Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: Nej till uppskjutna las-förändringar

Hör arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Klippet är från i somras.
”Alternativet hade varit att man inte hade fått något omställningsstöd, utan hade fått försämrade konflikregler och längre provanställningar”, säger Löfven.
Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraterna sa nej till den LAS utredning (kallad Toijer-utredningen) som presenterades 2020 och ser det som ett styrkebesked att parterna kom fram till ett förslag.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet vill att frågan om arbetsrätten skjuts fram till efter valet, men Stefan Löfven (S) säger nej.

I en intervju med Sveriges Radio försvarar han de pågående förändringarna i arbetsrätten. 

- Alternativet hade varit att man inte inte fått omställningsstödet utan bara fått sämre konfliktregler och längre provanställningar med en högerregering, säger Stefan Löfven.

Regeringen Löfven föll nästan på frågan om arbetsrätten och efter att januariöverenskommelsen brast i somras efter att regeringen röstades bort i en misstroendevotering vill Vänsterpartiet att frågan om arbetsrätten skjuts fram till efter valet. 

Men Stefan Löfven säger nej.

– V måste också se, det gäller att förstå spelplanen. Man kan blunda, man kan köra huvudet i sanden och säga att ”åh det här är svårt”, men det måste vara ännu värre att få tillbaka förlängda provanställningar, sämre konfliktregler och så vidare, säger Stefan Löfven i en intervju med Sveriges Radio Studio ett.

Splittrat fackföreningsrörelsen

Han försvarar de pågående förändringarna av arbetsrätten.  

– Man ska komma ihåg, för det som glöms bort ofta, är att alternativet hade inte varit att ingenting hade hänt. Utan alternativet hade varit att man inte hade fått något omställningsstöd, utan hade fått försämrade konflikregler och längre provanställningar. 

Förändringarna av arbetsrätten splittrar fackföreningsrörelsen. Två av de största förbunden, IF Metall och Kommunal, skrev på avtalet som låg på bordet med motparten Svenskt Näringsliv och PTK.  

LO som centralorganisation, tillsammans med många av de andra förbunden, är dock fortsatt kritiska. 

– Jag har respekt för att man har olika uppfattningar, men för mig är det viktigt att få sagt: att den som tror att ingenting hade hänt om vi låtit en högerregering tillträda, den har fel. Då hade vi fått mycket stora försämringar för svenska löntagare, säger Löfven.

Moderaterna KU-anmäler Stefan Löfven

Tobias Billström (M): ”Har inte följt EU-nämndens mandat”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.