Talmannen kallar in alla partiledare

Stefan Löfvens sonderingsuppdrag går mot sitt slut.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
M-ledaren Ulf Kristersson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansen träffar talmannen på måndag.
Foto: OLLE SPORRONG

Stefan Löfven och Ulf Kristersson har träffats i ett hemligt möte under fredagsmorgonen, skriver Aftonbladet. 

Strax därefter samlades Socialdemokraternas partistyrelse för att diskutera regeringsfrågan.

På måndag blir det en ny talmansrunda med partiledarna.

Stefan Löfvens sonderingsrunda går mot sitt slut. På måndag förmiddag ska han träffa talman Andreas Norlén för att berätta om resultatet.

Talmannens samtal med Löfven blir klockan 09.45 på måndagen.

"Oavsett resultat av Stefan Löfvens (S) slutrapport bedömer talmannen att samtal med övriga partiföreträdare bör ske utan dröjsmål, för att få del av deras reaktioner och kommentarer med anledning av rapporten. Talman Andreas Norlén har därför kallat även dem till samtal under måndagen", uppger talmannens kansli i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan har talmannen kritiserats för att regeringsbildningen har dragit ut på tiden och han har uppmanats att ta en mer aktiv roll.

Talmannen Andreas Norlén träffar alla partierna

Andreas Norlén tar emot de andra partierna i storleksordning. Han börjar med Ulf Kristersson vid 12.00 och talmansrundan avslutas vid 15.00 med Miljöpartiets språkrör.

Senare under måndagseftermiddagen kommer talmannen hålla en presskonferens för att berätta om det blir någon ny partiledare som får sonderingsuppdraget.

Fredagen har Stefan Löfven ägnat åt möten med oppositionen och det egna partiet. Morgonen tillbringade han i Sagerska huset och träffade Ulf Kristersson, enligt Aftonbladet.

Varken Moderaterna eller Socialdemokraterna vill uttala sig om vad som avhandlades under mötet.

Tidigare under veckan Löfven träffat de andra allianspartiledarna men mötet med Kristersson har dröjt på grund av att moderatledaren rest runt i landet och besökt landsting, regioner och kommuner där partiet haft framgångar i valet.

Alliansen träffar talmannen på måndag.
Foto: OLLE SPORRONG

Löfven planerar inte att ge upp i förtid

Efter mötet med Kristersson fortsatte Stefan Löfven under fredagsförmiddagen till ett möte med Socialdemokraternas partistyrelse.

Nästa steg för Stefan Löfven blir måndagens möte med talmannen.

I den första sonderingsrundan överraskade Ulf Kristersson med att ge upp i förtid på söndagen efter att Annie Lööf och Jan Björklund dagen före avvisat hans regeringsförslag.

Stefan Löfven planerar inte att ge upp i förtid, erfar Expressen. Planen är att han kommer använda all den tid talmannen gett honom.


LÄS MER: Regeringen 2018: Det händer nu – enkelt förklarat 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.