Tegnell: Ingen som släppt loss smittan med avsikt

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell i SVT: ”Agenda”.
Foto: SVT
Programledaren Nike Nylander.
Foto: SVT
Tegnell i SVT:s utfrågning.

Flera forskare kritiserar Sveriges coronastrategi i SVT:s specialprogram på söndagen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell invänder mot kritiken.

– Det är inte någon som släppt loss smittan med avsikt, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell försvarar beslutet att tidigt förra året upphöra med smittspårningen av sportlovsresenärerna. Den 12 mars sade han att det inte var lönt att testa alla.

– Vid det laget hade vi inte testkapacitet att testa alla, då fick man prioritera de som kom till sjukvården. Det här var en bedömning vi gjorde tillsammans med regionerna. Deras bedömning var att de inte hade resurser att testa andra än de som kom till sjukvården och till viss del också äldrevården, säger statsepidemiologen.

– Sedan dess har vi byggt upp en jättekapacitet att testa. Då kunde vi testa 20 000, nu kan vi testa 300 000 personer. Dessutom har regionerna fått möjlighet att bygga upp sina resurser.

Tegnell: ”Kan inte förstå varför ni inte tror det”

Anders Tegnell hävdar att avsaknaden av masstestning under pandemins tidiga skede handlade om bristande resurser, tvärtemot vad tidigare testkoordinatorn Harriet Wallberg säger i programmet.

– Det var viktigt att komma i gång, jag kan inte förstå varför ni inte tror det. Kapaciteten har byggts upp den är 15 gånger större än när vi drog i gång det. Vi har ju dammsugit hela landet för att hitta aktörer som kan testa, säger Anders Tegnell.

Över 10 000 svenskar har dött med covid-19 och Sverige ligger på 16:e plats i världen vad gäller överdödlighet. De nordiska grannländerna ligger betydligt lägre. Den svenska strategin har kritiserats hårt och jämförts med strategin i Norge, Finland och Danmark.

– Den svenska strategin är i grunden lik den som andra länder har jobbat med, att hålla nere smittspridningen så mycket som möjligt, säger Tegnell.

Han invänder bestämt mot att en viss smittspridning, eller så kallad flockimmunitet, skulle ha varit en del av Sveriges strategi.

– Det har aldrig varit diskussion om att släppa smittan fri.

Tegnell kan inte ge exempel

Folkhälsomyndigheten nämner ofta att det finns länder som drabbats hårdare av pandemin än Sverige. Programledaren Camilla Kvartoft frågar om Tegnell kan nämna något land där det gått bättre än i Sverige, trots att man inte stängt ner mer.

– Det är ganska svårt eftersom nästan alla länder än Sverige stängt ner mer än Sverige gjort. När jag pratar med mina europeiska kolleger säger jag att vi har en virtuell lockdown. Det har vi faktiskt haft eftersom folk inte träffats så mycket, svarar Tegnell.

– Det blir en svår jämförelse för jag kan inte på rak arm inte komma på ett land.

Camilla Kvartoft frågar igen, om Tegnell inte kan nämna något land. Det kan han inte.

Frågas ut om pandemin

Programledarna Camilla Kvartoft och Nike Nylander håller i SVT:s utfrågning om coronapandemin.

Gäster är statsminister Stefan Löfven (S), statsepidemiolog Anders Tegnell, socialminister Lena Hallengren (S) samt företrädare för Sveriges kommuner och regioner, bland andra Stockholms äldreborgarråd Erik Slottner (KD) och Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen för Västra Götaland.

Länderna valde helt olika vägar – nu visar det sig i siffrorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.