Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Shekarabi ersätter Strandhäll som socialförsäkringsminister

Ardalan Shekarabi ny socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll: "En stor ära att få ansvaret".
Lena Micko, Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi under pressträffen.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Lena Micko tar över civilministerposten.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Ardalan Shekarabi blir ny socialförsäkringsminister.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
På måndagen meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att hon avgår efter att hennes sambo avlidit tidigare i somras.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Lena Micko var tidigare kommunalråd i Linköpings kommun och ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting från 2015 till i år.Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven har på tisdagen presenterat en regeringsombildning efter Annika Strandhälls avgång.

Ardalan Shekarabi blir ny socialförsäkringsminister och Lena Micko tar över civilministerposten efter honom.

– Det svenska pensionssystemet är bland de mest stabila i världen, men allt för många har en pension som inte räcker till. Pensionerna ska höjas, säger Ardalan Shekarabi.

På måndagen meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att hon avgår efter att hennes sambo avlidit tidigare i höstas. 

– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, sa hon till Dagens Nyheter.  

På pressträffen på tisdagen meddelade statsministern att nuvarande civilministern Ardalan Shekarabi blir ny socialförsäkringsminister. Samtidigt tar Lena Micko över civilministerposten från Shekarabi.

– Mer måste till. Det svenska pensionssystemet är bland de stabilaste i världen, men allt för många har en pension som inte räcker till. Pensionerna ska höjas, säger Shekarabi.

Ardalan Shekarabi – ny socialförsäkringsminister.

Han säger också att han ser fram emot att förverkliga familjeveckan, som han kallar ”ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften”.

I ett inlägg på Facebook skriver Stefan Löfven om Ardalan Shekarabis nya roll:

”Han får nu ansvar för pensioner, trygghet för familjer och att den som inte kan arbeta på grund av sjukdom får rehabilitering och ekonomisk trygghet. Ingen ska falla mellan stolarna”.

Ardalan Shekarabi skriver själv på Instagram att han ser fram emot att komma i gång med arbetet för bättre pensioner, för familjeveckan och för bättre sjukförsäkring. 

”De som arbetat ett helt yrkesliv och byggt det land och den välfärd som vi är så stolta över

ska ha den ekonomiska trygghet som de förtjänar. Pensionerna ska vara en av socialdemokraternas och regeringens paradgrenar”, skriver han. 

Lena Micko ny civilminister efter Ardalan Shekarabi: ”Lite ovant”.

”Behövs mer resurser till välfärden”

Lena Micko var tidigare kommunalråd i Linköpings kommun och ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting från 2015 till i år.

På pressträffen säger Lena Micko att hon är ”en varm anhängare av lokalpolitiken”.

– Regeringen är medveten om att det behövs mer resurser till välfärden, säger hon.

”Hennes tidigare bakgrund som kommunalråd och förståelse för de utmaningar som finns på kommunal och regional nivå kommer vara av stor nytta i hennes nya roll”, skriver Stefan Löfven på Facebook.

Uppmaningen från Moderaterna

Stockholms finansregionråd Irene Svenonius kommenterar Lena Mickos nya uppdrag i ett mejl till Expressen:

”Jag vill gratulera Lena Micko till det nya jobbet som civilminister och hoppas att hon som sin första uppgift som minister drar tillbaka förslaget om nytt utjämningssystem där Region Stockholm straffbeskattas med ytterligare 2,6 miljarder kronor vilket motsvarar 4000 sjuksköterskor och i stället låter staten ta över ansvaren för att utjämna opåverkbara skillnader mellan landets regioner”, skriver hon.

Irene Svenonius skriver att Lena Mickos erfarenhet som SKL-ordförande borde göra att hon förstår ”de olika utmaningar som finns på kommunal och regional nivå”.

https://twitter.com/lenahallengren/status/1179004379896205313
Lena Micko blir ny civilminister efter Ardalan Shekarabi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.