Stefan Löfven säger nu att han lovar att möta Vänsterpartiet om vinster i välfärden. Foto: Nora LorekStefan Löfven säger nu att han lovar att möta Vänsterpartiet om vinster i välfärden. Foto: Nora Lorek
Stefan Löfven säger nu att han lovar att möta Vänsterpartiet om vinster i välfärden. Foto: Nora Lorek
Jonas Sjöstedts Vänsterpartiet har drivit frågan om att stoppa vinster i välfärden. Foto: Nils Petter NilssonJonas Sjöstedts Vänsterpartiet har drivit frågan om att stoppa vinster i välfärden. Foto: Nils Petter Nilsson
Jonas Sjöstedts Vänsterpartiet har drivit frågan om att stoppa vinster i välfärden. Foto: Nils Petter Nilsson

Löfven lovar att möta V om välfärdsvinster

Publicerad

Stefan Löfven lovar nu att gå Vänsterpartiet till mötes när det gäller ett stopp för vinster i välfärden.

– Det är klart vi ska hålla våra löften. Vi ska lägga förslag som stoppar vinstjakten i vår välfärd, för det tjänar varken skola, vård eller omsorg, säger han i TV4:s "Efter tio".

Samtidigt bjuder han in alliansen till förhandlingar om flygskatten.

När Stefan Löfven gästade Malou von Sivers på fredagen fick han frågor om åt vilket håll han vill samarbeta efter nästa val.

– Jag kan sluta överenskommelser med Jonas Sjöstedt, men jag kan också göra det på den borgerliga kanten, hävdade statsministern.

Nya löftet till Sjöstedt

På frågan om han tänker hålla löftet till Vänsterpartiet om att sätta stopp för vinster i välfärden, blev svaret:

– Vi ska ta bort vinstjakten i vår välfärd.

Men enligt statsministern kan det ta ett tag. Vården, skolan och omsorgen kräver olika lagstiftningar – och dessa ska först utredas, vilket görs nu.

– Vi håller på med det arbetet nu. Men det ska vara förslag som är väl genomarbetade. Det måste få ta sin tid.

Stefan Löfven konstaterade samtidigt att han är beredd att sätta sig i diskussioner med allianspartierna om de kritiserade 3:12-reglerna och regeringsförslaget om en flygskatt.

– Om ni inte vill ha 3:12-regler och flygskatter, är ni nu redo att diskutera? frågade han allianspartierna.

Löfven: "Hela tiden varit öppen"

– Jag har hela tiden varit öppen för att vi måste förhandla och komma till lösningar. Vi har slutit 16 överenskommelser, och det är bra för Sverige. Om man bara står i varsitt hörn då för man inte landet framåt. Men vi tänker vara i centrum för politiken.

I programmet upprepade Stefan Löfven också det tidigare beskedet om att han inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna på något vis.

– Men i övrigt måste vi på olika sätt försöka hitta samverkansformer och överenskommelser.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag