Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: "Lånar pengar till skattesänkningar"

I kväll möttes Stefan Löfven, S, och Fredrik Reinfeldt, M, i en första debatt ensamma - och statsministern kritiserade återigen S-ledaren för att sakna regeringsalternativ.

Då gav Stefan Löfven svar på tal:

– Den senaste mätningen som jag såg var det faktiskt så att vi hade fler mandat ensamma än vad ert alternativ har, sa Löfven.

I SVT Aktuellt möttes på måndagskvällen de båda statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt varandra i en enskild debatt. Och det blev stundtals tuff argumentation. Fredrik Reinfeldt valde att i samband med skolfrågan kritisera Socialdemokraterna för att ännu inte ha presenterat något regeringsalternativ.

– Det har varit en konflikt kring kunskapssynen i skolan men Socialdemokraterna har närmat sig vår syn. Problemen är att Stefan Löfven inte har ett regeringsalternativ. Med Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer kritik mot betygen. Då vet vi inte vad det blir, sa Reinfeldt.

Men Stefan Löfven gav då snabbt svar på tal:

– Jag tycker att du ska vara försiktig Fredrik Reinfeldt när det gäller regeringsalternativ. Den senaste mätningen som jag såg var det faktiskt så att vi var större, hade fler mandat, ensamma än vad ert alternativ har. Så lite försiktig med den frågan.

I SvD/Sifos väljarbarometer som publicerades i lördags når Socialdemokraterna upp till 33,5 procent, samtidigt som alliansen, utan både Centerpartiet och Kristdemokraterna som hamnar under riksdagsspärren, får 32 procent.

I övrigt handlade debatten i SVT Aktuellt mycket om skatter. Fredrik Reinfeldt inledde med att försvara förslaget om ett femte steg i jobbskatteavdraget, en skattesänkning som kostar 12 miljarder kronor, och 15 med höjd gräns för statlig skatt.

Stefan Löfven: ”Hur länge ska vi vänta?”

– Vi använder den starka svenska ekonomin, vi gör det vi lovat och breda löntagargrupper får mer pengar i plånboken medan ni vill bygga ut bidragssystemen, säger Reinfeldt, medan Stefan Löfven talar om vikten av att investera i stället för att sänka skatter med "lånade pengar":

– Är du nöjd, Fredrik Reinfeldt, frågade Stefan Löfven och hänvisade till att arbetslöshet och ungdomsarbetslöshet är högre.

– Du lånar till skattesänkningar, du skuldsätter alltså Sverige för att ge mer pengar till de rika. Ni pratar om energi, men det ger ju inga jobb. Hur länge ska vi vänta? undrade Löfven och hävdar att regeringen och Reinfeldt omöjligen både kan satsa på skolan och sänka skatten.

Statsministern å sin sida gav inte mycket för Löfvens tal om avtrappning av skattesänkningar för dem som tjänar mest.

– Det är lite plakatpolitik, men i dag har vi ju sett att ni inte heller vill ge skattesänkningar för dem som tjänar över 36 000 kronor, säger Reinfeldt och syftar på oppositionens tal om att i riksdagen försöka stoppa den höjda gränsen för statlig inkomstskatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.