Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen och statsminister Stefan Löfven under en konferens i början av 2016. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSONSocialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen och statsminister Stefan Löfven under en konferens i början av 2016. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen och statsminister Stefan Löfven under en konferens i början av 2016. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Stefan Löfven ställer sig frågande till hur danska Socialdemokratiets nya lagförslag skulle fungera i praktiken. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven ställer sig frågande till hur danska Socialdemokratiets nya lagförslag skulle fungera i praktiken. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven ställer sig frågande till hur danska Socialdemokratiets nya lagförslag skulle fungera i praktiken. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Löfven kritisk till danskt asylutspel

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven ställer sig frågande till att danska Socialdemokraterna vill skicka asylsökande till danskdrivna flyktingläger under utredningstiden. 

– Jag kan inte alla detaljer men det jag ser reser ett antal frågetecken. Kan man leva upp till asylrätten? Och hur man klarar det praktiska?, säger han till TT. 

På måndagen presenterade danska S-partiet Socialdemokratiet sitt nya lagförslag i migrationspolitiken. Partiet vill ta bort möjligheten för asylsökande att söka asyl på plats i Danmark. I stället vill man att de asylsökande ska skickas till flyktingläger i Nordafrika, tills handläggningen är klar.

 

LÄS MER: Danska S vill avskaffa möjligheten att söka asyl i landet 

 

Stefan Löfven ställer sig frågande till hur förslaget skulle kunna fungera i praktiken, säger han till TT på måndagen. 

– Jag kan inte alla detaljer men det jag ser reser ett antal frågetecken. Kan man leva upp till asylrätten? Och hur man klarar det praktiska? Hur ska man få avtal med det och det landet.

"Bättre om fler kommer som kvotflyktingar"

Förslaget har splittrat de danska partierna. Men Stefan Löfven säger att han har svårt att tro att Sverige skulle följa efter Danmarks förslag. 

Stefan Löfven ställer sig frågande till hur danska Socialdemokratiets nya lagförslag skulle fungera i praktiken.Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vi vill att färre ska behöva fly, vi ökar mottagningen av kvotflyktingar successivt till 5.000 per år och det är ju bättre om fler kommer som kvotflyktingar, det är säkrare för dem själva, säger han till TT och fortsätter: 

– Samtidigt står vi upp för asylrätten och då ska vi respektera den.

I augusti förra året presenterade Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien en gemensam överenskommelse om att särskilt utsatta flyktingar ska kunna söka asyl i Europa på plats i Afrika. Detta för att stävja människohandeln och motverka de olagliga och livsfarliga vägarna över Medelhavet.

Relaterade ämnen
Amanda Möller Berg
Amanda Möller Berg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag