Löfven mötte Serbiens premiärminister

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statsminister Stefan Löfven på presskonferensen med Serbiens premiärminister Aleksandar Vučić.
Foto: Fredrik Sandberg / Tt

Stefan Löfven träffade på måndagen Serbiens premiärminister Aleksandar Vučić på Rosenbad.

Då diskuterade statsministern Rysslands agerande i Ukrainakrisen med den nuvarande ordföranden i OSSE.

– Vi anser att det är viktigt att Serbien som ordförandeland står upp för de principer som OSSE är byggt på, säger Löfven på en pressträff efteråt.

Serbiens premiärminister Aleksandar Vučić var på måndagen på plats i Stockholm för att diskutera den bilaterala relationen mellan Sverige och Serbien - och ett framtida medlemskap i EU - med Stefan Löfven.

På agendan stod också samtal om den rådande krisen i Ukraina, bland annat på grund av att Serbien sedan januari i år tagit över ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

– Situationen i Ukraina nämndes så klart, inte minst för att Serbien nu är ordförande i OSSE, som vi anser är en viktig spelare i den här konflikten, säger Stefan Löfven på en pressträff efteråt.

– Därför anser vi att det är viktigt att Serbien som ordförandeland ställer upp för de principer som OSSE är byggt på. Och vi vet att Serbien gör det. Det inkluderar också territorial integritet, så klart.

"Väldigt bestämda"

Aleksandar Vučić fick efteråt frågor från TT om hur han ser på den ryska inblandningen i Ukrainakrisen och EU:s sanktioner mot Ryssland.

Premiärministern svarade att man stöttar Ukrainas territoriella integritet, att man vill fortsätta närma sig EU men samtidigt behålla goda relationer mellan Serbien och Ryssland.

– Serbiens strategi är att vara en del av EU, samtidigt som vi vill behålla våra goda relationer med Ryssland. Det är inte en balanserad politik mellan två makter, nej. Vår väg är en väg till EU och vi är väldigt bestämda i den frågan, säger Vučić på pressträffen och tillägger:

– Samtidigt, ja, vi vill överleva och vi måste överleva så vi måste ha goda relationer med Ryssland också.

Tackade Sverige

Han säger samtidigt att han hoppas att Serbien, tillsammans med medlemsländerna i OSSE och deras samarbetsländer inom EU, kan avsluta krisen i Ukraina.

– En fredlig lösning är den bästa lösningen för alla, och jag hoppas att Ryssland kommer att förstå det med, säger Vučić.

De två regeringscheferna diskuterade också relationen mellan Sverige och Ryssland, och önskade fler ekonomiska förbindelser och ökad handel mellan länderna.

Vučić valde under pressträffen att tacka Sverige för den hjälp man bidrog med under de katastrofala översvämningarna på Balkan förra året.

– Vi är djupt tacksamma till er för ert stöd och er hjälp under de fruktansvärda översvämningarna som drabbade Serbien och för ert långvariga stöd för vårt inträde i EU och jag hoppas att Sverige alltid kommer att vara lika stöttande som ni har varit, sade Aleksandar Vučić.

Stefan Löfven lovade också att besöka Serbien senare under 2015.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.