Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven: Uteslutet att bli stödparti

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
Gunnar Strömmer. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN

Löfven nobbar alliansens invit till samtal och vill i stället förhandla med enskilda partier. 

Under en pressträff i Rosenbad kallade han SD för oanständiga och kritiserade alliansen för utspelet på DN Debatt. 

Samtidigt har SD:s Mattias Karlsson sagt att partiet skulle kunna släppa igenom en regering med M och KD, framför allt efter att ha lyssnat på Gunnar Strömmer i måndagens Agenda.

Något som fått Strömmer, partisekreterareför M, att reagera: 

”Jag vet inte vad Mattias Karlsson far efter men mitt och Alliansens besked har varit tydligt hela tiden”, skriver han i ett mejl till DN.  

På onsdagseftermiddagen höll statsminister Stefan Löfven en extrainsatt pressträff för att kommentar allianspartiernas invit om samtal med Socialdemokraterna. 

På pressträffen meddelade han att han vägrar att avgå som statsminister och att han ser det som uteslutet att agera stödparti åt alliansen. 

S vill inte vara stödparti

– Socialdemokraterna blir inget stödparti, säger Löfven på pressträffen och fortsätter: 

– Förhandlingarna kommer inte att fungera om de ska ske block mot block, förhandlingarna måste ske mellan partier, säger Löfven på presskonferensen. 

Statsministerns svar kom efter att alliansen gjort ett gemensamt utspel på DN debatt och sedan höll en pressträff där de krävde att Löfven skulle avgå som statsminister samtidigt som de satte press genom att sträcka ut handen och bjuda in Socialdemokraterna till samtal. 

Förhandlar inte på Twitter 

Men avgångskravet - och samtalsinviten - möttes av kalla handen av statsministern som på pressträffen sa: 

– Sådana samtal förs genom förtrolighet, inte genom utspel på vare sig Twitter eller DN Debatt. 

Alliansledarna valde därefter att bemöta Löfven - deras svar är att dörren fortfarande står öppen. 

– Stefan Löfven har meddelat att han inte är redo för sådana samtal. Jag beklagar det. Vi inväntar nu de sista rösterna. Men dörren för samtal kommer att stå öppen även under de kommande veckorna, skriver KD-ledaren på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/BnoCYxTHuA6/?hl=sv&taken-by=buschebba

 

Alliansen: Vår dörr är fortsatt öppen 

Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf kommenterar Löfvens presskonferens: 

– Vi har alla ett ansvar att förvalta väljarnas förtroende och söka breda uppgörelser över blockgränsen i viktiga frågor för att Sverige ska kunna styras framåt. De samtalen bör ske mellan alliansens partier och S, och vår dörr är fortsatt öppen för ansvarsfulla blocköverskridande samtal, säger Annie Lööf. 

https://twitter.com/annieloof/status/1039860235857481728

 

Kallade SD "oanständigt"

På Stefan Löfvens pressträff i Rosenbad kallade han genomgående Sverigedemokraterna för ett oanständigt parti som han vägrar att samarbeta med. 

– SD har anammat en "existentiell krigsretorik", vilket är ett bevis på att de aldrig kan få inflytande över svensk politik, säger Löfven. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson sågar både alliansen och Löfvens agerande i regeringsfrågan. 

– Allinsens agerande i dag är anmärkningsvärt. Under hela valrörelsen har de lovat att byta ut och få bort Stefan Löfven och hans regering. Deras debattartikel gör det tydligt att de vill fortsätta ge honom betydande inflytande, säger Åkesson i en kommentar till Expressen. 

SD utesluter inte extraval 

Om Löfvens presskonferens säger SD-ledaren: 

– Stefan Löfvens presskonferens gav inget oväntat. Däremot kan konstateras att han fortsätter sina lögner och sitt fulspel. Dessutom hade han mage att kalla oss och nästan 18 procent av väljarna för oanständiga. Så agerar inte en statsminister.

Vidare öppnar SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson för möjligheten med extraval. 

– Från vår sida har vi varit tydliga med att vi inte kommer att stödja något av dessa alternativ om vi inte får något inflytande. Vi kommer aktivt rösta emot de här två regeringskonstellationerna. Om det leder till ett extraval så är det en situation som vi inte befarar, tvärtom är det en situation som vi tror gynnar oss och ger ett klarare parlamentariskt läge, säger Karlsson. 

Mattias Karlsson säger även i en intervju med DN att partiet skulle kunna ge sitt stöd åt en regering bestående av M och KD. 

M-toppen: ”Vet inte vad Mattias Karlsson far efter”

Då sa han bland annat:

–  När man lyssnade på Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, i Agenda härom kvällen, fick man ändå intrycket av att man tagit ställning till våra krav och synpunkter och att det utan direkta förhandlingar skulle ge oss politiskt inflytande. Det skulle kunna motivera oss att stödja en sådan regering. 

Han fortsatte:

– Det beskedet som kom i dag ger ju inte det intrycket och där är det väl L och C som har legat på, säger Mattias Karlsson. 

Nu svarar Gunnar Strömmer på Mattias Karlssons ord:

”Moderaterna vill bilda regering med Alliansen, och vi har i dag beskrivit hur vi ser på regeringsbildningen, inte minst betydelsen av sakpolitiska överenskommelser över blockgränsen. Jag vet inte vad Mattias Karlsson far efter men mitt och Alliansens besked har varit tydligt hela tiden”. 

Sjöstedt kräver inflytande 

Strax innan klockan 17 mötte Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt pressen utanför riskdagen. Han konstaterar att de rödgröna ser ut att bli större än alliansen och säger att han vill se Stefan Löfven som statsminister samt att Vänsterpartiet för samtal med regeringen. 

– Hade allianspartierna blivit större hade vi respekterat detta, vilket vi sa redan innan valet. Vårt besked är lika tydligt nu som tidigare, vi ingår i regeringsunderlaget. Vi kan ingå i en regering eller i ett budgetsamarbete, säger Sjöstedt. 

Han öppnar samtidigt för samarbete över blockgränsen. 

– Vi är öppna för att ha sakdiskussioner med allianspartierna framför allt C och L, säger Sjöstedt och fortsätter:

 

 

MP: SD är ett rasistiskt parti

I en skriftlig kommentar ställer sig språkröret Gustav Fridolin frågande till hur alliansen, som ser ut att bli det mindre regeringsalternativet, ska klara av att få stöd för sin statsministerkandidat och få igenom sin budget. 

– Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti som både i valrörelsen och efter valet kastat masken. De visar att de vill bestämma vem som är svensk och inte, vem som hör hit och inte, vilka radiokanaler som ska finnas eller inte, vilka som ska få arbeta i myndigheterna eller inte. Ett sådant parti ska inte få avgöra vare sig en regerings politik eller hur den tillsätts. Vi hoppas att C och L håller med oss om det, men förstår inte riktigt hur det går ihop med dagens utspel om att bilda en alliansregering med mindre riksdagsstöd än oss rödgröna, skriver Fridolin.