Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: ”Kan inte chansa” – krögarnas ilska: ”Så arga”

Det gäller nu med • Munskydd • Gymnasieskolorna • Barnidrott • Alkoholstoppet.
Stefan Löfven.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krögaren PG Nilsson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åsa Fahlén, Lärarnas riksförbund.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Alkoholstoppet förlängs i ytterligare två veckor – men något lättare restriktioner införs för gymnasiet.

Regeringens nya coronabesked tas inte emot väl inom branscherna.

– Det finns inte stöd hos lärarkåren, säger Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas Riksförbund om att delvis gå tillbaka till närundervisning.

– Folk är så arga att jag knappt kan hålla mina kolleger lugna, säger krögaren PG Nilsson om spritstoppet.

Det var blandade besked från regeringen under morgonens pressträff. Det mesta av de hårdare restriktionerna som infördes innan jul ligger kvar, med undantag för skolundervisning samt barn- och ungdomsidrott. 

Gymnasieskolorna kommer delvis att återgå till undervisning på plats i skolorna, i den mån smittspridningen i det aktuella området inte är omfattande. 

– Ju mer närundervisning ungdomarna får desto bättre. Men det är viktigt att ta hänsyn till vad smittspridningen kräver, sade utbildningsminister Anna Ekström på dagens pressträff. 

”Finns inget stöd från lärarkåren”

Förändringen tas inte emot positivt av Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. 

– Det finns inget stöd hos lärarkåren för att delvis gå tillbaka till närundervisning, med tanke på att det fortfarande finns ett smittspridningsläge som är allvarligt, säger hon.

Samtidigt påpekar hon att arbetet för återgången till skolorna när pandemin är över måste börja planeras redan nu.

– Vi vet att eleverna inte kommer att ha med sig allt det som eleverna haft i vanliga fall och det kommer att sätta käppar i hjulet för dem när de går vidare i utbildningssystemet. Vi måste se till att det inte blir en ”coronageneration”, säger Åsa Fahlén. 

Alkoholförbudet förlängs: ”Finns omgående behov av stöd” 

Under pressträffen kom även beskedet att alkoholförbudet förlängs i ytterligare minst två veckor.  

– Vi har olika smittkällor och restaurangerna är en miljö som kan bidra till smittspridning. Exakt hur stor den här vet vi inte men vi kan inte chansa, sa Stefan Löfven under frågestunden. 

Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommenterade alkoholstoppet. 

–Vi måste ta ett helhetsgrepp och titta på en rad områden i samhället, sa han. 

Den främsta kritiken mot alkoholstoppet har handlat om de ekonomiska stöden som ännu inte betalats ut till krögarna, och den kritiken håller i sig. 

– Vi kan förstå givet smittläget att det kan behövas åtgärder och restriktioner. Det innebär däremot att det finns ett omgående behov av stöd till branschen – både de utlovade stöden men även ytterligare stöd som behöver klubbas igenom, säger Linda Eriksson kommersiell chef på restaurangkedjan O'Learys.

Om stöden inte kommer i tid tror Linda Eriksson att det finns risk för en krogdöd. 

– Om konkurser sker kommer det att ta låg tid för hela branschen att återhämta sig och många verksamheter och därmed individer som går omkull. Det är mer de finansiella stöden som vi ser ett behov av och att de kommer ut snabbt.

Även krögaren PG Nilsson, som bland annat äger Stockholmskrogarna Riche och Sturehof, kräver ett besked om stöd. 

– De fattar beslut om långtgående åtgärder utan att ge några besked om stöd. Vi har inte fått stöd utbetalat sedan i juli månad, säger han till TT. 

Finansministern: ”Håll i och håll ut”

Regeringen har gett branschen besked om flera nya stöd, bland annat förstärkta korttidspermitteringar och förlängt och utökat omställningsstöd.

– Många väntar på besked om utbetalningar kring redan presenterade stöd. Till dem vill jag säga - håll i och håll ut, pengar kommer. Om två veckor kommer man exempelvis kunna få tillbaka tre månaders inbetald skatt som ett anstånd utbetalt till sitt skattekonto, säger finansminister Magdalena Andersson.  

Lärarnas oro efter beskedet om närundervisning

Lärarnas riksförbund är oroliga och ordförande Åsa Fahlén menar att det är viktigt att lärarna får känna sig trygga på sin arbetsplats.

O'Learys krislarm: ”Ett akut behov av stödpaket”

Linda Eriksson, kommersiella chef på O'Learys kommenterar att alkoholstoppet efter klockan 20 som förlängs till 7 februari och hur branschen mår just nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.