Stefan Löfven. Foto: Christian Örnberg
Stefan Löfven.  Foto: Christian Örnberg

Löfven kräver svar - men S positivt 2009

Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kräver svar från Fredrik Reinfeldt om Vattenfalls hårt kritiserade köp av företaget Nuon.

Men i kväll kan Expressen.se berätta att Socialdemokraterna inte hade något att invända mot vare sig affären eller priset, 95 miljarder kronor.

- Energiområdet handlar om väldigt stora investeringar. Sett i det ljuset är det inte för stora summor, sa Socialdemokraternas dåvarande riksdagsledamot i näringsutskottet, Alf Eriksson, i en intervju 2009.

Stefan Löfven har de senaste dagarna kritiserat statsminister Fredrik Reinfeldt för att han inte ta sitt ansvar för mångmiljardaffären.

- Det är allvarligt att regeringschefen hänvisar till ett avgånget statsråd när vi diskuterar en affär av den dimensionen, när det omöjligt kan vara så att det passerade utan att han visste om det. Skulle det mot all förmodan vara så att han inte visste om det är det lika allvarligt att regeringschefen inte har kontroll på arbetet i regeringskansliet, säger Löfven till Sveriges radios Ekot.

Men vad visste egentligen Socialdemokraterna om affären när den genomfördes?

Expressen.se kan i kväll berätta att S-riksdagsledamoten Alf Eriksson, som lämnade riksdagen efter valet 2010, var positiv till affären.

– Vi är försiktigt positiva. Det kan vara bra för Vattenfall att skaffa sig ytterligare kompetens inom förnyelsebar energi. Vad jag förstår är det framför allt havsbaserad vindkraft som Nuon är duktiga på och det behöver vi, sa Alf Eriksson (S) till Dagens Nyheter i februari 2009.

MP och V kritiska

På frågan om vad han tyckte om prislappen, 95 miljarder kronor, blev svaret:

– Energiområdet handlar om väldigt stora investeringar. Sett i det ljuset är det inte för stora summor. Vattenfall har exempelvis cirka 100 miljarder kronor i sitt investeringsprogram för förnyelsebar energi.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet uttryckte kritik mot affären redan 2009.

– Jag tycker regeringen borde stoppa affären. Om man vill påskynda omställningen till förnyelsebara energikällor bör man inte lägga 95 miljarder på ett bolag vars främsta gren är fossila bränslen, sa dåvarande språkröret för Miljöpartiet, Peter Eriksson - i dag ordförande i konstitutionsutskottet som nu ska granska turerna.

"Ansvaret helt Reinfeldts"

Stefan Löfven avböjer att uttala sig om de nya uppgifterna, men Socialdemokratern står fast vid sin kritik.

"Uttalandet i DN kom samma dag som regeringen offentliggjorde Nuonaffären. Redan tre dagar senare stod det klart för oss att affären visade brister och samme riksdagsledamot krävde i en TT-artikel från 26 januari 2009 att dåvarande näringsminister och Vattenfalls vd skulle komma till riksdagen och förklara frågetecknen kring kostnaderna för affären. Riksdagen är inte med och beslutar kring affärer i statliga bolag och ansvaret för Nunoaffären är helt Fredrik Reinfeldts", skriver Löfvens pressekreterare Anne Ekberg i ett uttalande till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag