Socialdemokraterna lockar allt fler väljare med Stefan Löfven som partiledare. Sedan mätningen en januari, då Håkan Juholt ledde partiet har S växt med tio procent. Foto: Robban Andersson
Socialdemokraterna lockar allt fler väljare med Stefan Löfven som partiledare. Sedan mätningen en januari, då Håkan Juholt ledde partiet har S växt med tio procent. Foto: Robban Andersson

Löfven-lyftet:
Nu är S större än M

Publicerad

Väljarna flyr från Moderaterna.

I Expressens och Demoskops nya väljarbarometer är Socialdemokraterna större än Moderaterna för första gången sedan valet.

- Detta visar att vi fått ut vår politik de senaste månaderna, säger partisekreteraren Carin Jämtin, S.

- Det har varit en annorlunda tid i svensk politik, konstaterar partisekreteraren Sofia Arkelsten, M.

Påsken kunde ha börjat bättre för statsminister Fredrik Reinfeldt, M.

Regeringen står utan försvarsminister, handels­minister Ewa Björlings agerande ifrågasätts i samband med Saudiaffären - och utrikesminister Carl Bildts försvar av vapenexport till diktaturer splittrar alliansen.

Skulle bli maktskifte

Samtidigt visar Expressens och Demoskops väljarbaro­meter för april att väljarna flyr från Moderaterna - och att det skulle bli maktskifte om det vore val i dag.

På en månad har Moderaterna förlorat tre procentenheter och Social­demo­kraterna är nu största parti för första gången sedan valet 2010.

Sedan januari i år - då Håkan Juholt fortfarande ledde partiet - har Socialdemokraternas stöd ökat med tio procentenheter till 34,1 procent.

Under samma tid har Moderaterna backat drygt fyra procent­enheter och får nu 29,9 procent.

- Detta ligger i linje med andra mätningar. Det verkar nu bekräftat att det har skett en förändring i opinionen, konstaterar partisekreteraren Carin Jämtin, S.

"Har fått ut vår politik"

Förklaringen, enligt henne:

- Vi har fått ut vår politik de senaste månaderna, och inte hållit på med andra saker. Samtidigt ser väljarna att alliansens politik inte leder till fler jobb.

De rödgröna partierna får i aprilmätningen 50,2 procent, allianspartierna 42,4.

Sverige­demokraterna ökar något och samlar 6,6 procent av väljarna.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten hävdar dock att alliansen är det enda regeringsalternativet i Sverige i dag.

- Det saknas fortfarande svar från vänstersidan. Vem vill regera med vem?

- Jag ser samtidigt fram emot när vi får veta vad Socialdemokraterna verkligen föreslår. Det har ju varit väldigt tyst på den fronten.

Moderaterna ska förnya

Enligt Sofia Arkelsten arbetar Moderaterna nu intensivt med att förnya politiken.

- Jag är glad för att det ­arbetet är i gång. Vi har tillsatt fem arbetsgrupper som ska komma med skarpa svar till 2014, och vi har precis börjat arbetet med handlingsprogrammet.

Demoskops opinionschef Per Nilsson konstaterar att det är en dramatisk svängning i opinionen som skett den senaste tiden:

- De senaste månadernas mätningar har de flesta väljarströmmar skett inom blocken, men nu är det tydligt att de borgerliga partierna och i synnerhet Moderaterna tappar väljare till den rödgröna sidan och då primärt Socialdemokraterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag