På torsdagen fattades ett regeringsbeslut som innebär att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kan begära hjälp av länder som ingår i Nato eller i Nato-projektet Partnerskap för fred, PFF.
Hjälpen som efterfrågas är flygande brandbekämpningsresurser, det vill säga helikoptrar och flygplan.
– Beslutet gör att vi har fler länder vi kan begära hjälp av, så vi kan skapa den uthållighet vi behöver och för att ta höjd för en eventuellt förvärrad situation, säger inrikesminister Morgan Johansson, S.
Regeringen tillför pengar till kommunerna
MSB gick efter regeringsbeslutet ut med en förfrågan till Partnerskap för fred om hjälp från två skopande brandbekämpningsflygplan, liknande de som Italien har bidragit med fram till nu.
I Partnerskap för fred, PFF, ingår 21 nationer. Regeringen nämner bland annat Ukraina som ett tänkbart land i PFF som kan komma att hjälpa till med resurser i släckningsarbetet.
– De som har hört av sig som ingår i Partnerskap för fred är bland annat Turkiet och Ukraina, men det kan bli andra länder också, säger statsminister Stefan Löfven, S.
Enligt MSB behövs hjälp från länder i PFF för att kunna sätta in brandflyg i ett tidigt skede mot bränder för att stoppa spridning.
– Även om vi har resurser just nu för att bekämpa de två största bränderna, i Kårböle och i Trängslet, så vill vi bygga en beredskap för Sydsverige och för Mellansverige, säger Anneli Bergholm-Söder, chef för operativa avdelningen, MSB.
Vid lunchtid på torsdagen hade myndigheten ännu inte fått svar från något medlemsland inom Partnerskap för fred, PFF, enligt Anneli Bergholm-Söder.

För en vecka sedan var MSB tvungna att gå ut med en officiell dementi på ett falskt rykte, där man slog fast att Ryssland inte erbjudit någon hjälp i släckningsarbetet.
I och med regeringens beslut på torsdagen och MSB förfrågan ställs nu frågan till bland annat Ryssland.
– Det finns många länder som är med i Partnerskap för fred. VI får se vad vi får för svar på vår förfrågan, säger Anneli Bergholm-Söder, chef för operativa avdelningen, MSB.
Kommer ni att ta emot hjälp oavsett var den kommer från?
– Det är alltid en fråga om utrikespolitik. Och naturligtvis behöver vi prata med regeringskansliet. Men vi har ett stort behov av skopande plan.
Enligt MSB är det en fördel att gå via EU:s civilskyddsmekanism ERCC framför PFF, det är billigare och det finns redan en etablerad samordning.
Men behovet av flygplan i Sverige är stort, och samtidigt brinner det på fler platser i Europa.
MSB har aldrig tidigare ställt en sådan här förfrågan till Partnerskap för fred, enligt Anneli Bergholm-Söder på MSB.
LÄS MER: Därför bad Sverige inte Ryssland att hjälpa till
300 miljoner till kommunerna
I ett annat regeringsbeslut på torsdagen ges MSB möjlighet att ersätta de kommuner som drabbats av kostnader till följd av skogsbränderna.
För det tillförs MSB 300 miljoner kronor. MSB ges också möjlighet att ersätta frivilligorganisationer med totalt 25 miljoner.
Regeringen undersöker dessutom om skogsägare, som drabbats ekonomiskt av bränderna, kan ersättas.
– Sverige har en enormt stark ekonomi. Vi har en statsbudget med ett rejält överskott, tack vare ett hårt arbete under den här mandatperioden. Nu har vi utrymmet att visa vad ett starkt samhälle kan ställa upp med. Då ska bönderna och skogsägarna ha stöd, säger Stefan Löfven.
"Positivt för släckningsarbetet"
Inrikesminister Morgan Johansson (S) pekar på fortsatt hög risk för brandspridning även om det kommer en del regn i helgen.
Han säger att sommarens väder, torka och bränder pekar på en stor utmaning inför framtiden.
– Jag tror att det blir allt mer uppenbart för människor att klimatförändringarna är på riktigt, och vi ser kanske effekterna av det nu. Då behöver vi bygga ut kapaciteten, och det behöver man göra i hela Europa, säger han.
Hjälp från Finland
På torsdagskvällen meddelade Finlands inrikesminister på Twitter att Sverige tackat ja till att motta hjälp från dem. Finland har tidigare också drabbats hårt av skogsbränder, men har nu tillräck kontroll för att kunna bistå Sverige.
https://twitter.com/KaiMykkanen/status/1022583147702173708Enligt Morgan Johansson kommer de två italienska flygplan som deltagit i släckningsarbetet att lämna Sverige under torsdagseftermiddagen.
De ersätts av två franska flygplan under fredagen. Även ett flygplan från Turkiet kommer ansluta. I släckningsarbetet deltar även två portugisiska flygplan.
Partnerskap för fred
Partnerskap för fred, PFF, är ett internationellt fredssamarbete mellan Natomedlemmar och andra stater, främst sådana som tidigare var en del av Sovjetunionen. Samarbetet initierades 1993.
Medlemsländer:
Armenien
Azerbajdzjan
Belarus
Bosnien-Hercegovina
Finland
Georgien
Irland
Kazakstan
Kirgizistan
Malta
Moldavien
Ryssland
Serbien
Sverige
Schweiz
Tadzjikistan
Makedonien
Turkmenistan
Ukraina
Uzbekistan
Österrike
Källa: Nato