Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven och Wallström duckade debatten

Kristina Persson – minister för nordiskt samarbete.Foto: SVT
Danska migrationsministern Inger StöjbergFoto: SVT
Programmet går att se i efterhand på SVT Play.Foto: SVT

På torsdagskvällen drabbade svenska och danska företrädare samman i direktsänd debatt om den rådande flyktingkrisen.

Stefan Löfven, Margot Wallström och Morgan Johansson hade alla tackat nej - och i stället representerades regeringen av Kristina Persson - minister för nordiskt samarbete.

– Vi beviljade sju gånger så många asyl i Sverige än vad Danmark gjorde i fjol. Vi klarar av det och avsätter mer resurser för att klara det bättre, sa Persson till den danska migrationsministern Inger Stöjberg i SVT Debatt.

Flyktingkrisen har lett till spänningar i hela Europa, där högt uppsatta representanter vid ett flertal tillfällen har kritiserat EU-grannar för hur de har agerat i hanteringen av de människor som nu försöker fly till Västeuropa.

På torsdagskvällen drabbade svenska och danska företrädare samman när SVT Debatt och danska DR2 tillsammans arrangerade en debatt i Köpenhamn.

Programmet inleddes med en ministerdebatt där den danska sidan företräddes av migrationsminister Inger Stöjberg. Den svenska - av Kristina Persson, minister för nordiskt samarbete.

På SVT Debatt gör man ingen hemlighet av att Persson inte var redaktionens förstaval.

– Vi har frågat Stefan Löfven och Margot Wallström som i dag har tagit emot Frankrikes president och därför inte kunde medverka. Vi har också frågat Morgan Johansson, men inte heller han kunde, säger Martin Jönsson, projektledare på Debatt.

Danmark: "Visar insats i dag"

Trots detta blev det en debatt där Kristina Persson gick till hårt angrepp mot sin danska kollega.

– Vi beviljade sju gånger så många asyl i Sverige än vad Danmark gjorde i fjol. Vi klarar av det och avsätter mer resurser för att klara det bättre, sa Persson till den danska migrationsministern Inger Stöjberg.

Den danska ministern höll inte alls med om Kristina Perssons kritik och menade att Danmark gör tillräckligt. Hon pekade på att man avsatt 100 miljoner euro för insatser i närområdet samtidigt som man flaggat för att man kommer att ta emot tusen syriska flyktingar.

– Vi ingår inte i EU:s kvotsystem eftersom vi själva vill bestämma över vår asylpolitik, men det hindrar inte att vi gör en insats och det visar vi i dag, sa Inger Stöjberg.

Utöver de två ministrarna fanns också ett flertal andra representanter på plats. Bland dem fanns Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som debatterade mot Martin Henriksen, migrationspolitisk talesperson för Dansk folkeparti samt riksdagsledamöterna Fredrik Malm (FP) och Paula Bieler (SD).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.