Stefan Löfven och Magdalena Andersson håller presskonferens i PRO:s lokaler i Handen i eftermiddag. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven och Magdalena Andersson håller presskonferens i PRO:s lokaler i Handen i eftermiddag. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven och Magdalena Andersson håller presskonferens i PRO:s lokaler i Handen i eftermiddag. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Löfven lovar miljarder till pensionärerna i dag

Publicerad

Expressen avslöjade tidigare i dag att regeringen under dagen skulle presentera en miljardsatsning på pensionärerna.

– Det är den enskilt största satsningen i regeringens budget, sa en regeringskälla.

På eftermiddagen kom beskedet: Pensionärsskatten sänks med 4,4 miljarder nästa år och ska tas bort till 2020.

– Det vi gör nu i dag är att vi infriar ett vallöfte. Att pensionärsskatten ska se sitt slut. Den ska bort nu, säger Stefan Löfven (S). 

Enligt Expressens uppgiftslämnare innan dagens pressträff skulle regeringens satsning på pensionärerna handla om miljardbelopp. 

– Satsningen är större än försvarssatsningen under nästa år. Det är den enskilt största satsningen i regeringens budget, sa en regeringskälla. 

På en pressträff under ett besök hos PRO i Handen i södra Stockholm i dag kom nyheten: Regeringen fördubblar den tänkta skattesänkningen för pensionärer till 4,4 miljarder kronor 2018. 

– Nu är det med glädje vi kan presentera en av de viktigaste och dessutom den enskilt största satsningen i budgeten. Pensionärerna har byggt upp det här landet. Vi ska ha en ökad trygghet och se till att hela Sverige ska ha det bra, säger statsminister Stefan Löfven.

"2020 vill vi helt avskaffa pensionärsskatten"

Nästa år sänks skatten för 75 procent av alla pensionärer över 65 år. Skatten på pensioner upp till 17 000 kronor i månaden tas då bort, i stället för det tidigare förslaget på upp till 14 000. En skattesänkning på omkring 410 kronor. Skatten sänks även för pensionärer med upp till cirka 35 000 kronor per månad, jämfört med tidigare förslaget på 30 000.

– 1,5 miljoner pensionärer över 65 år kommer få sänkt skatt nästa år. 2020 vill vi helt avskaffa pensionärsskatten, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Expressen avslöjade tidigare i dag att en majoritet av landets pensionärer skulle beröras, dock inte de med högst inkomster. 

– Pensionärerna har varit väldigt aktiva i debatten, och nu ger det resultat. Många har haft det väldigt tufft ekonomiskt under lång tid. Men nu är det payback time för pensionärerna, sa en uppgiftslämnare i regeringskansliet. 

Stefan Löfven talade om pensionärerna när han läste upp sin regeringsförklaring i går. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD vill helt avskaffa pensionärsskatten

KD vill redan nästa år helt slopa pensionärsskatten. Enligt KD skulle en person med en pension på 18 000 kronor få 463 kronor lägre skatt i månaden. Partiledaren Ebba Busch Thor säger så här om regeringens förslag:

– Jag ser det som en seger för KD som har varit ensamma i att driva frågan om att helt slopa pensionärsskatten. Men min fråga är varför Stefan Löfven inte helt slopar pensionärsskatten nu. Det går att prioritera pensionärerna helt i budgeten om man vill. Jag är upprörd över att Sveriges pensionärer återigen får vänta på att få en slopad pensionärsskatt.

Om att regeringen höjer taket i bostadstillägget från drygt 5 000 till 5 600 kronor säger hon:

– Vi vill höja taket i bostadstillägget till 7 500. Där gör regeringen inte något nämnvärt egentligen.

 

Regeringens nya löfte

* Pensionärerna har blivit en av de viktigaste väljargrupperna. Vid nästa års riksdagsval är 27,5 procent av de röstberättigade väljarna över 65 år, enligt Statistiska centralbyrån. 

* Regeringen har tidigare övervägt en sänkning av pensionärsskatten för 2,2 miljarder kronor – motsvarande ett par hundralappar i månaden. 

* Enligt en skattepromemoria som skickades på remiss i våras ville regeringen sänka skatten från 1 januari 2018 för cirka 1,4 miljoner pensionärer. Det förslaget berörde de med årsinkomster på mellan 123 000 och 360 000 kronor.  

* När Stefan Löfven i går läste upp regeringsförklaringen i samband med Riksmötets öppnande konstaterade han: "Målet är att den orättfärdiga pensionärsskatten helt avskaffas. Nya steg tas i höstens budget. Detta är inte snällhet, det är vårt moraliska ansvar."

* Med regeringens nya förslag för 2018 tas skatteklyftan nu bort för helt på pensioner upp till 17 000 kronor i månaden, i stället för det tidigare förslaget på upp till 14 000. En pensionär med 17 000 kronor i månaden får en skattesänkning på omkring 410 kronor. Skatten sänks även för de pensionärer med inkomster upp till cirka 35 000 kronor per månad, jämfört med tidigare förslaget på 30 000.

* Skattesänkningen omfattar nu 1,5 miljoner personer över 65 år och innebär att 3 av 4 äldre får sänkt skatt 2018.  

* Förslaget bedöms minska skatteintäkterna med 4,42 miljarder kronor 2018 och är en del av en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

*  Dessutom lovar regeringen att klyftan i skatt mellan lön och pension helt ska vara borta till 2020.  Det skulle kosta statskassan ytterligare åtta miljarder kronor.
* Effekterna av de olika skattesatserna på lön och pension som uppstått till följd av alliansregeringens jobbskatteavdrag har varit stora. Medan en typisk ensamstående lönearbetare har fått 4 220 kronor mer att röra sig med per månad sedan 2007, ett inkomstlyft på 23 procent, har ett typiskt pensionärspar fått nöja sig med att få dela på 1 900 kronor, ett inkomstlyft på nio procent.

Källa: Regeringen, Swedbank, TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag