Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det är utomordentligt oansvarigt"

Statsminister Stefan Löfven (S) riktar hård kritik mot alliansen efter att DÖ fallit.
Foto: Petter Jerdén/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) riktar hård kritik mot alliansen efter att DÖ fallit.

– Det är utomordentligt oansvarigt i ett svårt läge, säger han.

Men samtidigt öppnar han upp för att samarbeta med alla allianspartier.

– Det bästa för Sverige vore blocköverskridande samarbete.

Kristdemokraternas riksting beslutade på fredagen om att gå ur decemberöverenskommelsen. Kort därefter sa Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att DÖ i och med det upphävts.

På lördagen höll statsminister Stefan Löfven en pressträff om situationen och riktade hård kritik mot alliansen. Han är överraskad.

– För mig är ingångna avtal viktiga att hålla, säger Löfven.

– Jag såg inte att de inte skulle hålla överenskommelsen tio månader senare. När man skakat hand och skrivit under så är det det som gäller, fortsätter han.

I en kommentar till Expressen slår Anna Kinberg Batra tillbaka mot Löfven.

– Vad som är viktigt nu är inte hur statsministern beskriver mig, utan hur Sverige möter ett antal stora utmaningar som till exempel flyktingkrisen och jobben.

– På det har Moderaterna och alliansen lagt ett antal konkreta förslag som regeringen är välkommen att ansluta sig till.

Utlyser inte nyval

Höstbudgeten ska snart röstas om i riksdagen. Statsministern säger att han inte ser någon anledning till panik. På fredagen ska han ha ringt till Anna Kinberg Batra "för att se hur landet ligger". Efter det samtalet vill han inte prata om nyval, då han litar på att regeringens budget kommer att klubbas igenom.

– När jag ringde Anna Kinberg Batra i går kunde jag konstatera att de inte kommer att ta hjälp av Sverigedemokraterna. Regeringens budget kommer att gå igenom i riksdagen, säger Löfven.

Löfven säger att "vi har ett mycket besvärligt parlamentariskt läge", men han kommer inte att utlysa nyval.

– Jag tänker inte spekulera om nyval, säger han.

Löfven: "Utomordentligt oansvarigt"

Han pekar ut Moderaterna som de som valt att bryta DÖ, tätt följda av de andra allianspartierna, bara tio månader efter att de beslutade om överenskommelsen som skulle ha sträckt sig under två mandatperioder, till år 2022.

– Det är utomordentligt oansvarigt, säger Löfven.

– Det finns anledningen att fråga om det finns någon alliansledare, säger Löfven och riktade ytterligare kritik mot Kinberg Batra.

Vill samarbeta med alliansen

Men han öppnar för blocköverskridande samarbete, dock utan att precisera var han kan tänka sig att kompromissa med de borgerliga. Men han nämner flera områden som jobben, skolan, välfärden, ekonomin och Sveriges konkurrenskraft.

För de borgerliga partierna ser Löfven bara två alternativ.

– Det ena är att de samarbetar med Sverigedemokraterna, och det har Anna Kinberg Batra sagt att hon inte vill. Det andra är blocköverskridande samarbete. Vi behöver ha samtal med alla borgerliga partier, säger Löfven.

På en direkt fråga om en gemensam ekonomisk politik med Moderaterna vill han inte utesluta ett samarbete, men har ingen konkret fråga som det skulle kunna röra sig om.

– Det skiljer mycket på vår ekonomiska politik, men man kan säkert hitta gemensamma nämnare.

Han konstaterar också att beslutet att begrava DÖ inte får några omedelbara konsekvenser.

– Det leder inte till några större förändringar i svensk politik, regeringens budget går igenom. Men vi kommer att behöva ha fortsatta samtal om hur vi bibehåller stabiliteten.


– Decemberöverenskommelsen var varken mitt eller regeringens förstahandsval. Det bästa för Sverige vore blocköverskridande samarbete.

Sågar Skyttedals skumpafest

Vid Kristdemokraternas riksting i går firade KDU-ordföranden Sara Skyttedal med champagne efter omröstningen om DÖ. Löfven visar tydligt att han inte uppskattat den gesten.

– När man precis skapat instabilitet i Sverige sitter man och skålar i champagne. Det var ett konstigt agerande, säger han.

Finansministern häpnar

Även finansministern Magdalena Andersson (S) är överraskad över de borgerliga partiernas beslut att lämna överenskommelsen efter bara nio månader – med tanke på att den var tänkt att hålla i åtta år.

– Det är väldigt förvånade och väldigt allvarligt. Allvarligt för svensk politik att ett handslag inte betyder mer, säger hon enligt TT.

Det finns en stark norm i riksdagsämbetet att man ska hålla överenskommelser men när man inte gör det tappar man i förtroende, Det är en stark norm. Mellan partoerna. På det sättet så har framförallt KD.

Statsvetaren: Kunde ha varit hårdare

Magnus Hagevi, statsvetare Linneuniversitetet, har tagit del av presskonferensen med Löfven och tycker att han kunnat vara hårdare i sin retorik.

– Han var naturligtvis kritisk och det tillhör spelets regler, han hade kunnat vara betydligt hårdare. I stället öppnar han för samarbete.

Hagevi noterade även att statsministern, till skillnad från sist han försökte få till ett samarbete över blockgränserna, nu inte uteslöt vissa borgerliga partier.

– Jag vet inte riktigt hur angelägna de borgliga partierna är att göra upp med regeringen men om man ser till förra gången pratade han mycket om F och C, nu pratar han om samtliga partier. Det är en skillnad. Är han intresserad av alla på en gång kan det öka intresset från de borgerliga, eftersom de slipper splittras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.