Löfven kallar till möte efter katastrofsiffrorna

Med anledning av krisen och en växande oro ute i landet har statsminister Stefan Löfven kallat samtliga distriktsordförande till en telefonkonferens under torsdagen.
Foto: Karl Nilsson/TT
"Det är inte omöjligt att hon tvingas lämna den posten inom kort", säger en initierad S-källa om partisekreteraren Carin Jämtin (bilden).
Foto: Gejo Foto, Sweden

KALMAR. Statsminister Stefan Löfven har kallat partiets samtliga distriktsordförande till telefonkonferens under torsdagen, för att diskutera den senaste tidens katastrofsiffror för Socialdemokraterna. 

– Det är mycket ovanligt att statsministern kallar till ett sånt här möte, säger en uppgiftslämnare.

Samtidigt uppger källor för Expressen att det interna missnöjet nu växer i takt med opinionsraset och att en konsekvens kan bli att partisekreteraren Carin Jämtin tvingas bort.

I två av de tre senaste opinionsmätningarna har Moderaterna kört om Socialdemokraterna som största parti, och i samtliga får Socialdemokraterna under 25 procent. I Sifos väljarbarometer som presenterades nyligen var stödet bara 23,2 procent – den sämsta siffran sedan Sifo inledde sina mätningar 1967.

Med anledning av krisen och en växande oro ute i landet har statsminister Stefan Löfven kallat samtliga distriktsordförande till en telefonkonferens under torsdagen.

Under krismötet väntas han deklarera att den fastslagna vägen – trots de usla opinionssiffrorna – ligger fast.

"Inte omöjligt att Jämtin tvingas lämna"

Enligt uppgifter till Expressen har flera partidistrikt den senaste tiden uttryckt missnöje med hur partiledningen kommunicerar med distrikten, och ansvaret för detta faller tungt på partisekreteraren Carin Jämtin.

Som partisekreterare ska hon vara länken mellan kommunpolitikerna och partiledningen.

– Det är inte omöjligt att hon tvingas lämna den posten inom kort, säger en initierad S-källa.

Från partiet centralt har mycket lite sagts om skandalerna kring fackförbundet Kommunal och utrikesminister Margot Wallströms lägenhetsaffärer, trots att dessa av många S-företrädare anses ha orsakat stor skada.

Löfven anklagas för att vara otydlig

På distriktsnivå anklagas partiledningen också för att vara ha varit för passiv och senfärdig när det gäller flyktingkrisen, och många menar att politikutvecklingen nu går alldeles för långsamt. Stefan Löfven anklagas dessutom av en del partikamrater för att vara för otydlig i debatter och intervjuer, och för att inte ha någon konkret plan för att vända krisen.

Partisekreterare Carin Jämtin vill inte svara på frågor om den kommande telefonkonferensen, utan hälsar via sin pressekreterare Isabell Ekwall:

"Vi har ofta interna telefonmöten med olika företrädare i partidistrikten, men vi kommenterar som vanligt inte innehållet i dessa."

Medger att läget är bekymmersamt

När Expressen möter Stefan Löfven i Kalmar under onsdagseftermiddagen medger han att opinionsläget är bekymmersamt.

– Vi har för dåliga siffror, det är jag den första att erkänna. Men jag tänker inte hålla på att ändra kurs för det. Vi har en kurs och den är viktig för Sverige. Vi kan inte hålla på att sänka skatter och tro att allting blir bättre av det. Vi ska bygga ett samhälle.

SU-ordföranden Philip Botström menar att det känns som att "regeringen har tappat bort riktningen".

Stefan Löfven håller inte med.

– Nej, det tycker jag inte. Vi har en väldigt klar riktning. Vi fick en riktning av kongressen 2013, vi hade kongress 2015, vi har presenterat två regeringsförklaringar, vi har en budget och en vårändringsbudget. Alla pekar i samma riktning, det är slut med nedskärningar och skattesänkningar. Nu är det investeringar som gäller. Riktningen är klar, och den riktningen ska vi hålla i.

"Det visar att SD är ett högerparti"

Det faktum att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nu lovar att stödja en gemensam alliansbudget utan förhandlingar, kommenterar statsministern så här:

– Det visar att det är ett högerparti, som jag har sagt hela tiden. Nu är de väldigt öppna med det. Sen att han säger att han inte ens behöver förhandla för att stödja någonting, det får andra bedöma.

Ser du en ökad risk för att alliansen skulle vilja fälla regeringen i olika sakfrågor med tanke på det rådande opinionsläget?

– Den frågan ligger helt och hållet hos dem. Det är de som ska avgöra om de vill ha ett systematiskt samarbete med Sverigedemokraterna. Den frågan äger inte jag. Men vad jag har hört hittills så vill inte liberaler eller centerpartister ha den typen av samarbete med Sverigedemokraterna. Man ska komma ihåg att mandaten i riksdagen fortfarande är sådana att vi är större än de fyra. Så för deras del krävs ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Hur kommer du att agera om din nästa budget faller?

– Det är en helt hypotetisk fråga.

Men vi har varit med om det en gång?

– Det är faktiskt upp till de fyra borgerliga partierna om de vill ha ett samarbete med Sverigedemokraterna, så är det de som ska besvara den frågan. Den kan jag inte besvara.

Är du orolig?

– Nej, vi lägger våra budgetar och jag vet vilken kurs vi ska ha. Vill de fyra borgerliga partierna ha ett samarbete med Sverigedemokraterna så är det deras beslut. Det är de som ska besvara den frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.