– Nu har remissvaren kommit, och nu läser vi igenom dem noggrant, sen drar vi slutsatsen, säger statsministern. Foto: Anna Svanberg– Nu har remissvaren kommit, och nu läser vi igenom dem noggrant, sen drar vi slutsatsen, säger statsministern. Foto: Anna Svanberg
– Nu har remissvaren kommit, och nu läser vi igenom dem noggrant, sen drar vi slutsatsen, säger statsministern. Foto: Anna Svanberg
Samtidigt som Stefan Löfven stod på scen inför socialdemokratiska kommun- och landstingspolitiker i Conventum i Örebro medverkade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i Ekots lördagsintervju. Foto: Anders YlanderSamtidigt som Stefan Löfven stod på scen inför socialdemokratiska kommun- och landstingspolitiker i Conventum i Örebro medverkade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i Ekots lördagsintervju. Foto: Anders Ylander
Samtidigt som Stefan Löfven stod på scen inför socialdemokratiska kommun- och landstingspolitiker i Conventum i Örebro medverkade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i Ekots lördagsintervju.  Foto: Anders Ylander

Löfven läxar upp Fridolin: "Står bakom"

Publicerad

ÖREBRO. Här läxar Stefan Löfven upp utbildningsminister Gustav Fridolin efter hans slutsats om att regeringens migrationsbeslut "riskerar att bli kontraproduktiva".

– Nu har remissvaren kommit, och nu läser vi igenom dem noggrant, sen drar vi slutsatsen, säger statsministern, och fortsätter:

– Han står bakom regeringens förslag.

Samtidigt som Stefan Löfven stod på scen inför socialdemokratiska kommun- och landstingspolitiker i Conventum i Örebro medverkade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i Ekots lördagsintervju.

Fridolin konstaterade då att flera av de beslut som regeringen fattat "riskerar att bli kontraproduktiva".

När Expressen på lördagseftermiddagen mötte statsministern vägrade han gå med på den beskrivningen.

"Måste anpassa vår lagstiftning"

– Jag säger att vi vidtog de åtgärder vi gjorde i höstas av skälet att mottagandet inte var hållbart. Eftersom EU inte fungerade som helhet, några länder fick ta hela ansvaret, då måste vi anpassa vår asyllagstiftning efter EU. Nu håller vi på att gå igenom remissvaren och vi ska läsa dem noga, sen ska vi dra slutsatser.

Men håller du med om att politiken kan bli kontraproduktiv?

– Regeringen har lagt de här förslagen och de ligger där. Nu har remissvaren kommit och nu läser vi igenom dem noggrant och sen drar vi slutsatsen. När vi ser den helheten då drar vi slutsatser. Men en sak är klar, vi kan inte återkomma till den situation vi hade i höstas. Vi ska ha en reglerad invandring och vi ska göra allt för att asylrätten ska värnas i hela Europa. Men vi kan inte ha en ordning där några få länder i EU tar ett oproportionerligt ansvar.

Men är det okej att Gustav Fridolin går ut på det här sättet?

– Han står bakom regeringens förslag. Hela regeringen har lagt förslag och det är det som gäller nu.

Migrationsminister Morgan Johansson, S, medger också att det finns problem med lagförslaget.

- Jag och Gustav Fridolin har nog precis samma ingång. Nämligen att det förslag som vi går fram med innebär i en del delar att det finns nackdelar, säger han och fortsätter:

- Om vi inte går fram med lagstiftningen ökar risken för att vi hamnar i samma situation som vi var i höstas. Det såg jag att Fridolin försvarade.

- Jag måste säga att Miljöpartiet varit väldigt konstruktiva och varit starka i debatten så här långt. Det ska de ha all heder för. I grunden tror jag att vi är överens.

En rad organisationer och myndigheter har riktat omfattande kritik mot regeringens förslag på ny asylpolitik.

Blir det nya förhandlingar med Miljöpartiet nu?

- Det blir ju förstås en process i regeringen där vi går igenom remissvaren, en process mellan departementen, de som är berörda.

Men frågan måste väl ändå bollas mellan partierna?

- I slutändan ska allt samordnas på statsrådsberedningen men i första hand mellan departementen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag