Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven och Kristersson under press om migrationen

Kristersson (M): Därför måste migrationen minskas
Moderatledaren Ulf Kristersson under ett besök i flyktinglägret Moria på grekiska ön Lesbos i mars i år.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Stefan LöfvenFoto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf KristerssonFoto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det råder stora låsningar i migrationspolitiken när alla riksdagspartier under tisdagen samlas för ett första möte i den så kallade migrationskommittén.

Och för S väntar en svår balansakt när man av allt att döma kommer tvingas köra över Miljöpartiet och Centern för att nå en bred uppgörelse med Moderaterna.

Samtidigt är S-ledningen under hårt tryck från socialdemokratiska kommunalråd, som kräver en tuffare linje.

– Det är en väldigt besvärande situation för Stefan Löfven, säger statsvetarprofessorn Tommy Möller.

Det kommande året ska riksdagens alla partier försöka enas om en ny mer långsiktig migrationspolitik för att ersätta dagens tillfälliga asyllag som trädde i kraft efter flyktingkrisen 2015. 

Att alla åtta partier ska komma överens är det egentligen ingen som tror på. Expressen har talat med stort antal ledande företrädare för partierna, och det är få som tror att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är med hela vägen i mål. 

Men även när det gäller Moderaterna – vars ställningstagande på många sätt avgör om samtalen blir en framgång eller inte – är det ytterst tveksamt om de kommer ställa sig bakom en uppgörelse. 

– Att Moderaterna ska vara med på samma uppgörelse som Miljöpartiet och Centerpartiet är mycket svårt att se, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Enades om liberaliseringar

– Jag kan inte se hur ekvationen ska gå ihop. Socialdemokraterna sitter inlåsta i ett samarbete på riksplan med partier som inte kan tänka sig kompromissa särskilt mycket i den här frågan, fortsätter Möller.

Redan innan kommittén kom i gång med sitt arbete enades också de fyra partierna bakom januariöverenskommelsen – S, C, L och MP – om vissa liberaliseringar. Det handlar om nya regler för anhöriginvandring, så att även alternativt skyddsbehövande får rätt att återförenas med sina familjer i Sverige, något även KD gav sitt stöd till.

Dessutom har S, MP, C och L enats om att driva på för att en ny ”humanitär skyddsgrund” ska införas. 

M: ”Mycket stram migrationspolitik”

Enligt Moderaterna är det här något som leder i helt fel riktning och partiet vill i stället ha ett volymmål och se en rad åtgärder som minskar antalet asylsökande som kommer till Sverige med hela 70 procent. 

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi vill se en långsiktigt mycket stram migrationspolitik för att vi ska ha någon som helst chans att klara integrationen, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Både hon och partiledaren Ulf Kristersson har varit skeptiska till möjligheten att komma överens med januaripartierna.

Men Maria Malmer Stenergard hoppas samtidigt på draghjälp av de socialdemokratiska kommunalråd som kräver att migrationspolitiken skärps, och som Expressen rapporterat om.

– Det avgörande för våra möjligheter att komma överens är hur Socialdemokraterna ställer sig. Om de lyssnar på sina egna kommunalråd i landet, som i stor uträckning gör samma analys av läget som vi, ser jag goda möjligheter, säger hon.

Flera av Expressens källor bedömer det som sannolikt att Kristdemokraterna, som tidigare gett sitt stöd till de mer generösa reglerna för anhöriginvandring, ställer sig bakom en uppgörelse med regeringen, Centern och Liberalerna.

”Skulle omöjliggöra alliansregering”

Det man inom S hoppas på är att Moderaterna ska vara mer kompromissvilliga än de låter och inte ensamt vilja ställa sig vid sidan av med SD.

– De tar stora risker om de ställer sig vid sidan av eftersom det sannolikt skulle omöjliggöra en framtida alliansregering, säger en tung S-källa.

Från S-håll betonar man också att Moderaterna genom att hoppa av förstärker bilden av ett ”nytt nationalkonservativt block”.

Parallellt med det höga tonläget mellan S och M finns samtidigt en önskan från båda partierna att enas, och det råder också en samsyn mellan dem i flera av de frågor som ska upp på bordet i kommittén. Det gäller bland annat systemet med tillfälliga uppehållstillstånd, som båda partierna vill behålla. 

De som driver på för en striktare migrationspolitik inom Socialdemokraterna hoppas också att de två stora partierna åter ska bila en järnaxel som håller emot en liberalare linje från inte minst Centern och Miljöpartiet. 

Problemet för S är dock att manöverutrymmet är begränsat i och med januariöverenskommelsen som leder i en annan riktning. Och från koalitionspartnern Miljöpartiets sida hoppas man få draghjälp av Centern och Liberalerna för att driva fram en mer generös flyktingpolitik. 

Internt missnöje i S

Tommy Möller beskriver migrationsfrågan som ”mycket besvärlig” för Socialdemokraterna och Stefan Löfven. Frågan har också fått ny laddning inom partiet i och med den kris många kommuner hamnat i till följd av kraftigt stigande kostnader för försörjningsstöd.

Att S-kommunalråd runtom i landet nu säger att det finns en direkt konflikt mellan flyktingmottagande och välfärd är ytterst känsligt för Socialdemokraterna, eftersom det är precis i linje med SD:s budskap.

Expressens stora enkät bland 600 förtroendevalda S-politiker visar också att missnöjet med den förda migrationspolitiken är stort på flera håll.

En mycket stor majoritet av de som deltog i enkäten motsätter sig en liberalisering av politiken. Och trycket bland många av kommunalråden på att partiet ska köra över C och MP är stort.

– Om Moderaterna hoppar av och Socialdemokraterna på egen hand gör upp om en mer generös politik kommer ett sådant vägval skapa stora interna spänningar i partiet, säger Tommy Möller. 

Intern oro inom S inför migrationsuppgörelse. S-ledningen anklagas för att vara både otydlig och ängslig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.