Här träffar Stefan Löfven Indiens premiärminister Narendra Modi i Mumbai, Indien. Foto: Anna-Karin NilssonHär träffar Stefan Löfven Indiens premiärminister Narendra Modi i Mumbai, Indien. Foto: Anna-Karin Nilsson
Här träffar Stefan Löfven Indiens premiärminister Narendra Modi i Mumbai, Indien. Foto: Anna-Karin Nilsson
Löfven har varit pressad att ta upp barnsexhandeln i Indien – något som han gjorde. "Vi kan ta initiativ tillsammans", säger han. Foto: Anna-Karin NilssonLöfven har varit pressad att ta upp barnsexhandeln i Indien – något som han gjorde. "Vi kan ta initiativ tillsammans", säger han. Foto: Anna-Karin Nilsson
Löfven har varit pressad att ta upp barnsexhandeln i Indien – något som han gjorde. "Vi kan ta initiativ tillsammans", säger han. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven och Narendra Modi. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven och Narendra Modi. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven och Narendra Modi. Foto: Anna-Karin Nilsson
Löfven är på besök i Indien. Foto: Anna-Karin NilssonLöfven är på besök i Indien. Foto: Anna-Karin Nilsson
Löfven är på besök i Indien. Foto: Anna-Karin Nilsson

Löfven möter indiske premiärministern

Publicerad

MUMBAI. Här möter Stefan Löfven en av världens mäktigaste män på industrimässan i Mumbai, Indien.

Under samtalet med premiärminister Narendra Modi lovade statsministern bland annat att Sverige ska hjälpa Indien att arbeta mot den fruktansvärda barnsexhandeln i landet.

– Vi kan ta initiativ tillsammans, säger statsministern till Expressen.

Totalt kaos utbröt vid den svenska montern på industrimässan Make in India när Indiens premiärminister Narendra Modi dök upp i sällskap med statsminister Stefan Löfven, ett stort antal beväpnade livvakter och en gigantisk stab av medarbetare.

Under cirka tio minuter hann de kliva in i en svensktillverkad buss från Volvo, skaka hundratals händer, möta ett 40-tal lyfta svenska företagsledare och lyfta på ett blågult band.

Några timmar senare träffades regeringscheferna igen under en halvtimme för ett bilateralt samtal om möjliga samarbeten och utmaningar framöver.

Löfven tog upp barnsexhandeln

Inför det viktiga mötet krävde Liberalernas utrikespolitiska talesperson, den tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson, att Löfven skulle lyfta frågan om den fruktansvärda sexhandeln med unga flickor som pågår runt om i Indien.

Och så blev det, kan Expressen nu berätta.

Expressens reportage om bordellerna i Indien, där flickor i 9-12-årsåldern våldtas uppemot 30 gånger per dag utan att någon gör något, har därmed nått den högsta politiska nivån.

Den svenske statsministern frågade premiärministern om Sverige kan hjälpa till på något sätt för att få bort barnsexhandeln i landet.

Svaret från Narendra Modi:

– Ja, gärna.

Stefan Löfven reser därför hem med ett uppdrag till justitiedepartementet att ta fram möjliga samarbeten framöver. Enligt vad Expressen erfar kan det till exempel handla om utbildning av poliser och förhörsledare som möter utsatta barn, men också om nya biståndspengar till organisationer som arbetar med frågan i Indien.

Löfven: "Vi måste göra så mycket mer"

Expressen mötte statsminister Stefan Löfven för en intervju efter hans halvtimmes långa sittning med premiärminister Modi.

– Vi har diskuterat mänskliga rättigheter och vi är överens, premiärminister Modi och jag, att vi måste göra så mycket mer för att flickor och kvinnor ska känna sig säkra. Och för att motverka det sexuella våldet och trafficking. Där är vi överens.

Vad kan Sverige göra för att stödja Sverige i det arbetet då?

– Vi kan ta initiativ tillsammans. Vi måste visa att vi för det första inte tolererar detta. Jag tror att fler politiska ledare måste ta initiativ i den här frågan. Vi måste uttala väldigt tydligt att det här är fullständigt oacceptabelt, sen får man se till att de som begår brott måste straffas, straffas hårt och snabbt. Vi måste komma överens om vilken kultur som ska gälla. Kvinnor och män ska vara sida vid sida, och alla ska ha sin frihet och sin trygghet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag