Statsminister Stefan Löfven kommenterar IT-skandalen för första gången. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅNStatsminister Stefan Löfven kommenterar IT-skandalen för första gången. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven kommenterar IT-skandalen för första gången. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENFoto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
 Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Löfven kommenterar it-skandalen: "Ett haveri"

Publicerad

Nu kommenterar Stefan Löfven it-skandalen på Transportstyrelsen för första gången.

"Det är ett haveri", skriver han till TT.

På måndagseftermiddagen ska Löfven ha möte med flera parter – infrastrukturminister Anna Johansson kommer inte att delta vid mötet.

"Det är ett haveri som skett på Transportstyrelsen. Regeringen har därför bytt ut ledningen för myndigheten och säkerställt att berörda myndigheter har vidtagit åtgärder för att begränsa skadeverkningarna", skriver statsminister Stefan Löfven (S) i en kommentar till TT.

Den tidigare generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren, och styrelseordföranden Rolf Annerberg, har fått lämna sina poster sedan känslig information läckt utomlands.

Bytte it-leverantör till IBM

Det var 2015 då Transportstyrelsen bytte it-leverantör till IBM, med elva olika dotterbolag i Rumänien, Kroatien, Tjeckien och Serbien, som läckorna uppstod. För att kunna hantera Transportstyrelsens register krävdes att dessa tekniker skulle säkerhetsprövas, vilket aldrig skedde.

Tre IBM-administratörer i Tjeckien fick full tillgång till alla data och loggar. De kunde kopiera och sända data vidare för att sedan sopa igen spåren efter sig.

 

Läs: 6 frågor och svar om it-skandalen

 

"Vill inte kommentera något"

På måndagseftermiddagen kommer Stefan Löfven att lämna ytterligare kommentarer vid en pressträff, som hålls tillsammans med Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör Transportstyrelsen, Anders Thornberg, generaldirektör Säkerhetspolisen och Micael Bydén, överbefälhavare Försvarsmakten.

– Jag vill inte kommentera något utan du får ringa till statsrådsberedningen om presskonferensen, säger Transportstyrelsens nya generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

Säkerhetspolisen ombad Säpo

I Transporstyrelsens it-skandal ska även information från Försvarsmakten blivit offentlig. 

Under måndagens pressträff är Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén med. 

Försvarsmakten har under tiden förundersökning pågått varit i kontakt med Säkerhetspolisen.

– Försvarsmakten ombads av Säkerhetspolisen att inte samverka med Transportstyrelsen så länge den här förundersökningen pågick. Säpo bad oss inte göra några åtgärder som krävde samverkan med Transportstyrelsen under tiden, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten. 

Hur har ni på Försvarsmakten hanterat ärendet?

– När Försvarsmakten fick kännedom om det här vidtog vi åtgärder. Men exakt vilka åtgärder omfattas av sekretess.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera varför Säpo ombad Försvarsmakten att inte samverka med Transportstyrelsen medan förundersökningen pågick.

– När det gäller förundersökningen och hantering av den och vad som gjordes är det åklagaren som bäst kan svara på det, säger Karl Melin, pressekreterare på Säpo.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag