

– Först sa de att det största blocket ska segra, men nu gäller inte det heller längre. Det är faktiskt patetiskt, säger Löfven.

Socialdemokraterna har sin dag på torsdagen och statsminister Stefan Löfven är på väg till Visby och Almedalen. På vägen dit – från färjeterminalen i Västervik – gjorde han en intervju med SVT:s Morgonstudio.

Bland delade han sin syn på de facto att alliansen sagt att de ska försöka bilda regering även om de blir mindre än de rödgröna.

– Det börjar bli patetiskt nu det de håller på med. Det var först de som införde blocktänkandet som jag säger är skadligt för Sverige. Först sa de att det största blocket ska segra, men nu gäller inte det heller längre. Det är faktiskt patetiskt, säger han.

 

LÄS MER: Allt om Almedalen 2018 

Statsminister Stefan Löfven.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Kommer aldrig låta oss bli beroende av SD”

Han är också tydlig med att Centerpartiet och Liberalerna behöver markera mot Sverigedemokraterna.

– När väljarna sagt sitt ska vi ta ansvar för att landet ska kunna regeras. Vi kommer aldrig låta oss bli beroende av SD. Det tycker jag att Annie Lööf och Jan Björklund bör kunna säga tydligt.

På frågan om hur han själv tänkte bilda regering säger han: 

– Det finns en mätning som avgör och det är den 9 september. Vi kan inte ägna en valrörelse åt ”vem ska ta vem”. Det handlar inte om vem som tar vem, utan en folkomröstning i svensk välfärd.

I fjol valde Stefan Löfven att inte komma till Almedalen alls, vilket han alltså gör i år. Däremot väljer han att bara vara här över dagen och dessutom att inte hålla sin presskonferens i Almedalen – utan i Roma tre mil utanför.

Alliansens partiledare Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C).Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Finansministern: Kommer inte agera stödparti

Finansminister Magdalena Andersson (S) förtydligade Socialdemokraternas hållning till alliansen när hon på morgonen intervjuades i TV4.

– Just nu låter det lite på en del alliansledare som att de ska bilda regering oavsett vad som händer i valet. Att vi skulle agera stödparti åt en alliansregering som är mindre än de rödgröna kommer inte att hända, säger hon.

 

Missa inga nyheter från Almedalen – aktivera Expressens politik-pushar i din Expressen-app!

Här kan du anmäla dig till Almedalsbrevet – få Visbys snabbaste och bästa nyhetsbrev! 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.