Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven kritiserar Lööf innan mötet startat

Stefan Löfen går till angrepp mot Annie Lööf inför mötet i Maramö.
Foto: Cornelia Nordström

MARAMÖ/STOCKHOLM. I dag inleder alliansledarna sitt nystartsmöte i Maramö.

Redan innan mötet börjat får Annie Lööf nu mothugg av Jan Björklund - som inte håller med henne om att alliansen tappat glöd.

Och i går kväll sågades hela tillställningen av S-ledaren Stefan Löfven.

- Jag är förvånad över att ett möte i Maramö kan skapa sådan uppståndelse, säger han till Expressen.

Vid lunchtid i dag anländer Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund och Göran Hägglund till Annie Lööfs föräldrahem i småländska Maramö.

De kommer till ett möte med en Centerledare som har tappat stort i förtroende - även bland de egna. Enligt en mätning från Ipsos som publiceras i DN i dag har Annie Lööfs förtroende bland de borgerliga väljarna sjunkit till 24 procent. Än värre är kanske att det bland de egna väljarna bara är varannan som uttalar förtroende för partiledaren.

Samtidigt visar en mätning som Novus har gjort för TV4 att bara två av tio svenskar ser henne som en tillgång för sitt parti.

Startade i Almedalen

Nu ska hon tillsammans med sina allianskollegor under ett dygn diskutera hur de ska lyckas vinna ett tredje val.

Allting började med att Annie Lööf i sitt Almedalstal förra året konstaterade att alliansen tappat glöd.

- Projektets glöd har falnat, konstaterade hon från stora scenen och bjöd in de andra partiledarna till Maramö för att ge alliansen ny fart och energi.

Men redan innan mötet börjat får hon nu mothugg av Jan Björklund, som inte håller med Annie Lööf om att alliansen tappat glöd.

- Nä, det gör jag inte. Det var väl drastiskt uttryckt. Däremot är det väl så att vi behöver inför nästa fyraårsperiod förnya det politiska programmet, säger han till Expressen efter sin medverkan i SVT:s "Agenda" i går.

Spelar ned förväntningarna

Men någon förnyelse av det politiska programmet är inte att vänta. I alla fall inte om man ska tro alliansen, som de senaste dagarna gjort allt för att spela ned förväntningarna på mötet.

Även Jan Björklund konstaterar att det inte kommer några svar om politiken efter mötet.

- Förväntningarna ska nog hållas rätt lågt, säger han och fortsätter:

- Att det kommer en stor överraskning tror jag inte man ska hoppas på. Det här är ett arbetsmöte.

Men S-ledaren Stefan Löfven kräver besked om hur alliansen ska få ner arbetslösheten.

Han förstår inte varför mötet i Maramö fått sådan uppmärksamhet.

- Jag är förvånad över att ett möte i Maramö kan skapa sådan uppståndelse. De har alla möjligheter varenda dag på hela året att skapa politik, säger han till Expressen sent i går kväll.

Skulle inte göra som Lööf

S-ledaren uttrycker förvåning över att Annie Lööf släpper in medierna - och i praktiken hela Sverige - till sitt föräldrahem.

- Sen skulle jag aldrig dra hem ett sådant uppbåd till min privata sfär, det skulle jag aldrig göra, säger han.

Stefan Löfven ger också beskedet att ett liknande möte i vänsterblocket inte är aktuellt.

- Nä, jag har inga sådana planer, säger S-ledaren.

Vid 15-tiden i dag kommer alliansledarna tillfälligt ut från mötet, men utan att hålla en presskonferens. Den äger rum först i morgon, då man vid 11.00 ska meddela vad man kommit fram till under mötet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.