Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven lovar stoppa våldet

Statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson besökte i veckan det utsatta området Östberga i södra Stockholm tillsammans med representanter för polisen. Foto: Socialdemokraterna

Expressens reportage om hur gängkriminalitet tagit över stadsdelen Östberga har väckt stor uppmärksamhet. 

Nu har statsminister Stefan Löfven och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson besökt bostadsområdet. De lovar ökad trygghet.

– Vi ska visa att samhället alltid är starkare än gängen, säger statsministern. 

I ett stort reportage berättade Expressens Federico Moreno nyligen om hur ett kriminellt nätverk tagit över stadsdelen Östberga i Stockholm.

Flera vittnesmål berättade om hur ett parallellt samhälle ockuperat en stadsdel bara tre kilometer från Globen.

Reportaget har hyllats av både läsare och politiker. 

Otryggheten fortsätter att gå i arv med er politik

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har bland annat prisat reportaget som "otroligt viktigt" och kallat situationen med de kriminella i Östberga "ett hot mot vår demokrati".

Och KD-ledaren Ebba Busch Thor, som hyllat Expressens reportage på Twitter, tog upp Östberga under söndagens partiledardebatt på SVT.

– Otryggheten fortsätter att gå i arv med er politik, sa Ebba Busch Thor till statsminister Stefan Löfven (S) i samband med att hon hänvisade till problemen i bostadsområdet.

Östberga söder om Stockholm. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Löfven: "Vi måste stoppa det"

Nu har Stefan Löfven tillsammans med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) besökt Östberga. Och statsministern lovar att slå tillbaka mot det kriminella nätverket i området.

– Nyligen sköts en man till döds här, mitt på ljusa dagen i en uppgörelse mellan rivaliserande gäng, alldeles intill en förskola. Det är ett av många exempel på det råare och dödliga våldet som vi sett i Sverige senaste tiden och som vi måste stoppa, säger han. 

Vi ska visa att samhället alltid är starkare än gängen

Under besöket lyssnade Stefan Löfven och Morgan Johansson på polisers berättelser om sitt ibland farliga arbete i bostadsområdet. Han lovade att polisen skulle få politisk uppbackning.

– Det är därför regeringen gör den största satsningen på polisen under hela 2000-talet och höjer straffen så att den som grips med ett skarpladdat vapen eller handgranat kan häktas direkt för att dömas till minst två år i fängelse, säger Löfven.

– Vi ska visa att samhället alltid är starkare än gängen och tillsammans ska vi göra Sverige tryggare – för alla, säger han. 

Alla i Östberga är inte överens om bilden av området. Charlotta Kåks Röshammar, journalist på tidningen Arbetet, som tidigare uttalat sig kritiskt om Expressens reportage i lokaltidningen Årsta/Enskede tycker att bilden som målas upp är överdriven. 

Artikeln framställer det som att det påverkar hela Östberga

– Att det finns kriminella som bor där... artikeln framställer det som att det påverkar hela Östberga, säger Charlotta Kåks Röshammar.

– Jag har inte hört någon annan som känner igen sig i bilden, säger hon.

"Anders", en av de boende i området som uttalar sig i Expressens reportage, beskriver en vardag där han och andra måste anpassa sig efter medlemmarna i det kriminella nätverket som har Östbergahöjden som bas.

– Bara några veckor efter att vi flyttade hit visade nätverket att de hade koll på oss. Vi blev hotade direkt. Några av dem går runt som om de vore Gudfadern, synligt beväpnade, på torget som vi passerar när vi hämtar barnen på dagis, säger "Anders".

Reportern Federico Moren, som tillsammans med fotografen Meli Petersson Ellafi arbetade i tre veckor med reportaget om Östberga, skriver i en krönika:

"Det som utmärker stadsdelen mest är den makt som områdets kriminella nätverk har över invånarna. Det innebär inte att man inte kan promenera lugnt i området, rasta hunden eller gå lugnt ute på kvällen. Tvärtom. Vi behöver inte teckna våra socialt utsatta områden som Mordor. Problemen är tillräckligt allvarliga ändå.

I Östbergahöjden har många invånare fråntagits några av sina mest grundläggande demokratiska rättigheter. De tystas, får inte prata om vad de vill och flera har tvingats fly."

Lotta Edholm (L) är inte imponerad av Stefan Löfvens löften. Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritik mot regeringen

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholms stad, anser att problemen med det kriminella nätverket i Östberga fått fortgå under allt för lång tid. Hon är inte imponerad av Stefan Löfvens löften om politisk uppbackning till polisen. 

– Det är bra, men problemet är att det inte kommer nu utan först 2020 och de skjutningar som vi ser äger rum nu, säger Edholm. 

– Problemen i Östberga har ju bara accelererat de senaste åren utan att vare sig staten eller kommunen reagerar. 

Hon fortsätter.

– Jag är orolig för att vi håller på att hamna i samma läge som Malmö och Göteborg varit i många år, säger hon. 

– Det är ett bekymmersamt läge vi hamnat i och att vänta till 2020 då är oansvarigt. Satsningarna måste komma nu.

Vi håller på att hamna i samma läge som Malmö och Göteborg

Även Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, ifrågasätter Löfvens löften i samband med besöket till Östberga. 

– Det ska krävas ett valår för att syndaren ska vakna, säger Anna König Jerlmyr som är kritisk till vad hon kallar jojobantningen inom polisen de senaste åren.

Även Anna König Jerlmyr (M) ifrågasätter Löfvens löften. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Moderaterna vill ge polisen ökade befogenheter

– Det här har pågått hela mandatperioden, fortsätter Anna König Jerlmyr.

– Jag har själv träffat föräldrar i Rågsved som gjort uppror mot skjutningarna för att kulorna viner utanför deras fönster. Det har varit påtagligt på så många håll i Stockholm och man har inte tagit det på allvar varken i regeringen eller i Stadshuset. Vad man har gjort inom polisorganisationen är att fylla på chefsnivåer, men det som fattas i Stockholm är ju poliser, både som utredare och i yttre tjänst.

Anna König Jerlmyr vill ge polisen större befogenhet att utan brottsmisstanke visitera invånare i vissa specifika områden. Hon vill också ha underlätta möjligheterna till kameraövervakning och vill även ha fler väktare då polis saknas.