Löfven: Linde försvarar Sverige

Här frågas Ann Linde ut om coronastrategin i tysk tv.
Stefan Löfven och utrikesminister Ann Linde vid en tidigare pressträff.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann Linde intervjuades i tyska Deutsche Welle i förra veckan.
Foto: Skärmdump

Statsminister Stefan Löfven (S) stöttar utrikesminister Ann Linde (S) efter hennes kritiserade framträdande i en tysk tv-intervju.

– Utrikesministern gör ett fantastiskt jobb för att också försvara Sverige, säger Löfven.

I intervjun med Deutsche Welle i förra veckan försvarade Linde den svenska coronastrategin. Hon fick dock kritik efteråt från Moderatledaren Ulf Kristersson för att ha varit arrogant och för att ha skadat Sveriges anseende.

– Det är viktigt att vi säger ifrån när saker och ting är felaktiga. Det måste vi göra. Sedan ska vi själva ge en korrekt bild. Det är viktigt att vi gör det, säger Löfven.

Han kommenterar dock inte huruvida Linde gett en korrekt bild av situationen i Sverige. Löfven hänvisar till vad Linde själv sagt om kritiken mot intervjun.

”Jag försökte förklara”

Ann Linde sa till Expressen i måndags att hon hade kunnat uttrycka sig ”mer vänligt och ödmjukt” och att hon tog till sig av kritiken.

Linde sa också att hon inte håller med om att intervjun skadat Sverige, utan att hon bemötte vad hon anser vara en direkt felaktig bild.

– Jag försökte förklara hur vi ser på frågan. Att vi har skillnad i hur man styr, hur Sverige styrs – vi har inte ministerstyre, vi har små ministerier och stora myndigheter, sa hon till Expressen.

KU-anmäld av SD

Sverigedemokraterna har anmält utrikesministern till konstitutionsutskottet (KU) med anledning av intervjun.

– Som statsråd måste man hålla sig till sanningen. I det här fallet är intrycket att man skarvat lite på sanningen när man säger att vem som helst får testa sig. Det stämmer inte, sa vice partieldare Henrik Vinge till Expressen i måndags.

– Därför är det bra om riksdagens konstitutionsutskott får reda ut detta.


Här är delar av intervjun med tyska Deutsche Welle när utrikesminister Ann Linde frågas ut om den svenska coronastrategin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.