Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: "Ni åker ur Rosenbad nästa år"

Mårten Palme ska leda Socialdemokraternas forskningskommission.Foto: Suvad Mrkonjic

Stefan Löfven och Socialdemokraterna fortsätter att hamra in jobbfrågan.

Under partiledarens presskonferens på första maj lanserade han en ny forskningskommission - som ska ledas av Mårten Palme.

I sitt tal i Malmö skickade han senare en syrlig passning till regeringen.

– Ni glömmer bort dagens unga och det är därför ni åker ur Rosenbad nästa år.

Stefan Löfven fortsätter att lyfta jobbfråga. När partiledaren höll en presskonferens i Malmö presenterade han två nyheter inom just det området.

Det ena är att partiet ska tillsätta en forskningskommission, som ska ledas av Mårten Palme.

– Han är en mycket erkänd forskare. Uppgiften blir att ta fram fakta och erfarenheter från andra länder. Enligt den senaste statistiken ligger Sverige på tolfte plats. Elva länder har lägre arbetslöshet än Sverige. Då är det på sin plats att titta på vad de har gjort, säger Löfven.

Arbetet med kommissionen ska inledas under hösten och resultatet ska leveras i början av 2014.

– Vi ska vända på varenda sten för vi ska tillbaka till full sysselsättning och nå delmålet med lägst arbetslöshet i EU.

Satsar på företagarförmedling

Dessutom avslöjade Löfven att partiet ska satsa på en företagarförmedling.

– Sverige har en betydande generationsväxling i företagen på gång och många äldre som jag har träffat är oroade för vad som händer med deras företag. Vi tänker matcha det med ungdomar som vill starta företag.

Tanken är att ungdomar och företagare ska få möjlighet att mötas och dessutom ska ungdomar erbjudas hjälp med utbildning i företagande och med att söka lån.

– Det här ser vi som lågt hängande frukt för att skapa jobb, säger Löfven till Expressen.se.

Kängorna mot regeringen

Under Löfvens tal i Folkets park i Malmö senare under dagen fortsatte han att prata om ungdomsarbetslösheten. Och han gav den borgerliga regeringen en del kängor.

– Det sägs att regeringen inte har några nya idéer. I bland har de det. Samtidigt som de först skär ner 20 000 högskoleplatser kommer efter ett tag 1 400 nya högskoleplatser. Det kallar de en satsning på utbildning. De har idéer, men bevare oss väl för fler av den sorten, sa Löfven och möttes av applåder.

S-ledaren var även återigen kritisk mot fas 3.

– Tre små bokstäver och en liten siffra, men ett enda stort hån mot Sveriges unga. Regeringen försöker möta kritiken genom att döpa om det till sysselsättningsfasen. Det kan fortsätta heta fas 3 och fortsätta påminna om moderat vansinne. Om någon har tvekat, låt mig vara tydlig. Vi socialdemokrater vill befria alla människor från fas 3.

Löfven berörde även skolpolitiken under sitt förstamajtal.

– Regeringen skapar en ettårig gymnasieutbildning som utbildar rakt ut i arbetslöshet. Vårt besked till regeringen: Ni glömmer bort dagens unga och det är därför ni åker ur Rosenbad nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.