Regeringskansliet vägrade visa stora delar av gratulationsbrevet till Donald Trump. Men kontakten mellan den svenska statsministern Stefan Löfven och den tillträdande presidenten Donald Trump stannade inte där.
Under onsdagen pratade de båda i telefon. Nu berättar Stefan Löfven vad de pratade om under samtalet - och vilka frågor de betade av.
– Det var ett positivt samtal. Vi bekräftade att vi båda har en vilja av att våra länder ska fortsätta samarbete och utöka det samarbetet. Vi pratade om klimatfrågan, säkerhet och svenska och amerikanska företag, säger han.
Stefan Löfven har tidigare inte gjort någon hemlighet av att han helst sett att Hillary Clinton vunnit valet. Regeringskansliet tillsatte inför valet en grupp som tittade på konsekvenserna av en vinst för respektive kandidat.
Vilken konsekvens Donald Trump skulle få för Sverige bedömdes som klart mer osäkert än om Hillary Clinton hade valts. I exempelvis klimatfrågan har Donald Trump sagt att den globala uppvärmningen är ett påhitt av Kina.
Vad gäller säkerhetspolitiken har den tillträdande amerikanske presidenten väckt oro på många håll i Europa efter att han sagt att USA kommer att hjälpa de baltiska staterna vid en konflikt, förutsatt att "de uppfyllt sina skyldigheter gentemot oss".
Trump har under sin valkampanj även öppnat för att lyfta sanktionerna mot Ryssland och även erkänna annekteringen av Krim.
Men under samtalet med Stefan Löfven ville han skicka en hälsning.
– Han bad mig hälsa till Sverige och svenska folket, och nu har jag gjort det, säger Stefan Löfven.
Och det var en god ton mellan er?
– Det var en god ton ja.
Vinster i välfärden - långt ifrån ense
Under torsdagskvällen var Stefan Löfven en av de fyra partiledare som deltog i TV4:s nya debattprogram med partiledardueller, ett format som hyllades av många. Statsminister Löfven mötte Anna Kinberg Batra; och migration, välfärd och ledarskap stod på agendan.
I frågan om vinster i välfärden säger sig båda vilja förhandla med varandra, men det var svårt att hitta några delar alls där de var överens.
– Jag vill att pengarna ska stanna i skolan, sa Stefan Löfven, S, i TV4.
– Jag vill ha nolltolerans mot dåliga skolor. Prata om kunskap i stället för börsen, svarade Anna Kinberg Batra, M.
Även migration debatterades, ett år efter att Åsa Romson, dåvarande språkrör för Miljöpartiet, fällde tårar över den nya migrationspolitiken - på en presskonferens med Stefan Löfven.
Bråk om amning i duellen
Nu tävlade Löfven och Kinberg Batra om att ta åt sig äran för överenskommelsen. Efter sändningen konstaterade Jonas Sjöstedt, V, att det nog blir svårt att gå tillbaka till den gamla migrationspolitiken.
– Jag önskar jag kunde säga att vi kommer tillbaka till en öppen och generös migrationspolitik. Men jag ser det politiska motståndet. Jag tror att vi får ta ett steg i taget. De första stegen är att få familjeåterförening och göra något åt de tillfälliga uppehållstillstånden, säger Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiledaren mötte Ebba Busch Thor, KD i sin duell, som hettade till flera gånger. Extra tillbakapressad blev Jonas Sjöstedt när ämnet blev familjen. Ebba Busch Thor tog då upp amningen i den politiska diskussionen.
– Amning är ett konkret exempel på något som kommer påverkas med Vänsterpartiets politik. Alla kvinnor kan inte amma, alla kvinnor vill inte amma. Men politiker ska inte kliva in och säga till de som kan och vill, att vid sju månader - "nu är det slut, nu ska du jobba". Det måste vara upp till familjen, det kan inte vara upp till Jonas Sjöstedt, säger hon till Expressen.
Efter skandalen inom Moderaterna - då en politiker kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för "hora" - var det också fokus på god ton i debatten. Partiledarna ombads på slutet berömma sin motståndare, och Anna Kinberg Batra hittade ett färskt exempel om Stefan Löfven.
– Stefan Löfven visade var det fanns en kaffetermos i pausen, det ska han ha beröm för. Men han har ingen plan för Sverige.