Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: "Kungen gör inget på eget bevåg"

NEW YORK. Krisen mellan Sverige och Saudiarabien är över, uppger statsministen - tack vare breven från honom själv och kungen.

Statsministern utsluter heller inte framtida hjälp av kungen.

– Det var bra att kungahuset ville göra det där, säger Stefan Löfven.

Det har varit intensiva utrikespolitiska dagar för statsminister Stefan Löfven. Han anlände till New York med regeringsplanet sent i söndags kväll - direkt från Kina. Parallellt har han tvingats hantera den diplomatiska krisen med Saudiarabien.

Det två dagar långa USA-besöket inleddes i går med ett möte med ECOSOC, FN:s ekonomiska och sociala råd, tillsammans med bland andra FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson för att diskutera en global och rättvis arbetsmarknad. Men efteråt handlade de flesta frågor ändå om Saudiaffären - och om de två brev som Löfven och kungen skickade till den saudiske kungen Salman bin Abdul Aziz.

Enligt Svenska dagbladet som tagit del av breven innehåller de inga ursäkter för utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om den humanitära situationen i landet. Kungens brev beskrivs som "inte mycket mer än en hälsning på artighetsnivå", som ryms på en A4-sida "med stort radavstånd". Kungen ska överhuvudtaget inte nämna den diplomatiska konflikten och uttrycker heller inte någon önskan om att relationen mellan länderna ska förbättras. De exakta formuleringarna har tagits fram gemensamt av UD och hovet, uppger tidningen.

Löfven i talarstolen
Foto: Axel Öberg

Bekräftar innehållet

På pressträffen i går bekräftar Stefan Löfven att breven i första hand handlade om att reda ut missförstånd.

– Vi har uttryckt att vi beklagar om det har uppfattats som att vi har förolämpat islam. Det har vi inte gjort och kommer aldrig att göra. Vi respekterar självfallet islam. Vi beklagar också om det uppfattas som att vi förolämpat landet Saudiarabien, det har heller inte varit vår mening. Därutöver har vi sagt att vi vill ha, och kommer att arbeta för, bra relationer och ett utvecklat samarbete med Saudiarabien.

"Det var en bra sak"

Läste du även det brev som var undertecknat av kungen?

– Det är en sak som jag håller för mig själv. Jag vet självfallet att kungen har haft kontakt med saudiska kungahuset, det är självfallet. Kungen gör ju inget sådant på eget bevåg. Vi ansåg att det var en bra sak han gjorde.

Var det ett initiativ från din sida eller hur såg kontakten ut mellan dig och kungen innan brevet skickades?

– Det spelar ingen större roll vem som tog initiativet men vi är överens, kungahuset och regeringen, att det var bra att kungahuset ville göra det där.

– Men exakt vem som sa vad är en annan fråga. Det har gjorts en bra insats nu på bred front, men vi har kommit tillbaka till en relation med Saudiarabien och det är viktigt.

Ni har sagt att det inte var en ursäkt för vad Margot Wallström sa. Men det har ju uppfattats som en ursäkt av Saudiarabien. Stör det dig?

– Man får uppfatta saker olika. Jag vet ju vad vi har skrivit och det viktiga är ju att vi är överens nu om att återgå till normala relationer. Det är det väsentliga och sen hur man tolkar ord och meningar - det får andra roa sig med. Vi ska bygga på en bra relation.

Trio ska lobba för Sverige

Ett av USA-resans mål är att lobba för en plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018, men under pressträffen i går försökte Stefan Löfven tona ner ambitionerna - trots att regeringen just utsett tre tungviktare - före detta utrikesminister Carl Bildt, förre S-ledaren Göran Persson och före detta FN-ambassadören Pierre Schori - till hedersambassadörer som ska lobba för Sverige inför omröstningen.

– En plats i säkerhetsrådet är inget övergripande mål, men vi tror att det är ett bra verktyg för oss att vara med och påverka. Vi har haft en plats tidigare och vill nya hitta vägar. Människor som har bra kontaktnät är ett sätt.

Statsministern avslöjar också att det kommer presenteras ytterligare namn och utesluter heller inte att kungen kan hjälpa till även i denna fråga.

"Upp till kungahuset"

– Om det skulle bidra på något sätt så är jag inte främmande för det, men det är upp till kungahuset, säger Löfven under pressträffen.

Om vi pratar inrikespolitiskt - det har framförts en hel del kritik om Decemberöverenskommelsen. Hur orolig är du att uppgörelsen kan brytas efter vårbudgeten?

– Jag utgår ifrån att gör man en överenskommelse i mitt liv, med min erfarenhet så står man för den. Det utgår jag ifrån att alla partier kommer att göra och det tror jag.

Det är framförallt grästrotspolitiker inom Moderaterna som är kritiska. Hur ser du på detta uppror?

– Alla får väl vara kritiska. Man får ha olika uppfattningar, men vi har gjort en överenskommelse och då utgår jag ifrån att vi står för den och jag har inte hört något, inte ens i närheten av, att man inte vill stå för den - snarare tvärtom.

I dag fortsätter statministerns resa i Washington där han bland annat ska träffa vicepresidenten Joe Biden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.