Foto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson

Löfven kommenterar handeln med flyktingar

Publicerad

Affärsmän som agerar mellanhänder tjänar miljoner på utsatta flyktingar.

Efter Expressens granskning öppnar statsminister Stefan Löfven för att ändra regelverket.

– Att sko sig på andra människor olycka är förkastligt, säger Stefan Löfven.

I dagens Expressen skryter affärsmannen Bertil Andersson, 61, om hur han tjänar en miljon kronor i månaden på utsatta flyktningar Det hela fångades på film av en dold kamera.

Genom att tillsammans med Kungsbackaadvokaten Lars Andersson, 51, agera mellanhand mellan asylboenden och Migrationsverket plockar man ut stora summor genom de lukrativa kontrakten.

Det hela går till genom att de två affärsmännen ansvarar för avtalen och sedan letar upp bolag som kan ge tak över huvudet och mat till asylsökanden. För det fakturerar man 50 kronor per asylboende och dag, vilket innebär en årsinkomst på 18-20 miljoner kronor.

Det innebär också att det blir mindre pengar till de asylboende.

Under Idrottsgalan kommenterade statsminister Stefan Löfven uppgifterna för Expressen.

– Att sko sig på andra människor olycka förkastligt, säger han i Expressens livesändning.

Han öppnade också för regeländringar som ska stoppa mellanhänder ifrån att tjäna pengar på utsatta flyktingar.

– Vi måste komma tillrätta med det här. Människor som kommer hit måste få skydd och det ska ske på ett schyst sätt. Vi måste naturligtvis rätta till det, säger han.

Först och främst vill statsministern se över regelverket.

– Migrationsverket vill göra ett bra jobb. Har vi brister i regelverket så att människor kan sko sig på det här, så ska vi ändra på det, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag