Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dadgostar nobbar nya budet från regeringen

Kravet för att inte fälla Löfven: ”Kan inte vara på bordet”.
Nooshi Dadgostar på söndagens pressträff.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Stefan Löfven och Annie Lööf under söndagens pressträff.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet godtar inte det förslag om förhandling om marknadshyror som statsminister Stefan Löfven och Centerpartiets Annie Lööf lade fram i går, söndag.

Om regeringen inte slopar punkten om marknadshyror helt så kommer Vänsterpartiet att rösta för att fälla den i dag, är beskedet.

– Jag önskar att regeringen omedelbart drar undan marknadshyrorna. Då kommer vi inte att rösta grönt i morgon, säger Dadgostar.

Flera riksdagspartier förbereder nu för extraval – och SSU har kallat distrikten till möte på måndag, erfar DN. 

Frågan om fri hyressättning i nyproduktion hotar fortsatt att fälla regeringen, trots den under söndagen presenterade ”lösningen” från regeringen och januaripartierna. 

I ett försök att undvika misstroendeomröstningen på måndagen bjöds bostadsmarknadens parter till samtal för att förhandla fram en lösning, likt las-frågan som uppkom förra året. Enligt januaripartierna skulle därmed ett av kraven från V vara uppfyllt. 

Enligt statsminister Stefan Löfven är kompromissen ”för landets bästa”. 

– Det innebär att bostadsmarknadens parter får en möjlighet att tillsammans hitta en lösning, sa Löfven på pressträffen. 

Men bara två timmar efter januaripartiernas presskonferens avslutats rev V-ledaren Nooshi Dadgostar av en egen presskonferens. 

Där sa hon att Vänsterpartiet trots regeringens försök kommer att rösta emot Löfven i dagens misstroendevotum – och att hon är förvånad över Löfvens agerande.

– Jag sa tidigt till Stefan Löfven att den här lösningen inte kommer fungera. Jag är förvånad.

– Jag har gjort allt jag kunnat. Ända sedan jag blev partiordförande har jag sträckt ut min hand till regeringen och Annie Lööf. Men i politik måste man kompromissa. Våra mandat är precis lika viktiga som Centerpartiets mandat. Jag tycker inte att vi kräver särskilt mycket. Det enda vi säger är att: ”Stryk en sak som inte ens genomfört än”, sa Dadgostar.

”Inte seriöst menat”

Vänsterpartiet godtar därmed inte januaripartiernas försök till försoning innan måndagen. 

– Det är oseriöst av en svensk statsminister att låtsas att han uppfyllt våra krav. Vårat krav var att parterna skulle sätta sig och förhandla utan hot om marknadshyror. Det innebär att de tas gisslan, säger Dadgostar på presskonferensen. 

Enligt Dadgostar beter sig regeringen ”kompromisslöst” då de inte accepterar Vänsterpartiets krav på att stryka punkt 44 om marknadshyror ur januariavtalet.

– Det tyder att det här inte var seriöst menat, det vet statsministern om. Det är ovärdigt att en regering ägnar sig åt politiskt spel mitt under en allvarlig period. Det är en punkt av 73 som vi tycker ska strykas. 

Dadgostar stänger dock inte dörren helt för förhandlingar. 

– Jag tycker det vore utmärkt med en förhandlingslösning, men den måste ske utan hot precis som Hyresgästföreningen säger. 

– Jag önskar att regeringen omedelbart drar undan marknadshyrorna. Då kommer vi inte att rösta grönt i morgon. 

Annie Lööf slog tillbaka mot Dadgostar under den egna presskonferensen. 

– Det är helt upp till Nooshi Dadgostar att göra vad hon vill. Nu har hon valt att kroka arm med SD och fälla regeringen i ett mycket osäkert läge. Vi har lyssnat in den kritik som många och Dadgostar lagt fram. Jag tycker att de bör begrunda detta.

– Vill de kasta Sverige ut i osäkerhet, då ligger ett stort ansvar på Vänsterpartiet, sa Lööf.

Januaripartierna ger sig inte

Att stryka punkten verkar på söndagens presskonferens inte vara ett alternativ för regeringen och januaripartierna.

– Om parterna når en överenskommelse så ska regeringen lägga ett förslag i linje med detta. Avsikten är att partierna samtalar till den första september, sa statsminister Löfven på pressträffen.

Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Allmännyttan skulle enligt förslaget förhandla fram en lösning under juli och augusti. Men om parterna inte kommer överens genomförs utredningens förslag efter remissinstansernas synpunkter.

– Nu får parterna att hitta en gemensam syn på hur man ska lösa detta, sa Löfven.

C-ledaren Annie Lööf sa på presskonferensen att det förslag som regeringen lägger fram inte höjer hyran för någon befintlig hyrestagare.

– Vi hoppas att det här förslaget kan lösa fler knutar i riksdagen.

Hyresgästföreningen har sagt att regeringen måste ge dem det fulla mandatet – men är i övrigt öppna till förhandlingar så som de två övriga parterna.

MP-språkröret Märta Stenevi säger i en intervju med SVT nyheter att hon har viss förståelse. 

– Jag förstår mycket väl Vänsterpartiets känslor kring detta men jag hoppas att alla partier kan ta två djupa andetag nu, säger hon till SVT Nyheter. 

Flera riksdagspartier förbereder nu för extraval – och SSU har kallat distrikten till möte på måndag, erfar DN. Enligt tidningen hålls mötet på måndagskvällen. 

Statsvetare: V vill inte vara dörrmatta

Statsvetare Jenny Madestam säger till Expressen TV att det nu handlar om vem av de två sidorna som är mest trovärdig och kan visa att de har rätt.

– För Vänsterpartiet handlar det om att man har lovat sina väljare det här. Man vill inte längre vara en dörrmatta till Socialdemokraterna och regeringen. Det är det man visar med full kraft nu.

Ser du någon öppning att Vänsterpartiet kan ge med sig och kompromissa?

– Inte i det förslag som ligger på bordet nu. Det som skulle kunna vara en lösning att regeringen på något sätt lyfter bort den här aspekten – att utredningen ska bli lag. Men de måste göras på ett sätt som Centerpartiet kan acceptera. Det är frågan om det finns någon smart person som kan hjälpa till i det låsta läget, säger Madestam. 

Löfven kan fällas imorgon

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger till TT efter söndagens händelser att det är sannolikt att regeringen faller vid misstroendeomröstningen imorgon.

– Och när regeringen har fallit så menar vi att då har också januariavtalet fallit.

Vänsterpartiet har under flera år hotat att fälla regeringen om förslaget om marknadshyror skulle bli en realitet och på torsdagen förklarade V sitt misstroende för regeringen samtidigt som förslaget var ute på remiss.

Sverigedemokraterna lämnade då in sitt misstroende för regeringen, och kort därefter meddelade både Kristdemokraterna och Moderaterna att de kommer rösta för att fälla Stefan Löfven. 

Under helgen har flera samtal mellan partierna pågått för att försöka lösa den uppkomna situationen, men med mindre än tolv timmar kvar till omröstningen ser knuten inte ut att kunna lösa sig. 

Enligt uppgifter till DN förbereder sig Socialdemokraterna nu för en valrörelse.  Ungdomsförbundet SSU har enligt tidningen under söndagskvällen kallat sina distrikt och ombudsmän till möte om extraval.

Under måndagen klockan 10 samlas riksdagens samtliga ledamöter för misstroendeomröstningen. Om alla partier röstar som de sagt så kommer regeringen att fällas. 

Skulle regeringen Löfven falla så är det första gången en svensk statsminister fälls i en misstroendeomröstning.


Bakgrunden till Vänsterpartiets misstroende mot Stefan Löfven

Den rödgröna regeringen är beroende av Centerpartiets och Vänsterpartiets stöd för ett kunna regera. 


Regeringsunderlaget bygger på Januariöverenskommelsen som Socialdemokraterna och Miljöpartiet slöt med Centerpartiet och Liberalerna i januari 2019.


En av överenskommelsens 73 punkter är att Vänsterpartiet ska utestängas från allt inflytande trots att Vänsterpartiets stöd behövs för att säkra regeringsunderlaget. 


Vänsterpartiet bestämde sig ändå för att stötta Löfven-regeringen – men varnade för att fälla regeringen om förslag om marknadshyror släpptes fram. 


I juni presenterade regeringen ändå ett sådant utredningsförlag.


Detta fick Vänsterpartiet att tisdagen den 15 juni ge regeringen ett ultimatum: Om de inte skrotade förslaget eller bjöd in Hyresgästföreningen till regelrätta förhandlingar inom 48 timmar skulle de dra tillbaka sitt stöd och verka för en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. 


Efter att fristen löpt ut torsdagen den 17 juni drog Vänsterpartiet tillbaka sitt stöd för regeringen. Därefter lämnade Sverigedemokraterna in ett yrkande om misstroendeomröstning mot Löfven till riksdagens talman. 


M, KD och V har meddelat att de kommer rösta för att fälla Stefan Löfven vid en misstroendeomröstning. 

Madestam: ”V vill inte längre vara en dörrmatta”

Politiska expertens analys av V:s utspel

Löfvens förvåning: ”Det förstår jag inte”

Löfven efter Dadgostars kritik: ”Det är inte ansvarsfullt”.

Statsvetaren: Allt tyder på en majoritet mot Löfven

Jonas Hinnfors om det politiska läget inför måndagens omröstning.

Regeringskrisen i Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.