Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven kommenterar it-skandalen: "Ett haveri"

Statsminister Stefan Löfven kommenterar IT-skandalen för första gången. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Nu kommenterar Stefan Löfven it-skandalen på Transportstyrelsen för första gången.

"Det är ett haveri", skriver han till TT.

På måndagseftermiddagen ska Löfven ha möte med flera parter – infrastrukturminister Anna Johansson kommer inte att delta vid mötet.

"Det är ett haveri som skett på Transportstyrelsen. Regeringen har därför bytt ut ledningen för myndigheten och säkerställt att berörda myndigheter har vidtagit åtgärder för att begränsa skadeverkningarna", skriver statsminister Stefan Löfven (S) i en kommentar till TT.

Den tidigare generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren, och styrelseordföranden Rolf Annerberg, har fått lämna sina poster sedan känslig information läckt utomlands.

Bytte it-leverantör till IBM

Det var 2015 då Transportstyrelsen bytte it-leverantör till IBM, med elva olika dotterbolag i Rumänien, Kroatien, Tjeckien och Serbien, som läckorna uppstod. För att kunna hantera Transportstyrelsens register krävdes att dessa tekniker skulle säkerhetsprövas, vilket aldrig skedde.

Tre IBM-administratörer i Tjeckien fick full tillgång till alla data och loggar. De kunde kopiera och sända data vidare för att sedan sopa igen spåren efter sig.

 

Läs: 6 frågor och svar om it-skandalen

 

"Vill inte kommentera något"

På måndagseftermiddagen kommer Stefan Löfven att lämna ytterligare kommentarer vid en pressträff, som hålls tillsammans med Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör Transportstyrelsen, Anders Thornberg, generaldirektör Säkerhetspolisen och Micael Bydén, överbefälhavare Försvarsmakten.

– Jag vill inte kommentera något utan du får ringa till statsrådsberedningen om presskonferensen, säger Transportstyrelsens nya generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

Säkerhetspolisen ombad Säpo

I Transporstyrelsens it-skandal ska även information från Försvarsmakten blivit offentlig. 

Under måndagens pressträff är Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén med. 

Försvarsmakten har under tiden förundersökning pågått varit i kontakt med Säkerhetspolisen.

– Försvarsmakten ombads av Säkerhetspolisen att inte samverka med Transportstyrelsen så länge den här förundersökningen pågick. Säpo bad oss inte göra några åtgärder som krävde samverkan med Transportstyrelsen under tiden, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten. 

Hur har ni på Försvarsmakten hanterat ärendet?

– När Försvarsmakten fick kännedom om det här vidtog vi åtgärder. Men exakt vilka åtgärder omfattas av sekretess.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera varför Säpo ombad Försvarsmakten att inte samverka med Transportstyrelsen medan förundersökningen pågick.

– När det gäller förundersökningen och hantering av den och vad som gjordes är det åklagaren som bäst kan svara på det, säger Karl Melin, pressekreterare på Säpo.