På torsdagens möte presenterades en ny hemlig plan. "Stefan gick igenom det politiska läget och hans plan för att hantera den situation som partiet och regeringen är i", säger Hans Ekström, riksdagsledamot och distriktsordförande i Södermanland. Foto: Lars Larsson /TT

På torsdagens möte presenterades en ny hemlig plan. "Stefan gick igenom det politiska läget och hans plan för att hantera den situation som partiet och regeringen är i", säger Hans Ekström, riksdagsledamot och distriktsordförande i Södermanland.

 Foto: Lars Larsson /TT

Löfven lade fram sin plan under krismötet

Publicerad

Katastrofsiffrorna fortsätter för Socialdemokraterna.

Under torsdagskvällen hölls ett krismöte med samtliga distriktsordföranden inom partiet där en ny hemlig plan för att vända trenden presenterades.

– Stefan gick igenom det politiska läget och hans plan för att hantera den situation som partiet och regeringen är i, säger Hans Ekström, riksdagsledamot och distriktsordförande i Södermanland.

Socialdemokraterna ligger på historiskt låga nivåer i väljaropinionen och på torsdagskvällen kom ett nytt hårt slag i form av Novus mätning som gjorts på uppdrag av TV4. Av den framgår att 26 procent uppger att de har ganska lite förtroende för regeringen och 32 procent uppger att de har mycket litet förtroende.

Som Expressen tidigare kunnat avslöja hölls ett telefonmöte med partiets alla distriktsordföranden som statsminister Stefan Löfven kallat till. På dagordningen stod partiets usla opinionssiffror och hur trenden nu ska kunna vändas.

På mötet presenterades en ny hemlig plan.

– Stefan gick igenom det politiska läget och hans plan för att hantera den situation som partiet och regeringen är i, säger Hans Ekström, riksdagsledamot och distriktsordförande i Södermanland.

Vad ingår i den planen?

– Det får Stefan Löfven berätta själv. Jag vill inte gå in på det.

"Toppskiktet tar ansvar"

Inför mötet pekade Hans Ekström på avsaktandet av en sammanhållen vision och efterlyste en nystart inom partiet. Han menade även att det kan vara dags för Stefan Löfven att se över laguppställningen.

Detta var något han även lyfte under kvällens distriktsordförandemöte.

– Det är naturligt att man i mitten av en mandatperiod tar halt och tittar på vart vill vi, har vi rätt politiskt innehåll och har vi rätt besättning. Det är ingen dramatik i det. Jag tycker att det är läge för detta och det budskapet har jag framfört också, säger han.

Fick du något gehör för de åsikterna?

– Det får partiledningen kommentera.

Hans Ekström säger dock att regeringsombildning inte var något som diskuterades i konkreta termer.

– Stämningen var bra, det tror jag berodde mycket på att Stefan höll ett väldigt bra inledningsanförande och satte en bra ton. Det var många som yttrade sig, men jag skulle säga att det fanns en samstämmighet runt vad som hade framförts i början. Det var inte en spretig diskussion.

Har dina åsikter förändrats på något sätt efter mötet?

– Jag tycker att det känns som att partiledningen har ett bra grepp över situationen. Jag känner mig lugnare efter mötet det känns som att man har kontroll över strategin, säger Hans Ekström och fortsätter:

– Jag upplever att toppskiktet tar ansvar, att man har en insikt i situationen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag