Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven och Obama kallar till toppmöte

Stefan Löfven. Foto: Ann Jonasson
Barack Obama. Foto: Olivier Douliery/ALL OVER PRESS

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer tillsammans med USA:s president Barrack Obama vara med och arrangera ett flyktingtoppmöte i New York 20 september. Det avslöjar Aftonbladet.se.

– Det är ett erkännande av den linje som regeringen driver, att ansvaret för flyktingsituationen i världen är globalt, säger statsminister Stefan Löfven i ett pressmeddelande

Statsminister Stefan Löfven bjuder in till flyktingtoppmöte tillsammans med USA:s president Barack Obama, och flera andra stats- och regeringschefer, från bland annat Tyskland, Etiopien, Jordanien, Kanada och Mexiko. Det är president Obama som tagit initiativ till mötet, som ska hållas i New York 20 september.

– Efter det amerikansk-nordiska toppmötet för tre veckor sedan i Washington så tog president Obama upp den här frågan och jag sade då att Sverige gärna vill ha en aktiv roll i det här toppmötet, och nu har vi en sådan roll, säger Stefan Löfven till Sveriges Radio P1.

40-tal länder bjuds in

Sammanlag kommer ett 40-tal, kanske uppemot 50, länder att bjudas in, och målet med mötet är ett hitta ett ansvarsfullt sätt att fördela utmaningarna med flyktingproblematiken runtom i världen.

– Den här migrationskrisen som vi ser runtom i världen med flest flyktingar sedan andra världskriget, det är en global fråga och det är den linje som vi drivit, säger Stefan Löfven, och fortsätter:

– Det är ett globalt ansvar att se till att vi kan förhindra så långt det är möjligt att människor tvingas fly. Det är frågan om att hjälpa människor på plats och se till att länder får den utveckling att människor inte behöver fly, men när man väl behöver fly att det då sker på ett värdigt sätt, säger han.

Målet är se till så att inte så många ska behöva fly, men när så sker, att få fler länder att ta emot fler flyktingar på ett bra sätt.

– Det har oerhört glädjande att USA tar på sig ledarrollen för det har betydelse, säger han.