Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S och M:s taktik – för att få över Lööf

I centrum för regeringsbildningen står Annie Lööf.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
Både Ulf Kristersson och Stefan Löfven behöver hennes stöd.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Direkt efter fredagens besked att Stefan Löfven ska prövas i riksdagen gick Ulf Kristersson ut med ett erbjudande till C och L.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf kan avgöra regeringsbildningen på egen hand.

Nu måste Ulf Kristersson eller Stefan Löfven snärja C-ledaren, som står inför ett dilemma: regera med SD-stöd eller överge alliansen. 

Både S-ledaren och M-ledare har inlett sin offensiv – och öppnat för att kompromissa för att ta makten med Lööfs hjälp.

– Annie Lööfs sonderingsarbete har tagit processen vidare, sa Stefan Löfven på fredagen.

Talmannen har gett Stefan Löfven uppdraget att bilda en regering – som riksdagen ska få rösta om.

Om en dryg vecka ställs det på sin spets när S-ledaren måste presentera vilka partier som ska ingå i hans regering, innan förslaget går till votering.

I centrum för regeringsbildningen står Annie Lööf. Både Ulf Kristersson och Stefan Löfven behöver hennes stöd. 

Men maktläget kommer också med ett dilemma för C-ledaren.

Antingen regerar hon med alliansen som hon gick till val med. Det förutsätter dock stöd från SD, något hon för en strikt linje emot. SD:s stöd grundar sig också på en M+KD-regering, där Centern hålls utanför ministerposter.

Alternativet är att Annie Lööf överger alliansamarbetet och sätter sig i eller stöder en Löfven-regering. Men även det är något som C-ledaren varit tydlig med inte är ett alternativ.

För Stefan Löfven och Ulf Kristersson handlar det alltså nu om att snärja Annie Lööf. 

Stefan Löfven och Ulf Kristerssons taktik för att locka Annie Lööf

Direkt efter fredagens besked att Stefan Löfven ska prövas i riksdagen gick Ulf Kristersson ut med ett erbjudande till C och L för att få partierna att stötta hans regeringsalternativ.

Moderatledaren sockrade sitt bud med förhandlingar i de liberala partiernas hjärtefrågor: Slopad värnskatt, landsbygdsåtgärder och sänkta arbetsgivaravgifter.

Stefan Löfven meddelade att han inte ”förhandlar via media”. Han och Annie Lööf har redan träffats tre gånger den senaste veckan för att diskutera sakpolitik. 

Under fredagens pressträff talade han varmt om Centerledaren:

– Annie Lööfs sonderingsarbete var viktigt, nödvändigt. Det har tagit processen vidare.

Och S-ledaren öppnade redan förra månaden för stora kompromisser och förändringar av arbetsrätten för att locka C och L i en intervju med Dagens industri.

– Han talade om arbetsrätten på ett sätt som lät misstänkt likt den lösning som Centerpartiet står för, kommenterade Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot.

LÄS MER: Stefan Löfvens flört – så ska han vinna Annie Lööfs stöd

Socialdemokraterna kan kompromissa om arbetsrätten

Expressens statsvetare Jenny Madestam tror också att Centern kommer att kräva Stefan Löfven på arbetsmarknadspolitiska eftergifter. 

– Lättnader för småföretagare till exempel, men även förändringar i arbetsrätten, säger hon.

Vinster i välfärden är en annan viktig fråga för C och L som troligtvis är aktuell för förhandlingar. 

I september uppgav flera S-källor för Di att partiet var redo att släppa vallöftet om vinsttak i välfärden, förhandla om slopad värnskatt och kompromissa om skrotade byggsubventioner.

– Där har S hela tiden haft en liten dörr på glänt, så att den frågan ska kunna finnas med på förhandlingsbordet, säger Jenny Madestam.

Annie Lööf behöver söka nya mandat från Centerpartiet

Nu väntar en intensiv dryg vecka innan Stefan Löfven måste presentera sitt alternativ. 

Om Annie Lööf ska kunna förhandla skarpt med Löfven måste hon nu söka nya mandat från partistyrelsen, enligt Expressens politiske kommentator K-G Bergström.

– Jag tippar på att Stefan Löfven utgår från att Centerns motstånd mot beroende av SD är starkare än motståndet till samarbete med S. Löfven vet att Jan Björklund är sugen på att gå in i en S-regering, säger K-G Bergström.

Att snärja Liberalernas Jan Björklund tycks vara enklare för Stefan Löfven. 

Flera källor har uppgett för Expressen att partiledaren Jan Björklund redan har ”delat ut” ministerposter internt för att säkra stöd för sin S-linje.

Men inom partiet råder splittring. I vissa kretsar förekommer avgångskrav på L-ledaren på grund av partiets usla opinionssiffror – och efter ett långt möte i Liberalernas riksdagsgrupp på fredagen hade de fortfarande inte enats.

Enligt uppgift till Aftonbladet kommer L hålla nya möten inom riksdagsgruppen och partistyrelsen under söndagen. 

Anna Kinberg Batra: De kommer att tvingas överge vallöften

Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra kommenterade låsningarna i TV4:s Nyhetsmorgon på lördagen.

– Nu står alla partiledare i lägen där hur man än sätter ner foten kommer några att bli jättearga och man kommer att tvingas överge något man har sagt i valrörelsen, säger Anna Kinberg Batra.

Och även om C och L skulle byta block återstår en viktig fråga, har Expressens statsvetare Jenny Madestam poängterat:

– M måste lägga ner sina röster. Det är bekymret. En regering med S+MP+C+L måste stödja sig på V – och det kommer inte Annie Lööf eller Jan Björklund gå med på. Det är inget alternativ för dem, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.