Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven lovade stödja Europeiska åklagarmyndigheten

Stefan Löfven i Bryssel. Foto: Kristofer Sandberg
Stefan Löfven talade i europaparlamentet på onsdagseftermiddagen. Foto: Kristofer Sandberg
Statsminister Stefan Löfven talar på onsdagseftermiddagen i Europaparlamentet i Bryssel. Foto: Kristofer Sandberg
Statsministern mötte elever från Fredrikshovs skola när han besökte EU-parlamentet på onsdagen. Foto: Kristofer Sandberg
Stefan Löfven på väg till plenisalen i Europaparlamentet i Bryssel. Foto: Kristofer Sandberg
Expressens utsända i Bryssel: Fotografen Kristofer Sandberg och politiska reportern Niklas Svensson
1 / 7

BRYSSEL. Stefan Löfven vill att Sverige går med i samarbetet kring den Europeiska åklagarmyndigheten, EPPO – precis som M och KD. 

Det beskedet gav han på onsdagen när han talade om EU:s framtid – och hyllade klimataktivisten Greta Thunberg – i Europaparlamentet i Bryssel. 

– Greta Thunberg engagerar så många. Hon har verkligen satt fingret på att våra ungdomar inte tolererar att det görs så lite, sa statsministern på en pressträff på onsdagskvällen. 

På inbjudan av Europaparlamentet höll Stefan Löfven på onsdagseftermiddagen ett tal i Bryssel om EU:s framtid. 

Han inledde med att tala om unionens grundläggande värderingar – och berättade om sin egen uppväxt som fosterbarn. 

– Mina föräldrar tog emot mig som ett fosterbarn och de lärde mig att ta gemensamt ansvar och att alla människor måste respekteras. De lärde mig frågor om solidaritet.

Han berättade sedan att han både som statsminister och som ordförande för fackförbundet IF Metall varit tvungen att göra kompromisser i svåra situationer – som efter finanskrisen och terrordådet på Drottninggatan. 

– Men det har inte gjort att jag glömt bort det jag står för. Det är viktigt att ha en moralisk kompass för att styra genom dessa tuffa tider. 

På en pressträff med svenska journalister i Bryssel kommenterade Stefan Löfven på onsdagskvällen också de dramatiska Brexitdiskussionerna i Storbritannien – och Moderaternas hot om att lämna energiöverenskommelsen om inte kärnkraften tas med som ett sätt att nå klimatmålen.

– Jag hoppas att samtalen mellan Tories och Labour ska resultera i något. Vi vill hitta en pragmatisk lösning, sa Löfven om Brexit – och fortsatte:

– Om jag har förstått det rätt så har Theresa May sagt att de inte vill ha något val till Europaparlamentet, och då är det den 22 maj som gäller. 

M-hotet kommenterade han så här: 

– Vi har en överenskommelse mellan fem partier och den ligger där. Vi har slutit en långsiktig överenskommelse som varit till gagn för näringslivet och för Sverige. Om Moderaterna nu riskerar en långsiktig energiuppgörelse så är det allvarligt. 

I sitt tal – och på pressträffen – talade Stefan Löfven också om den ”sociala pelaren” och villkoren på arbetsmarknaden. 

– Jag är intresserad på riktigt av sociala rättigheter. Om vi inte kan visa medborgarna att det finns en social trygghet, då har vi snart tappat deras förtroende. 

Löfven vill gå med i Europeiska åklagarmyndigheten

I EU-talet konstaterade statsministern att vi nu lever ”i en tid där det multilaterala systemet undergrävs”, och han nämnde nya principer i USA, Kina och Ryssland. 

Stefan Löfven talade i Europaparlamentet på onsdagseftermiddagen. Foto: Kristofer Sandberg

– Nu är det dags att stå för principbaserade lösningar där rätten går före makten.

Nyligen svängde Moderaterna och Kristdemokraterna i frågan om svensk medverkan i den Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, och nu vill se ett svenskt deltagande i EU-samarbetet och att den nya myndighetens också ska hantera terrorbrott.

För två år sedan beslutade riksdagen att Sverige ska stå utanför.

Nu meddelar Stefan Löfven att Socialdemokraterna också ändrat sig. 

– Min regering kommer att föreslå riksdagen att Sverige ska gå med i samarbetet med en europeisk åklagare för att bekämpa korruption och missbruk av EU-medel.

Damberg ville inte utvidga myndighetens mandat

Nyligen poängterade dock inrikesminister Mikael Damberg i en intervju med nyhetssajten Europaportalen att han inte är beredd att stödja EU-kommissionens förslag om att utvidga myndighetens mandat till att även omfatta terrorbekämpning.

– Det finns en tveksamhet, inte minst från åklagarsidan, att det snarare riskerar att försämra processen. Jag har inte nåtts av några sådana önskemål från vare sig säkerhetspolisen, polisen eller åklagarmyndigheten i Sverige, sa Damberg då. 

Kristdemokraternas förstanamn inför EU-valet, Sara Skyttedal, meddelade nyligen att också hennes parti har svängt. 

– EU:s antiterroråtgärder måste vässas. Hotet är långt ifrån avvärjt. När nu EU-kommissionen kommit fram till att Eppo ska bli en del i det arbetet, har Kristdemokraterna landat i att Sverige måste vara med, sa hon. 

Stefan Löfven avslutade sitt tal på onsdagen med att – återigen – hylla klimatkämpen Greta Thunberg. 

– Vi är stolta över de demonstrationer som hon har inspirerat till och som samlat över en miljon ungdomar runtom i världen. Men det är inte upp till deras generation att lösa klimatkrisen. Sverige är redo att gå i ledningen för det arbetet och visa vad som är möjligt, sa han. 

Federley om statsministerns tal: ”Ganska bra”

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley lyssnade på statsministerns tal – och konstaterade efteråt: 

– Löfvens tal var faktiskt ganska bra, förutom delen med ökad EU-makt över arbetsmarknaden. Nu gäller det att leverera på de fina orden och få en ambitiös politik för klimatet och den yttre säkerheten. Ska man lyckas kan man inte strunta i ministerrådsmöten som många socialdemokratiska ministrar gör.

– Regeringen har under lång tid gjort Sverige till ett B-lag i EU-sammanhang. Ministrarna Damberg och Strandhäll missade mer än hälften av mötena i Bryssel under förra mandatperioden. Det är sanslöst dåligt track record.