Stefan Löfven kör nu över Miljöpartiet. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TTStefan Löfven kör nu över Miljöpartiet. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT
Stefan Löfven kör nu över Miljöpartiet. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT
Stefan Löfven anlände vid lunchtid på måndagen, i sällskap med övriga nordiska statsministrar, med båt till en lyxrestaurang i Holmen utanför Bergen. Foto: Niklas SvenssonStefan Löfven anlände vid lunchtid på måndagen, i sällskap med övriga nordiska statsministrar, med båt till en lyxrestaurang i Holmen utanför Bergen. Foto: Niklas Svensson
Stefan Löfven anlände vid lunchtid på måndagen, i sällskap med övriga nordiska statsministrar, med båt till en lyxrestaurang i Holmen utanför Bergen.  Foto: Niklas Svensson
Miljöpartiet hade sin kongress i Linköping i helgen. Foto: OLLE SPORRONGMiljöpartiet hade sin kongress i Linköping i helgen. Foto: OLLE SPORRONG
Miljöpartiet hade sin kongress i Linköping i helgen. Foto: OLLE SPORRONG
De nordiska statsministrarna fick alla känna på en fotboll som innehöll illustrationer av FN:s globala mål för hållbar utveckling. Foto: Niklas SvenssonDe nordiska statsministrarna fick alla känna på en fotboll som innehöll illustrationer av FN:s globala mål för hållbar utveckling. Foto: Niklas Svensson
De nordiska statsministrarna fick alla känna på en fotboll som innehöll illustrationer av FN:s globala mål för hållbar utveckling.  Foto: Niklas Svensson
De nordiska statsministrarna skämtade med varandra på kajen när de anlände till ön Holmen utanför Bergen på måndagseftermiddagen. Foto: Niklas SvenssonDe nordiska statsministrarna skämtade med varandra på kajen när de anlände till ön Holmen utanför Bergen på måndagseftermiddagen. Foto: Niklas Svensson
De nordiska statsministrarna skämtade med varandra på kajen när de anlände till ön Holmen utanför Bergen på måndagseftermiddagen.  Foto: Niklas Svensson

Löfven kör över MP: Ingen flyktingamnesti

Publicerad

BERGEN. Här kör Stefan Löfven över Miljöpartiet – två dygn efter beslutet på partiets kongress. 

Det blir ingen amnesti för ensamkommande flyktingbarn, enligt statsministern. 

– Vi har de lagar vi har, säger han. 

När Stefan Löfven under måndagseftermiddagen anlände till en lyxrestaurang på ön Holmen utanför Bergen, i sällskap med de övriga nordiska statsministrarna, kommenterade han för första gången det kontroversiella beslutet på Miljöpartiets kongress i helgen. 

Behöver lagen ändras så att de ensamkommande som kom 2015 kan få en andra chans?

– Nej, jag tycker inte det, nej. Vi har de lagar vi har. Vi ska inte tillbaka till den situation som vi hade 2015. Det har vi varit tydliga med, alla. Det var ingen bra situation för Sverige. 

"Vi har haft en puckel"

På frågan om det är rimligt att få vänta på besked så länge svarar statsministern: 

– Det är klart att väntetiden är lång, men det beror på att vi tog emot 163 000 på ett år, varav 70 procent kom från september. Så vi har haft en puckel, det är ingen tvekan om det. Det är inte lyckligt. Det bästa vore om det inte var så. 

Samtidigt är Stefan Löfven tydlig med att alla som kommer till Sverige har rätt att söka asyl. 

– Om man får nej ska man lämna landet, om man får ja ska vi se till att man kommer in i samhället så fort som möjligt.

Miljöpartiets kongress fattade beslut i lördags om att verka för att de ensamkommande unga som kom till Sverige 2015 ska få en ny möjlighet till prövning. 

Fridolin om MP:s grundinställning

Språkröret Gustav Fridolin uttalade sig efter beslutet på kongressen så här: 

– Skillnaden handlar enbart om att man uttrycker att i grunden bör barn och ungdomar få permanenta uppehållstillstånd. Och det är Miljöpartiets grundinställning. Det är klart att ska man ge barn och unga en trygghet att börja sina liv så är det bästa permanenta uppehållstillstånd.

Samtidigt medgav han:

– Vi som varit inne i de här förhandlingarna vet att det i dag inte finns något bredare stöd från andra partier för permanenta uppehållstillstånd och det påverkade nog också hur vi formulerade oss.

Stefan Löfven deltar under måndagen och tisdagen i det årliga statsministermötet. Huvudsyftet med mötet är att utveckla det nordiska samarbetet på en rad olika områden. Partistyrelsen hade yrkat avslag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag