Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven kör över MP: Ingen flyktingamnesti

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven kör nu över Miljöpartiet.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT
Stefan Löfven anlände vid lunchtid på måndagen, i sällskap med övriga nordiska statsministrar, med båt till en lyxrestaurang i Holmen utanför Bergen.
Foto: Niklas Svensson
Miljöpartiet hade sin kongress i Linköping i helgen.
Foto: OLLE SPORRONG
De nordiska statsministrarna fick alla känna på en fotboll som innehöll illustrationer av FN:s globala mål för hållbar utveckling.
Foto: Niklas Svensson
De nordiska statsministrarna skämtade med varandra på kajen när de anlände till ön Holmen utanför Bergen på måndagseftermiddagen.
Foto: Niklas Svensson

BERGEN. Här kör Stefan Löfven över Miljöpartiet – två dygn efter beslutet på partiets kongress. 

Det blir ingen amnesti för ensamkommande flyktingbarn, enligt statsministern. 

– Vi har de lagar vi har, säger han. 

När Stefan Löfven under måndagseftermiddagen anlände till en lyxrestaurang på ön Holmen utanför Bergen, i sällskap med de övriga nordiska statsministrarna, kommenterade han för första gången det kontroversiella beslutet på Miljöpartiets kongress i helgen. 

Behöver lagen ändras så att de ensamkommande som kom 2015 kan få en andra chans?

– Nej, jag tycker inte det, nej. Vi har de lagar vi har. Vi ska inte tillbaka till den situation som vi hade 2015. Det har vi varit tydliga med, alla. Det var ingen bra situation för Sverige. 

"Vi har haft en puckel"

På frågan om det är rimligt att få vänta på besked så länge svarar statsministern: 

– Det är klart att väntetiden är lång, men det beror på att vi tog emot 163 000 på ett år, varav 70 procent kom från september. Så vi har haft en puckel, det är ingen tvekan om det. Det är inte lyckligt. Det bästa vore om det inte var så. 

Samtidigt är Stefan Löfven tydlig med att alla som kommer till Sverige har rätt att söka asyl. 

– Om man får nej ska man lämna landet, om man får ja ska vi se till att man kommer in i samhället så fort som möjligt.

Miljöpartiets kongress fattade beslut i lördags om att verka för att de ensamkommande unga som kom till Sverige 2015 ska få en ny möjlighet till prövning. 

Fridolin om MP:s grundinställning

Språkröret Gustav Fridolin uttalade sig efter beslutet på kongressen så här: 

– Skillnaden handlar enbart om att man uttrycker att i grunden bör barn och ungdomar få permanenta uppehållstillstånd. Och det är Miljöpartiets grundinställning. Det är klart att ska man ge barn och unga en trygghet att börja sina liv så är det bästa permanenta uppehållstillstånd.

Samtidigt medgav han:

– Vi som varit inne i de här förhandlingarna vet att det i dag inte finns något bredare stöd från andra partier för permanenta uppehållstillstånd och det påverkade nog också hur vi formulerade oss.

Stefan Löfven deltar under måndagen och tisdagen i det årliga statsministermötet. Huvudsyftet med mötet är att utveckla det nordiska samarbetet på en rad olika områden. Partistyrelsen hade yrkat avslag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.