Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven kritisk till danskt asylutspel

Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen och statsminister Stefan Löfven under en konferens i början av 2016.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Stefan Löfven ställer sig frågande till hur danska Socialdemokratiets nya lagförslag skulle fungera i praktiken.Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven ställer sig frågande till att danska Socialdemokraterna vill skicka asylsökande till danskdrivna flyktingläger under utredningstiden. 

– Jag kan inte alla detaljer men det jag ser reser ett antal frågetecken. Kan man leva upp till asylrätten? Och hur man klarar det praktiska?, säger han till TT. 

På måndagen presenterade danska S-partiet Socialdemokratiet sitt nya lagförslag i migrationspolitiken. Partiet vill ta bort möjligheten för asylsökande att söka asyl på plats i Danmark. I stället vill man att de asylsökande ska skickas till flyktingläger i Nordafrika, tills handläggningen är klar.

 

LÄS MER: Danska S vill avskaffa möjligheten att söka asyl i landet 

 

Stefan Löfven ställer sig frågande till hur förslaget skulle kunna fungera i praktiken, säger han till TT på måndagen. 

– Jag kan inte alla detaljer men det jag ser reser ett antal frågetecken. Kan man leva upp till asylrätten? Och hur man klarar det praktiska? Hur ska man få avtal med det och det landet.

"Bättre om fler kommer som kvotflyktingar"

Förslaget har splittrat de danska partierna. Men Stefan Löfven säger att han har svårt att tro att Sverige skulle följa efter Danmarks förslag. 

Stefan Löfven ställer sig frågande till hur danska Socialdemokratiets nya lagförslag skulle fungera i praktiken.Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vi vill att färre ska behöva fly, vi ökar mottagningen av kvotflyktingar successivt till 5.000 per år och det är ju bättre om fler kommer som kvotflyktingar, det är säkrare för dem själva, säger han till TT och fortsätter: 

– Samtidigt står vi upp för asylrätten och då ska vi respektera den.

I augusti förra året presenterade Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien en gemensam överenskommelse om att särskilt utsatta flyktingar ska kunna söka asyl i Europa på plats i Afrika. Detta för att stävja människohandeln och motverka de olagliga och livsfarliga vägarna över Medelhavet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.