Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven och Trump i samtal om Nordkorea

Donald Trump talade för första gången inför FN:s generalförsamling.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven och Margot Wallström var båda skeptiska till Trumps uttalanden om Nordkorea.Foto: TINA MAGNERGÅRD-BJERS/TT / TT NYHETSBYRÅN

I det första personliga mötet med USA:s president Donald Trump tog statsminister Stefan Löfven upp Nordkoreakrisen, enligt vad TT erfar.

Samtalet ägde rum bara timmar efter att Trump hotat att "totalförstöra Nordkorea".

Löfven ska ha lyft upp Sveriges möjligheter och vilja att bidra till en lösning.

Det första personliga mötet mellan president Trump och statsminister Stefan Löfven ägde rum på den mottagning som Trump hade för FN-ländernas stats- och regeringschefer på ett hotell i Manhattan, rapporterar TT.

Det som kunde stannat vid ett handslag och några artigheter ska enligt vad TT erfar ha blivit ett samtal på några minuter – bland annat om Nordkorea. 

Bara timmar efter att Trump hotat att "totalförstöra Nordkorea" ska då statsminister Stefan Löfven ha tagit upp krisen med presidenten och underströk vikten av att hitta en diplomatisk lösning. Han ska också ha lyft Sveriges möjligheter och vilja att bidra.

 

LÄS MER: Anne-Sofie Näslund: Flera kunde inte hålla sig för skratt när Trump talade

 

Enligt TT ska president Trump ha visat sig öppen för inspel, då Sverige är invald medlem i FN:s säkerhetsråd och har en diplomatisk relation med Nordkorea. 

Samtalet beskrivs som ett samtal i god ton.

President Donald Trump under sitt tal i FN.Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump gick hårt åt Nordkorea

I sitt första anförande i FN:s generalförsamling gick president Donald Trump hårt åt Nordkorea. Han kritiserade de länder som handlar med och förser Kim Jong-Uns diktatur med vapen.

– USA är ett militärt starkt land, med ett stort tålamod. Men om vi tvingas försvara oss och våra allierade då har vi inget annat val än att förstöra Nordkorea totalt. Rocket man (Kim Jong-Un) är på ett självmordsuppdrag för egen del och för sin regim. 

– USA är redo, villigt och rustat. Men förhoppningsvis är det här inte nödvändigt. Det här är vad FN handlar om, det här är vad FN står för, säger Donald Trump. 

 

LÄS MER: Här hotar Trump att förgöra Nordkorea

 

Kim Jong-Un efter ett av Nordkoreas kärnvapentester.Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

 

Löfven: "Ett allvarligt uttalande"

Att Donald Trump talade om att "totalt förgöra" Nordkorea fick även statsminister Löfven att reagera. 

– Det måste nog vara väldigt unikt att man hör den typen av uttalanden från talarstolen. Hela poängen med FN är att undvika en sådan lösning, säger Stefan Löfven och fortsätter: 

– Det är ett väldigt allvarligt uttalande. Ju mer vi trappar upp det här, desto större är risken att ett misstag sker. Vi måste hålla fokus på det faktum att vi har ett enigt säkerhetsråd när det gäller sanktioner. Nordkoreas agerande är förstås inte acceptabelt, men det är den politisk lösning som måste till här. 

Till Expressen TV säger Stefan Löfven att en militär konflikt både skulle hota regionen – det vill säga även Sydkorea och Japan – men i förlängningen hela världen. 

 

Stefan Löfven i Rosegarden utanför FN.Foto: PONTUS HÖÖK

 

– I det här fallet behövs uppenbarligen sanktioner och där har vi kommit överens flera gånger nu, och sanktionerna blir hårdare och hårdare. Sanktioner är viktigt för att trycka på Nordkorea. Samtidigt är naturligtvis avsikten att ha en politisk dialog, säger Stefan Löfven.

Löfven, som är i New York för FN:s högnivåvecka, har tidigare i veckan även tagit upp Sveriges vilja att bidra till avspänning efter Pyongyangs upprepade robottester med FN:s generalsekreterare António Guterres.

 

LÄS MER: Frida Stranne: Trumps ord kan få förödande konsekvenser 

 

Wallström: Trump bröt mot FN-stadgan

Sveriges utrikesminister Margot Wallström, S, reagerade starkt på Trumps tal. Hon kallar det för "bombastiskt och nationalistiskt" – av ett slag som det var mycket länge sedan man hörde inför FN:s generalförsamling.  

– Han hotade ju Nordkorea med att utplåna dem. Det gick ju en susning genom rummet naturligtvis, säger hon i "Studio ett" i Sveriges radio. 

Ett sådant militärt hot bryter enligt Wallström mot FN-stadgan, vilket var för henne chockerande.

– Ja, jag tror att jag delar det med det stora flertalet. Det var absolut inte ett tal för samarbete, säger hon vidare. 

Wallström tycker att den amerikanske presidenten är "oförutsägbar" – varför EU och andra länder behöver hålla ihop för stabilitet i världen framöver. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.