Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven kommenterar
bostadsskandalen

Efter att ha tigit i flera dagar ska nu statsminister Stefan Löfven kommentera bostadsskandalen i kvällens debatt i SVT.
Foto: Pelle T Nilsson
Löfven kommenterar i samband med kvällens debatt i SVT med moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Pelle T Nilsson

Han tycker att Margot Wallström borde ha löst sin boendefråga på annat sätt.

Men i ordkriget mellan utrikesministern och Kommunals ordförande Annelie Nordström håller statsministern på Wallström.

– Jag kan inte bedöma vad de sagt till varandra - men däremot säger jag att jag tror på Margot Wallström, säger Stefan Löfven.

När statsminister Stefan Löfven deltog i en duell med M-ledaren Anna Kinberg Batra i SVT:s Agenda på söndagskvällen kommenterade han för första gången bostadsskandalen kring utrikesminister Margot Wallström.

Han var tydlig med att han inte anser att utrikesministern löst sin bostadssituation på ett bra sätt.

– Det hade varit bättre om Margot Wallström ordnat sitt boende på annat sätt. Men jag tror inte att hon på något otillbörligt sätt använt sin position för detta utan såg den här möjligheten, hon söker också bostad och av samma skäl som för mig tar det lite tid, det är lite besvärligare, säger statsministern.

Tar ställning i ordkriget

Samtidigt ställde han sig uttryckligen bakom Margot Wallström i det pågående ordkriget mellan henne och Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström - där de två topparna inom arbetarrörelsen anklagar varandra för lögner och missförstånd angående vad som gäller för bostadskön.

– Jag har fått samma information av Margot Wallström som hon lämnat till media och jag har ingen anledning att betvivla att den inte är korrekt.

Så du anser därmed också att Annelie Nordström har farit med osanning?

– Det har jag däremot inte sagt, jag kan inte bedöma vad de sagt till varandra, det kan bara de göra - men däremot säger jag att jag tror på Margot Wallström, säger Stefan Löfven.

M-ledaren Anna Kinberg Batra anser att Margot Wallströms lägenhetsaffärer med Kommunal måste utredas noga:

– Margot Wallström verkar ha en närmast unik förmåga att ställa till det och det är naturligtvis allvarligt. Nu gäller det att det reds ut ordentligt vad som faktiskt skett med Kommunal, inte minst om det är något beroendeförhållande som hon har utnyttjat, säger Anna Kinberg Batra.

Löfven bodde också i facklägenhet

Samtidigt tar M-ledaren avstånd från Moderata ungdomsförbundets krav på att utrikesministern ska avgå:

– Margot Wallström förtjänar kritik, inte minst för den utrikespolitik hon bedriver, men jag tycker inte det är aktuellt i dag att väcka misstroende.

Under sin första tid som S-ledare bodde även Stefan Löfven i en lägenhet som ägdes av ett fackförbund, i hans fall IF Metall. Statsministern menar dock att det inte finns några frågetecken kring hans tidigare boende.

– Vi gjorde upp ett avtal att när den här lägenheten lämnas då ska den tillbaks till Metall och inte användas i något annat syfte, och den är tillbakalämnad och jag tycker jag skötte det bra, säger Stefan Löfven.

Men det tog tre år att lösa?

– Nej inte fullt tre år, det stämmer inte. Jag hade möjlighet att bo kvar, min uppgörelse var att när den lämnas då ska den lämnas tillbaka till IF Metall och det skedde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.