Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven: Sverige ska köpa vaccin till hela befolkningen

Sverige tecknade under tisdagen ett avtal om att köpa 4,5 miljoner doser vaccin av läkemedelsbolaget Pfizer.
Stefan Löfven (S) vid tisdagens pressträff.
Foto: REGERINGEN / TT NYHETSBYRÅN REGERINGEN
Lena Hallengren (S) vid tisdagens pressträff.
Foto: REGERINGEN / TT NYHETSBYRÅN REGERINGEN
Nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström.
Foto: REGERINGEN / TT NYHETSBYRÅN REGERINGEN
Statsminister Stefan Löfven (S) kallar till ny pressträff tillsammans med vaccinsamordnaren.
Foto: Olle Sporrong / EXPRESSEN / OLLE SPORRONG
Socialminister Lena Hallengren ska också delta under pressträffen med vaccinsamordnaren.
Foto: REGERINGEN / TT NYHETSBYRÅN REGERINGEN

Ett dygn efter det hårda budet om folksamlingsförbud på åtta personer – nu kallar statsminister Stefan Löfven (S) till ny pressträff med regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström. 

Sverige tecknade under tisdagen ett avtal om att köpa 4,5 miljoner doser vaccin av Pfizer/Biontech, genom ett EU-avtal. 

Och fler doser är att vänta genom förhandlingar med andra bolag.  

– Det kommer finnas doser för hela befolkningen, säger statsministern. 

Liverapport om coronaviruset

Stefan Löfven berättar vid en pressträff att regeringen under ett extrainkallat sammanträde på tisdagen tecknat avtal om att köpa in 4,5 miljoner doser av läkemedelsbolagen Pfizer/Biontechs vaccin. 

– Det kommer räcka för att vaccinera 2,25 miljoner personer. Det motsvarar exempelvis alla över 65 år, säger Stefan Löfven. 

Dessutom har Sverige tecknat avtal med två andra vaccintillverkare, Astra Zeneca och Janssen, om att köpa vaccin. Genom dessa inköp kommer det finnas kapacitet att vaccinera samtliga svenskar, enligt Löfven. 

– Om alla de här tre blir godkända så kommer vi totalt få tillgång till så många vaccindoser att det räcker för att vaccinera hela Sveriges befolkning, säger Stefan Löfven. 

Löfven: ”Innebär inte att vi kan sänka garden”

Vaccindoser kommer först distribueras till äldre och andra riskgrupper och vårdpersonal. 

– Vi kommer med all sannolikhet få vaccinet successivt och det här gäller alla EU-länder. Vi kommer därför vara noggranna med att vaccinera efter behov. Jag vill också säga att det är långt kvar, det finns ännu inget godkänt vaccin. Det kan inom kort finnas ett eller fler godkända vaccin, det innebär inte att vi kan sänka garden i dag. För gör vi det så vore det ett ödesdigert misstag, säger Stefan Löfven. 

Den nationella operativa vaccinationsplanen

Folkhälsomyndighetens vaccinationsplan ska fungera som ett stöd för regionerna och berör både logistik och vilka grupper som av medicinska skäl bör prioriteras för vaccination. Dessa är: 

Äldre personer över 70 år

Personer i riskgrupp 

Personer som jobbar inom vård och omsorg

När dessa grupper har vaccinerats kommer vaccination av övriga medborgare att bli aktuell. 

EU för även förhandlingar med läkemedelsbolaget Moderna om att köpa in deras vaccin, som fått lovande resultat. 

– Regeringen är beredd att teckna fler avtal. Vi vill undvika att bara satsa på en vaccinkandidat, som kanske inte kan användas. Vi vill sprida risken och är därför redo att köpa mer än vad som kanske behövs i slutändan, säger socialminister Lena Hallengren. 

Tidigast i januari kommer det finnas ett godkännande för vaccinet, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström. 

– I början av pandemin visste vi inte ens om det gick att göra vaccin mot det här viruset men nu ser det mycket lovande ut. Vi har flera vaccinkandidater som ligger i sluttesterna, det som vi kallar fas 3. Det är stora studier med 30 000 till 60 000 personer som deltar, säger Richard Bergström. 

EU-process kan ta flera månader

Pfizer och Modernas resultat från sluttesterna imponerar på Richard Bergström. 

– Resultaten visar på mer än 90 procents skyddseffekt och det är väldigt bra. Det är mer än vad experter hade hoppats på. 

Efter att studierna är klara, vilket väntas inom några veckor, väntar en godkännandeprocess inom EU som tar några månader. 

– Det tar några månader att få godkännande, tidigast i januari, säger Richard Bergström. 

När vaccinet väl får grönt ljus så ska Sverige redan ha tillgång och kunna starta vaccinationer direkt. Doserna kommer sedan levereras i omgångar under våren, med några hundratusen doser vid varje tillfälle, enligt Bergström. 

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att de kommande vaccinen är välkomna och det främsta sättet att bekämpa pandemin. 

– Men det är viktigt att komma ihåg att det bara är ett av flera verktyg för att bekämpa pandemin. Att vi påbörjar vaccinationer innebär inte att pandemin är över. Och detta i sig innebär inte att vi kan lätta på restriktioner eller andra åtgärder som kan vidtas för att förhindra smittspridningen.

Sveriges vaccinavtal

Sverige deltar i EU-kommissionens samarbete om gemensamma förköpsavtal av vaccin mot covid-19. 

Eftersom det ännu inte finns något godkänt vaccin är tanken att EU-kommissionen ska teckna flera förköpsavtal med olika vaccintillverkare för att öka chanserna att åtminstone någon tillverkare ska lyckas få fram ett effektivt vaccin på marknaden.

EU-kommissionen har sedan tidigare ingått förköpsavtal med Astra Zeneca AB, Sanofi/GSK och Janssen Pharmaceutica NV (Johnson & Johnson)

Sverige har sedan tidigare beslutat att delta I EU-kommissionens avtal med Astra Zeneca och Janssen Pharmaceutica NV (Johnson & Johnson). Under tisdagen tecknades alltså också ett avtal med Pfizer/BioNTech. Sverige deltar ännu inte i avtalet med Sanofi/GSK.

Fler avtal kan bli aktuella framöver.

Källa: Regeringen


Tegnells svar om skolorna

”Utesluter inte distansundervisning igen”.

Magdalena Anderssons nya drag 

”Kommer också kontakta oppositionen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.