Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven och Massi Fritz i möte om sexualbrottslagstiftning

Stefan Löfven diskuterade skärpt sexualbrottslagstiftning med advokaten Elisabeth Massi Fritz.Foto: NORA LOREK
Elisabeth Massi Fritz.

Efter #metoo-uppropen träffades statsminister Stefan Löfven och advokaten Elisabeth Massi Fritz för ett möte på måndagen. 

Samtalet handlade bland annat om skärpt sexualbrottslagstiftning – och Massi Fritz berättade om sitt arbete som målsägandebiträde till offer för sexualbrott.

Sexualbrottslagstiftningen stod på agendan när statsminister Stefan Löfven och advokaten Elisabeth Massi Fritz sågs för ett möte på Rosenbad på måndagen. 

Vid mötet berättade Elisabeth Massi Fritz om sitt arbete som målsägandebiträde till offer för sexualbrott och brott med hedersmotiv. 

"Ett viktigt arbete med människor – ofta kvinnor och barn – som blivit utsatta för fruktansvärda kränkningar", kommenterar Stefan Löfven i ett inlägg på Instagram där han skriver om samtalet.

https://www.instagram.com/p/Bbw0s7AhTCJ/

Massi Fritz: Extra angeläget med anledning av #metoo

Elisabeth Massi Fritz skriver i ett mejl till Expressen att mötet med statsministern var trevligt och viktigt, inte minst efter de många vittnesmål som kommit upp till ytan i kölvattnet av #metoo.

"Jag arbetar med verkligheten och besitter en spetskompetens i brottmål för utsatta brottsoffer sedan många år. Brottsoffers situation och rättigheter måste uppmärksammas och förändras till det bättre. Jag ser det som en viktig uppgift för mig att bistå i frågan. Det är dessutom ett ämne jag brinner för", skriver Massi Fritz.

Skärpt sexualbrottslagstiftning

Regeringen kommer innan året är slut att lägga fram förslag om en ny sexualbrottslagstiftning. "Även den som är oaktsam kommer i vissa fall att kunna dömas till ansvar när den nya lagen börjar gälla. Sex som inte är frivilligt är ett övergrepp och detta ska avspeglas i sexualbrottslagstiftningen", skriver Löfven på Instagram.

 

LÄS MER: Löfven: Allt för sällan får män ta konsekvenserna

 

Han skriver också att han vid mötet med Massi Fritz lyfte förslaget att göra det brottsligt att utsätta barn att bevittna våld i nära relationer, ett förslag som Massi Fritz ser positivt på.

"Jag välkomnar en samtyckeslagstiftning och ett oaktsamhetsrekvisit. Jag anser också att det är nödvändigt att barn som bevittnar våld skall betraktas som målsägande i brottmålsprocessen. Barn ska ha rätt till ett eget målsägandebiträde, kunna biträda åtalet och föra skadeståndstalan", skriver hon i sitt mejl till Expressen. 

"Många offer vågar inte berätta"

Hon framhåller samtidigt att hon gärna vill gå längre än så i frågan om att skärpa lagstiftningen, bland annat genom att ta bort eller förlänga preskriptionstiderna för sexualbrott och införa strängare straff och minimistraff. 

"Orsaken är att sexbrott är förknippade med skuld och skam, många offer vågar inte berätta om att de har blivit utsatta för sexualbrott. I många fall kan det finnas bevis men brotten är preskriberade", skriver Massi Fritz.