Löfven markerar hårt mot SD och Åkesson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I en intervju med DN markerar statsminister Stefan Löfven hårt mot SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: Axel Öberg
"Han gick in i Sverigedemokraterna när de fortfarande hade hakkorsflaggor på sina möten. Det valet gjorde han", säger Stefan Löfven om Jimmie Åkesson i DN.
Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Stefan Löfven markerar återigen hårt mot Sverigedemokraterna.

Statsministern kallar SD för ett "rasistiskt parti med nazistiska rötter" och säger att han aldrig kommer göra sig beroende av partiet, i en intervju med DN.

– Han (Jimmie Åkesson, reds anm) gick in i Sverigedemokraterna när de fortfarande hade hakkorsflaggor på sina möten, säger Stefan Löven om Jimmie Åkesson.

Frågan om hur allianspartierna ställer sig till Sverigedemokraterna har de senaste veckorna gått varm.

Framför allt märks en skillnad mellan Moderaterna och Kristdemokraterna å ena sidan, och Liberalerna och Centerpartiet i den andra. En skillnad Stefan Löfven nu verkar ha riktat in sig på att lyfta fram.

I en intervju med DN ifrågasätter han M-ledaren Anna Kinberg Batras inställning till SD.

– Det måste tydliggöras. Är hon beredd att göra sig beroende? Den frågan är egentligen ganska enkel. Hur ser vi till att vi får en majoritet i Sveriges riksdag? Vi kommer aldrig att göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Aldrig någonsin, säger han till DN.

"Han gick in i SD när de hade hakkorsflaggor"

Liksom tidigare markerar Stefan Löfven hårt mot Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson.

– Han gick in i Sverigedemokraterna när de fortfarande hade hakkorsflaggor på sina möten. Det valet gjorde han. Jag skulle aldrig någonsin ha kunnat göra det. Det är i grunden ett rasistiskt parti med nazistiska rötter också. Det är bara så, säger Stefan Löfven.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Löfven säger också att han vill samarbeta mer med Liberalerna och Centerpartiet, något som de partierna tidigare avfärdat.

Framför allt vill han se mer samarbete efter att Moderaterna och Kristdemokraterna närmat sig SD, säger Stefan Löfven.

– Vi måste vara tydliga med vilket parti Sverigedemokraterna är. Det får aldrig någonsin i historien stå att det där visste vi inte riktigt, vilka de var.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.