Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S) talar om Sveriges säkerhet på Folk och Försvars årliga rikskonferens på söndagen. Foto: Sven LindwallStatsminister Stefan Löfven (S) talar om Sveriges säkerhet på Folk och Försvars årliga rikskonferens på söndagen. Foto: Sven Lindwall
Statsminister Stefan Löfven (S) talar om Sveriges säkerhet på Folk och Försvars årliga rikskonferens på söndagen. Foto: Sven Lindwall
”Till den eller de som överväger att försöka påverka valutgången i vårt land: Håll er borta!”, sade Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall”Till den eller de som överväger att försöka påverka valutgången i vårt land: Håll er borta!”, sade Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall
”Till den eller de som överväger att försöka påverka valutgången i vårt land: Håll er borta!”, sade Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall

Löfven: Ny myndighet ska stoppa påverkansattacker

Publicerad

SÄLEN. Regeringen inrättar en myndighet för att utveckla och koordinera det psykologiska försvaret – och för att motverka påverkansattacker från andra länder. 

Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven när han under söndagen talade på Folk och försvars rikskonferens i Sälen: 

– Till den eller de som överväger att försöka påverka valutgången i vårt land: Håll er borta!

Han slog samtidigt fast att det pågår påverkansoperationer just nu. 

Statsminister Stefan Löfven var först ut bland talarna när Folk och försvars årliga rikskonferens inleddes vid lunchtid på söndagen på Högfjällshotellet i Sälen. 

Löfven talade bland annat om den militära alliansfriheten, mänskliga rättigheter och multilateralt samarbete. 

Han släppte också en nyhet. 

Regeringen inrättar en myndighet som ska ansvara för att utveckla och koordinera det psykologiska försvaret – något som försvarsberedningen tidigare föreslagit. 

– Regeringens besked är att en sådan myndighet ska inrättas, och vi går omedelbart vidare med det arbetet, säger statsministern, och fortsätter: 

– Ett modernt totalförsvar måste kunna freda sig mot yttre påverkan mot det demokratiska samhället. Men det finns en uppenbar risk att utomstående vill blanda sig i hur vi fattar våra beslut. Vi har sett det i flera olika länder på senare tid. 

 

LÄS MER: Folk och försvar 2018 – det här händer i Sälen 

Löfven: Sverige står väl rustat

Enligt Stefan Löfven står Sverige dock "väl rustat för att möta dessa nya hot". 

– Vårt valsystem är robust. Våra underrättelsetjänster förvarnar när påverkansoperationer kan misstänkas. Flera myndigheter har fått höjda anslag för att ytterligare vässa sin förmåga. Men mer måste göras. 

Statsministern vände sig samtidigt till den eller dem som överväger att försöka påverka utgången av riksdagsvalet i höst: 

– Håll er borta!

Enligt Stefan Löfven pågår det påverkansoperationer just nu. 

– I många rapporter har Ryssland öppet pekats ut. Men vi kan inte utesluta att det även kan finnas andra. 

Regeringen förbereder därför en rad åtgärder, enligt Löfven: 

Valmyndigheten stärker sitt säkerhetsarbete och höjer beredskapen. Flera myndigheter ska göra risk- och sårbarhetsanalyser. 

Alla riksdagspartier får fortsatt information om riskerna för påverkan under valrörelsen. 

Regeringskansliet höjer sin förmåga att idenfitera större incidenter och hur de kan utnyttjas av utomstående. 

Regeringen bjuder in medieaktörer till en diskussion om samarbetsformer för hantering, ökad kunskap och medvetenhet kring utländsk påverkan inför valet. 

Löfven om FN-konvention om kärnvapen

Stefan Löfven kommenterade i dag också diskussionerna om den internationella konventionen mot kärnvapen som nu är under utredning. 

– Vi ska fortsätta ansträngningarna för avväpning, icke-spridning och nedrustning med blicken. Men frågan om Sverige eventuellt ska ansluta sig till den internationella konventionen mot kärnvapen är nu under utredning. 

Enligt statsministern ligger dock Sveriges säkerhetspolitiska linje fast. 

– Den här regeringen kommer aldrig att göra något som äventyrar Sveriges säkerhet, och vi kommer att fullfölja alla de försvarspolitiska samarbeten som ligger i vårt nationella intresse. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag