Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: "Man kan inte anklaga deras väljare"

<p>"Sverigedemokraterna är ett parti med rasistiska och nazistiska rötter, det är ingen tvekan om det. Men det är inte så att man kan anklaga deras väljare för det", säger Stefan Löfven.<br></p>Foto: Izabelle Nordfjell/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Det var i en stor intervju som gjordes under tisdagen som Moderatledaren Anna Kinberg Batra gav ett nytt besked om Sverigedemokraternas väljare: "Jag är övertygad om att det här inte är rasister."Foto: Stina Stjernkvist/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).Foto: LISA MATTISSON EXP

ÖRNSKÖLDSVIK. Moderatledaren Anna Kinberg Batra deklarerade i en intervju för Expressen att Sverigedemokraternas väljare inte är rasister.

Den bilden delas också av – statsministern.

– Man kan inte anklaga deras väljare för det, säger Stefan Löfven under ett besök i Västernorrland på onsdagen.

Det var i en stor intervju som gjordes under tisdagen som Moderatledaren Anna Kinberg Batra gav ett nytt besked om Sverigedemokraternas väljare:

– Jag är övertygad om att det här inte är rasister.

I samma intervju hävdade hon att det bland SD:s väljare finns många som tidigare har röstat på både Socialdemokraterna och Moderaterna. Enligt Kinberg Batra handlar det om människor som tycker att "Sveriges utveckling går åt fel håll".

– Men en röst på Sverigedemokraterna är inte en röst som löser de problemen, utan som kan fördjupa dem, sa partiledaren.

Ett uttalande som väckt reaktioner i sociala medier.

Författaren och journalisten Henrik Arnstad hävdar till exempel på twitter:

"Jodå Anna Kinberg Batra, det är rasism som utmärker SD:s väljare."

"Är hon naiv eller?" frågar sig journalistkollektivet Researchgruppens Lovisa Loan Sundman.

Löfven: "Det är min bild också"

Men nu får hon stöd för sin syn på SD-väljarna – av statsminister Stefan Löfven.

Under ett företagsbesök utanför Örnsköldsvik på onsdagen kommenterade han Moderatledarens uttalande:

– Det är min bild också. Jag pratar om Sverigedemokraternas ledning. Sverigedemokraterna är ett parti med rasistiska och nazistiska rötter, det är ingen tvekan om det. Men det är inte så att man kan anklaga deras väljare för det.

Anna Kinberg Batra välkomnar SD-väljarna till Moderaterna:

– Ja, vill man bryta en utveckling där Sverige går åt fel håll – och det är ju sex av tio som tycker det nu – då är det viktigt att man röstar för ett alternativ som kan lösa det, och bryta den utvecklingen. Och det är ju en alliansregering. En sådan vill jag leda.

Löfven: Klart de är välkomna

Stefan Löfven hoppas att SD-väljarna i stället ska byta till Socialdemokraterna.

Deras väljare är välkomna?

– Det är klart att de är – om man ställer upp på Socialdemokraternas politik, vilket allt fler gör och kommer att göra, säger statsministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.