Löfven och Beyoncé fick dela scen i USA

"Vårt lands klimat må vara kallt, men vårt folks hjärtan är varma", sade Stefan Löfven.
Foto: Axel Öberg
Uppemot 60 000 pers var samlade för festivalen i New York.
Foto: Axel Öberg
Stefan Löfven talade på årets Global Citizen Festival som hålls i Central Park i New York.
Foto: Axel Öberg
Han kommer då att tala innan Beyoncés uppträdande.
Coldplay-sångaren Chris Martin bjöd in Löfven. Här uppträder bandet på festivalen.
Foto: Axel Öberg
1 / 7

NEW YORK. Sent i natt stod statsminister Stefan Löfven i fokus.

Från en scen i Central Park i New York och i närvaro av världsstjärnor som Beyoncé och Hugh Jackman berättade Stefan Löfven om vikten av rent vatten och jämställdhet. Och han lovade att sträcka ut en hand till resten av världen.

– Vårt lands klimat må vara kallt, men vårt folks hjärtan är varma, sade statsministern.

Uppemot 60 000 människor samlade i natt i Central Park i New York för att delta i årets Global Citizen Festival, som är ett välgörenhetsarrangemang i anslutning till det pågående toppmötet i FN.

Statsminister Stefan Löfven var personligen inbjuden av ytterligare en världsartist, Chris Martin, sångare i bandet Coldplay, och som också varit en av initiativtagarna till festivalen.

Att just Stefan Löfven fått en inbjudan beror på att Sverige anses vara ett föregångsland i frågor om jämställdhet, rätten till rent vatten och sanitetsmöjligheter. Det var också dessa ämnen som han berörde i sitt tal.

Bland annat utdelade han löftet att Sverige, trots att landet bara har 10 miljoner invånare, de kommande 15 åren ska förbättra tillgången till vatten och sanitet för 60 miljoner människor världen över.

Möttes av jubel

– Det är viktigt för global jämställdhet och för rättigheter åt kvinnor och flickor, sade han sade han på mycket god engelska.

Det möttes av jublande applåder från publiken.

– Vi må vara ett litet land, men vi ska bistå med vår andel för att skapa en bättre värld, fortsatte han.

Men Stefan Löfven uppmärksammades redan tidigare under gårdagen för ett väldigt personligt tal han höll inför FN:s generalförsamling.

Han drog paralleller mellan sin egen uppväxt och de utmaningar världen står inför.

– Jag var fosterbarn. Tio månader gammal anlände jag med tåg till mina nya föräldrar i norra Sverige. Jag hade turen att komma till ett kärleksfullt hem och få växa upp i ett samhälle där arvet från det förflutna inte hindrar en bra framtid.

"Tur att komma till samhälle som tar ansvar"

Han gick sedan över till hållbarhetsmålen för de närmsta femton åren och som han menar står inför samma utmaning: att dela på ansvaret.

– Jag hade turen att komma till ett samhälle som tog ansvar, inte bara för sig själv utan för andra.

Löfven poängterade att alla länder måste se världen som global.

Men också vikten av jämställdhet berördes i talet inför FN.

– Bnp växer när fler kvinnor arbetar och kunskap tas tillvara när alla flickor och pojkar går i skolan. Vi har inte råd att hålla tillbaka halva befolkningen. Alla sociala och ekonomiska hinder för kvinnor och flickor måste bort.

Stefan Löfven själv var nöjd med mottagandet i New York:

– En varm respons. Speciellt när jag pratade om min stolthet – att representera en feministisk regering, det uppskattar ungdomar. De vill inte bara höra floskler, de vill höra att vi gör skillnad på riktigt.

Du blev personligen inbjuden av Coldplaysångaren Chris Martin. Vad har ni för kontakt?

– Han bjöd in mig och självklart tackade jag ja. Jag missade honom med tio minuter men vi har kontakt med organisationen och ska se till att vi får träffas.

Beyonce gick upp på scen precis efter dig. Hann du prata någonting med henne?

– Nej, men jag hann se lite av hennes show och hon är ju en fantastisk, fantastisk artist.

Ni delar engagemanget för feministiska frågor?

– Ja, det är en prioritet för den svenska regeringen. Det är så enkelt tycker jag – vi kan inte låta halva världens befolkning hållas tillbaka och inte få möjlighet att utvecklas. Här gäller att låta alla får samma möjlighet, det är viktigt i Sverige och det är viktigt i världen.

Var det någon särskild person du fick chans att tala med?

– Jag talade med Malala Yousafzai och fick möjlighet att framföra min beundran för hennes arbete, hennes budskap och hennes styrka. Hon tackade Sverige för stödet hon och många andra får, så det var ett mycket kärt återseende och jag uppskattar verkligen samtalet. Hon är en fantastisk ung kvinna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.