Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven läxar upp Fridolin: "Står bakom"

– Nu har remissvaren kommit, och nu läser vi igenom dem noggrant, sen drar vi slutsatsen, säger statsministern.Foto: Anna Svanberg
Samtidigt som Stefan Löfven stod på scen inför socialdemokratiska kommun- och landstingspolitiker i Conventum i Örebro medverkade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i Ekots lördagsintervju. Foto: Anders Ylander

ÖREBRO. Här läxar Stefan Löfven upp utbildningsminister Gustav Fridolin efter hans slutsats om att regeringens migrationsbeslut "riskerar att bli kontraproduktiva".

– Nu har remissvaren kommit, och nu läser vi igenom dem noggrant, sen drar vi slutsatsen, säger statsministern, och fortsätter:

– Han står bakom regeringens förslag.

Samtidigt som Stefan Löfven stod på scen inför socialdemokratiska kommun- och landstingspolitiker i Conventum i Örebro medverkade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i Ekots lördagsintervju.

Fridolin konstaterade då att flera av de beslut som regeringen fattat "riskerar att bli kontraproduktiva".

När Expressen på lördagseftermiddagen mötte statsministern vägrade han gå med på den beskrivningen.

"Måste anpassa vår lagstiftning"

– Jag säger att vi vidtog de åtgärder vi gjorde i höstas av skälet att mottagandet inte var hållbart. Eftersom EU inte fungerade som helhet, några länder fick ta hela ansvaret, då måste vi anpassa vår asyllagstiftning efter EU. Nu håller vi på att gå igenom remissvaren och vi ska läsa dem noga, sen ska vi dra slutsatser.

Men håller du med om att politiken kan bli kontraproduktiv?

– Regeringen har lagt de här förslagen och de ligger där. Nu har remissvaren kommit och nu läser vi igenom dem noggrant och sen drar vi slutsatsen. När vi ser den helheten då drar vi slutsatser. Men en sak är klar, vi kan inte återkomma till den situation vi hade i höstas. Vi ska ha en reglerad invandring och vi ska göra allt för att asylrätten ska värnas i hela Europa. Men vi kan inte ha en ordning där några få länder i EU tar ett oproportionerligt ansvar.

Men är det okej att Gustav Fridolin går ut på det här sättet?

– Han står bakom regeringens förslag. Hela regeringen har lagt förslag och det är det som gäller nu.

Migrationsminister Morgan Johansson, S, medger också att det finns problem med lagförslaget.

- Jag och Gustav Fridolin har nog precis samma ingång. Nämligen att det förslag som vi går fram med innebär i en del delar att det finns nackdelar, säger han och fortsätter:

- Om vi inte går fram med lagstiftningen ökar risken för att vi hamnar i samma situation som vi var i höstas. Det såg jag att Fridolin försvarade.

- Jag måste säga att Miljöpartiet varit väldigt konstruktiva och varit starka i debatten så här långt. Det ska de ha all heder för. I grunden tror jag att vi är överens.

En rad organisationer och myndigheter har riktat omfattande kritik mot regeringens förslag på ny asylpolitik.

Blir det nya förhandlingar med Miljöpartiet nu?

- Det blir ju förstås en process i regeringen där vi går igenom remissvaren, en process mellan departementen, de som är berörda.

Men frågan måste väl ändå bollas mellan partierna?

- I slutändan ska allt samordnas på statsrådsberedningen men i första hand mellan departementen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.