Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven-lyftet:
Nu är S större än M

Socialdemokraterna lockar allt fler väljare med Stefan Löfven som partiledare. Sedan mätningen en januari, då Håkan Juholt ledde partiet har S växt med tio procent.
Foto: Robban Andersson

Väljarna flyr från Moderaterna.

I Expressens och Demoskops nya väljarbarometer är Socialdemokraterna större än Moderaterna för första gången sedan valet.

- Detta visar att vi fått ut vår politik de senaste månaderna, säger partisekreteraren Carin Jämtin, S.

- Det har varit en annorlunda tid i svensk politik, konstaterar partisekreteraren Sofia Arkelsten, M.

Påsken kunde ha börjat bättre för statsminister Fredrik Reinfeldt, M.

Regeringen står utan försvarsminister, handels­minister Ewa Björlings agerande ifrågasätts i samband med Saudiaffären - och utrikesminister Carl Bildts försvar av vapenexport till diktaturer splittrar alliansen.

Skulle bli maktskifte

Samtidigt visar Expressens och Demoskops väljarbaro­meter för april att väljarna flyr från Moderaterna - och att det skulle bli maktskifte om det vore val i dag.

På en månad har Moderaterna förlorat tre procentenheter och Social­demo­kraterna är nu största parti för första gången sedan valet 2010.

Sedan januari i år - då Håkan Juholt fortfarande ledde partiet - har Socialdemokraternas stöd ökat med tio procentenheter till 34,1 procent.

Under samma tid har Moderaterna backat drygt fyra procent­enheter och får nu 29,9 procent.

- Detta ligger i linje med andra mätningar. Det verkar nu bekräftat att det har skett en förändring i opinionen, konstaterar partisekreteraren Carin Jämtin, S.

"Har fått ut vår politik"

Förklaringen, enligt henne:

- Vi har fått ut vår politik de senaste månaderna, och inte hållit på med andra saker. Samtidigt ser väljarna att alliansens politik inte leder till fler jobb.

De rödgröna partierna får i aprilmätningen 50,2 procent, allianspartierna 42,4.

Sverige­demokraterna ökar något och samlar 6,6 procent av väljarna.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten hävdar dock att alliansen är det enda regeringsalternativet i Sverige i dag.

- Det saknas fortfarande svar från vänstersidan. Vem vill regera med vem?

- Jag ser samtidigt fram emot när vi får veta vad Socialdemokraterna verkligen föreslår. Det har ju varit väldigt tyst på den fronten.

Moderaterna ska förnya

Enligt Sofia Arkelsten arbetar Moderaterna nu intensivt med att förnya politiken.

- Jag är glad för att det ­arbetet är i gång. Vi har tillsatt fem arbetsgrupper som ska komma med skarpa svar till 2014, och vi har precis börjat arbetet med handlingsprogrammet.

Demoskops opinionschef Per Nilsson konstaterar att det är en dramatisk svängning i opinionen som skett den senaste tiden:

- De senaste månadernas mätningar har de flesta väljarströmmar skett inom blocken, men nu är det tydligt att de borgerliga partierna och i synnerhet Moderaterna tappar väljare till den rödgröna sidan och då primärt Socialdemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.